De Ultieme WordPress SEO Plugin – Headspace2

Ik heb al veel Zoekmachine Optimalisatie Plugins gebruikt voor WordPress, en tot op heden was de combinatie van SEO Title Tag en All-in-One-SEO voor mij de beste… tot op heden dan…

Inmiddels heb ik op deze WordPress als CMS Website beide Plugins gedeactiveerd en heb ik Headspace2 in gebruik genomen.

Hieronder zal ik je kort de beweegredenen geven voor deze overstap en daarna nog wat informatie over hoe je de Plugin kunt gebruiken en “makkelijk” over kunt gaan.

Advertentie

Headspace2 voor je Zoekmachine Optimalisatie

Headspace2 regelt een hoop zaken die andere plugings gezamelijk moeten doen en doet dat zonder problemen.

Headspace2 heeft ook geen extra comment regels in de broncode van je WordPress website.

Headspace2 is een set-and-forget plugin die een heleboel automatisch kan doen maar waar jij als webmaster ook nog eens alle vrijheid hebt om dit makkelijk te wijzigen.

Waar haal je Headspace2? Je kunt hem installeren zoals elke plugin vanaf http://wordpress.org/extend/plugins/headspace2/ en natuurlijk via -> Plugins -> Nieuw -> zoek op Headpsace2 en installeren.

Waar moet je op letten om Headspace2 goed te laten werken?

Eigenlijk moet je maar een ding controleren en /of wijzigen en dat is de <title> code in de header.php (hoofding) van je WordPress Theme.

Wijzig die zodat er alleen maar staat  <title><?php wp_title(”); ?></title> op die manier kan Headspace2 de titels van je pagina’s makkelijk aanpassen.

Headspace2 Configuratie

In tegenstelling tot All-in-One-SEO (die niet dezelfde hoeveelheid opties heeft als Headspace2) is het verstandig om even de diverse configuratie opties te bekijken en in te stellen.

Vooral met de eerste optie kun je al veel winnen door deze goed in te stellen:

Headspace2 Basis Configuratie

Zoals je hierboven ziet staan er wat vreemde codes in de Global Settings.

Wat hierboven staat is: gebruik de titel van de post en plaats daar de tekst – WpSiteBouw.nl achter. Als je naar de titels in je browser kijkt (helemaal boven in de browser titel balk) dan zul je bij die pagina’s die geen eigen Headspace Titel hebben precies datgene zien wat hier boven ingevuld is. Voor pagina’s en berichten die wel een aparte titel hebben zul je de extensie – WpSiteBouw.nl niet zien.

All-in-One-SEO maakt automatisch een metatagdescription aan op basis van de inhoud of als je de excerpt (samenvatting) invult, dan wordt die gebruikt. Headspace2 doet hetzelfde. Daarvoor voer je bij Description %%excerpt%% in en je bent klaar. Persoonlijk schrijf ik liever zelf de excerpts omdat die als kleine miniadvertenties in Google en andere zoekmachines er voor zorgen dat je meer kliks kunt krijgen van degene boven je.

Als het om Keywords gaat, dan werkt de %%tag%% prima om dat te automatiseren.

Al die codes en de bijbehorende uitleg vind je onderaan de hoofd pagina van de plugin.

Headspace2 Speciale Tags

Tot zover de basis, je kunt nu zelf bepalen hoe je deze codes gebruikt voor al de andere pagina’s zoals rubrieken, archief etc…

Maar er is meer te doen met Headspace2!

Zoals je bij de eerste schermafbeelding hierboven gezien hebt zijn er ook nog opties voor:

 • Page Modules – Hiermee bepaal je welke velden zichtbaar zijn in het gedeelte waar je je teksten schrijft.
 • Site Modules – Wat gebruik je nog meer op je website zoals Google Analytics, Statcounter… een framebreaker of adsense section targeting, bij site modules kun je het instellenen activeren.
 • Options – Een paar heel simple opties en de mogelijkheid om de plugin te deinstalleren.
 • Import – Waarmee je velden uit je “oude seo plugins” kunt importeren in de Headspace2 velden (Maak eerst een backup voordat je deze optie gebruikt! Mocht het vullen van de nieuwe velden niet goed gaan dan kun je terug)

Zoals je hierboven gelezen hebt is Headspace2 een bijzonder veelzijdige plugin waar je een heleboel zaken die voor je zoekmachine optimalistie belangrijk zijn kunt automatiseren. Voor het meest optimale resultaat kun je handmatig de velden Page Title en Description vullen met de beste teksten die je daarvoor kunt verzinnen.

Ene omdat je nu weet hoe Headspace2 in de basis werkt installeer hem zelf op in je WordPress site en experimenteer met de settings zodat je site nog beter in de zoekmachines kan komen. Hier is nogmaals de link naar de download site http://wordpress.org/extend/plugins/headspace2/ en wil je nog meer weten over de plugin zelf, ga dan naar http://urbangiraffe.com/plugins/headspace2/

In de volgende video zie je in het kort wat je nog maar kunt met deze enorm veelzijdige plugin.

Comments

 1. Wordpress Theme NL zegt

  Inmiddels heb ik meer dan 100 wp sites geïnstalleerd en mijn ervaring is dat je niets moet veranderen aan de header.php van WordPress. Sites die het best scoren hebben de originele header.

  Het enige wat je eventueel kan doen is de meta description verwijderen, zo pakt Google automatisch de eerste alinea uit je tekst

 2. wat vind je van de nieuwe Wordpres-seo plugin van Yoast?

 3. @Jos: WordPress SEO van Joost de Valk (Yoast) is uitgekomen na dit bericht en is een Top Plugin!
  Ik heb hierover een artikel geschreven dat je kunt lezen op http://wpseo.nl/top-wordpress-seo-plugin-vervangt-meer-dan-headspace2.html

 4. Mag ik hier iets over een andere plugin plaatsen..?

  Herbert-Jan,
  Ik ben op zoek naar eentje om een ‘I like’ button voor facebook te plaatsen. Maar ik vind er een aantal: http://wordpress.org/extend/plugins/search.php?q=Facebook+Like+Button

  Heb jij enig idee welke hiervan best werkt en aan te raden is?

Wat zijn jouw gedachten?

*