Wat heb je nodig voor een WordPress Website en Blog

WordPress is natuurlijk een prachtig gratis systeem om een website mee te bouwen, maar wat heb je nu nodig om dat te kunnen doen?

Domein en Hosting

Allereerst natuurlijk een eigen domein en een webhosting pakket.
De keuze van je domain naam is onder andere afhankelijk van de doelgroep die je wilt bereiken. Voor de Nederlandse markt is natuurlijk een .nl domain het beste. Voor de engelstalige markt is een .com domein het beste.

Advertentie

Als je een domain naam gekozen hebt dan moet je eerst eens kijken of die nog wel vrij is. Dit kun je het beste controleren bij www.sidn.nl voor een .nl domain en bij http://www.whois.net/ voor een .com domein.

Je website hosting is ook een keuze die je moet doen aan de hand van de doelgroep die je wilt bereiken. Voor een nederlandse site gebruik je een nederlandse hosting provider zoals b.v. Neostrada.nl. Voor een engelstalige website gericht op bijvoorbeeld de USA is Greengeeks.com een betere keuze.

Windows of Linux hosting? Voor het beste resultaat van je site en meestal ook in verband met de kosten is voor mij Linux/Unix hosting de beste optie. Daarbij moet ook de taal PHP ondersteund worden anders kun je WordPress niet gebruiken.

MySQL Database en Gebruikersnaam

Een noodzakelijk onderdeel van je website hosting pakket is een MySQL  database en de gebruikersnaam en wachtwoord voor toegang tot die database. Gelukkig is het tegenwoordig standaard bij de meeste hosting bedrijven om die al bij een basis pakket mee te leveren. Je zult hoogstwaarschijnlijk zelf die database, gebuikersnaam en wachtwoord aan kunnen maken.

WordPress Downloaden

Natuurlijk heb je dan ook de software van WordPress nodig en die kun je gratis downloaden van wordpress.org of als je liever direct de Nederlandse versie installeerd op nl.wordpress.net

Als je het zip bestand gedownload hebt naar je harde schijf dan moet je die eerst unzippen voordat je verder kunt gaan.

Het vervolg van de Bouw van je WordPress website

De volgende onderwerpen krijgen elk hun eigen pagina op deze site omdat dit de echte zaken zijn die je moet doorlopen om je site goed voor elkaar te krijgen.

 • WordPress Installeren
 • WordPress Configureren
 • Opzet van Rubrieken
 • Installeren van WordPress Thems
 • Installeren van Plugins
 • Gebruiken en configuren van Widgets
 • Schrijven van Berichten en pagina’s
 • Gebruiken van Afbeeldingen in je WordPress site
 • Gebruikers en Opmerkingen

Comments

 1. Erg handig dit hiervan hebben vast veel mensen gebruik van gemaakt top!
  Als je er even goed voor gaat zitten is wordpress zo aangeleerd en kun je er zowat alles mee wat je maar zou willen!

 2. Ik heb een wordpress website gebouwd maar zou graag willen dat de blog niet op de voor pagina verschijnt of dat die niet op de centrale plek staat.
  weet u de oplossing voor?
  alvast bedankt en groet,
  Maciej

 3. @Maciej: Kijk eens op de pagina https://wpsitebouw.nl/wordpress-als-cms.html onder het gedeelte Je WordPress Homepage instellen.

  Je leest daar hoe je een andere pagina als voorpagina instelt en de berichten op een andere pagina laat zien.

 4. Zenna Olfers zegt

  Ik ben nu weer stappen verder gekomen. Ik heb een start kunnen maken met het vullen van de website. Echter ik krijg het niet voor elkaar te achterhalen waar ik de ‘Home’ page kan veranderen. Indien ik er nu op klik, blijf ik de blauwe pagina van budgetwebhosting zien. Ik zou graag direct mijn site willen zien indien ik op Home klik. Misschien is het iets simpels….

 5. @Zenna: Kijk of er een index.html of een default.html bestand staat en hernoem die. Ik neem aan dat je de wordpress index.php ook in de root hebt staan.

  Nadat je dat gedaan hebt ga je weer naar de hoofd url en ververs je browser met Ctrl+F5.

 6. Peter Haima zegt

  Heb inmiddels een 2-talige site gebouwd met als basis jouw tips. Ben supertevreden, maar… Nu heb ik abusievelijk de URL van mijn WordPress site in ce CMS in ‘instellingen’ veranderd en nu kan ik niet meer inloggen op mijn CMS. Bovendien werkt de site niet. Wat moet ik in vredesnaam doen?

  Hartelijk dank voor tips.

  Peter

 7. Peter Haima zegt

  Hallo Herbert-Jan,

  Super bedankt, het was even zoeken op Strato, maar het is gelukt. Ik moest naar database beheer, tc23_options selecteren, option_id selecteren en toen commando verkennen.

  Groetjes,

  Peter

 8. WordPress is een fantastisch CMS. Het wordt wereldwijd enorm veel gebruikt en ik begrijp wel waarom. Het opzetten ervan is erg eenvoudig, zoals je ook beschrijft.

  Wat vaak wel vergeten wordt is de optimalisatie. Dat begint al bij goede hosting. Niet elke hosting haalt het maximale uit WordPress. Daar ga je in het artikel niet zo diep op in.

  Ik heb een blog dat over WordPress Hosting gaat en optimalisatie voor snelheid en veiligheid. Wellicht leuk om eens te bekijken. Linken mag natuurlijk ook als je het echt toegevoegde waarde vind voor artikelen die je al hebt geschreven.

  Groet, Rick

Wat zijn jouw gedachten?

*