Nee, dit is niet de pagina waarop je de installatie van WordPress uitgelegd krijgt, die vind je op Hoe Installeer je WordPress.
Op deze pagina vind je de stappen die daarna komen zodat je WordPress installatie optimaal werkt.
1. Maak een nieuwe gebruiker aan met beheerders (administrator) rechten en een sterk wachtwoord. Je kunt hiervoor niet hetzelfde mailadress gebruiken als bij de installatie, maar je kunt dat adres later wel weer toekennen.
Log nu uit als admin en log opnieuw in als die nieuwe gebruiker.
Verwijderd daarna de gebruiker ‘admin' inclusief zijn berichten, pagina's en links zodat je “schone” installatie hebt.
De belangrijkste reden hiervoor is dat het account “admin” veel gebruikt wordt door hackers om toegang te krijgen tot jouw site. Door die gebruiker te verwijderen is je site net even veiliger geworden.
Je kunt deze actie ook doen als je al een gevulde blog hebt, maar dan wijs je alle berichten toe aan die nieuwe gebruiker.
P.s. Wel eerst een backup maken natuurlijk!!.
2. Verwijder de standaard about of over pagina zodat je straks je eigen over-mijn-blog pagina kunt maken met zijn eigen titel en URL.
3. Wijzig de permalinks optie zodat je goede URLs krijgt inplaat van p=138. Gebruik hiervoor de optie “aangepast” of “custom” en vul daar je eigen structuur in. Mijn favoriete optie is /%postname%.html of /%postname%/
Hierdoor krijg je zoekmachine en mensvriendelijke links met de titel van je bericht als URL.
4. Verwijder of hernoem de standaard rubriek “Geen categorie” en de bijbehorende categorie slug en maak dat wat meer relevants voor je eigen site van. Op deze site is dat WordPress Website”
5. Verwijder of hernoem de standaard link categorie. Voor WordPress is dit standaard Koppelingenblok met blogroll als slug (Slug is de URL, dus www.example.com/blogroll/) Update: Vanaf versie 3.5 zul je de link optie niet meer aantreffen als je een nieuwe installatie doet. Sommige scripts installeren echter automatisch tioch de http://wordpress.org/extend/plugins/link-manager/ mee, vandaar dat deze optie nog even blijft staan.
6 Activeer de Askimet Plugin om je site tegen spam te beschermen. Daarvoor heb je een askimet api key nodig, en die kun je gratis krijgen als gebruiker bij WordPress.com maar lees eerst even de Askimet site.
7. Wijzig de instelling voor afbeeldingen, standaard staat deze op wp-content/uploads maar ik die wijzig ik om twee redenen, ten eerste weer veiligheid zodat die niet direct gevonden wordt en ten tweede voor de zoekmachines.
Update: Vanaf versie 3.5 zul je de afbeelding pad optie niet meer aantreffen als je een nieuwe installatie doet. Je kunt het pad nu instellen via je wp-config.php met bijvoorbeeld:
//Aangepast afbeeldingen pad
define( 'UPLOADS', ''.'afbeeldingen' );
Standaard worden de zoekmachines geweerd uit de content/uploads map. Ik maak daarvoor middels FTP een map ‘afbeeldingen' aan direct in de “root”
van de site, dus nog voor je de WP mappen ingaat. Op die map moeten natuurlijk wel de juiste rechten staan. Vervolgens ga je in je dashboard naar “Instellingen->Overige opties” en daar vul je “afbeeldingen” in of hoe je die map ook genoemd hebt. Of je de uploads daarna wilt onderscheiden op basis van Maand en Jaar is aan jou, persoonlijk doe ik dit niet zodat ik altijd een goed overzicht heb van de afbeeldingen die ik geupload heb.
P.s. Je kunt het pad ook opgeven via de wp-admin/options.php pagina, zoek daar naar UPLOADS.
8. Controller de standaard privacy instellingen zodat je zeker weet dat je de zoekmachines toelaat.
9. Controleer en wijzig de instellingen voor reacties zodat die je eigen keuze reflecteren, sommige mensen hebben liever geen reacties op hun berichten en als je een statische site bouwt dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen.
Voor een blog is die naar mijn idee echter noodzakelijk, waarom ga je anders bloggen?
10. Controleer en wijzig de instellingen voor Lezen Hier kun je ook kiezen op je een statische homepage wilt of juist de nieuwste berichten wilt laten zien.
Als je kiest voor het eerste, maak dan eerst een pagina aan die je als homepage wilt gaan gebruiken en een lege pagina voor je Blog berichten. In sommige “premium” of “magazine” themes werkt deze optie niet omdat men daar gebruikt maakt van een bestand “home.php” met een aparte indeling. In dergelijke themes vind je dan vaak ook een aparte “blog-template”.
11. Installeer de meest noodzakelijk plugins. Er zijn een aantal plugins die ik als noodzakelijk beschouw en daarover komt ook nog een aparte pagina. Maar de meest noodzakelijk zijn wel Askimet die standaard geïnstalleerd wordt, een Google sitemap, de Dagon Design sitemap generator, wp-db manager en My Page Sort en natuurlijk Headspace2.
12. Installeer een nieuwe sjabloon want je wilt echt niet meer met die standaard WordPress Thema werken. En er zijn genoeg gratis themas (Themes) te vinden op http://wordpress.org/extend/themes. Als je de optie gebruikt “weergave” -> nieuw Thema dan krijg je vanaf WordPress 2.8 gelijkt een selectie en donwload en installatie mogelijkheid vanaf de Themes site.(Vanaf WordPress 3 is er een nieuwe default theme die er wel goed uit ziet!)
13. Kies en configureer je Widgets. De hudige Themes ondersteunen allemaal het gebruik van Widgets en je kunt dan heel snel functionaliteit aan je zijmenu toevoegen en verplaatsen middels “drag-and-drop” wel even de configuratie daarna van de Widget controleren.
14. Begin te schrijven! Dit is het belangrijkste deel van je website en/of blog want op dit moment staat er nog helemaal niks op je site…
Schrijf je eerste bericht en maak een “Over” pagina en ga verder met het bouwen van je site.
I hoop dat ik de meest belangrijke zaken daarmee behandeld heb, als ik nog iets mis laat het me weten dan kan ik dat aan de lijst toevoegen.
P.s. zorg ervoor dat na deze instellingen de volgende bestanden op alleen lezen (chmod 644) gezet worden voor extra beveiliging:.htaccess,robots.txt (indien aanwezig), index.php wp-config.php en de bestanden in je Thema map
Heleen Heezen zegt
Een goede tip om de afbeeldingenmap te veranderen! Ik heb er alleen wel een vraag over, je zegt pas de rechten aan. Meestal kan ik met WordPress alleen afbeeldingen uploaden wanneer de rechten 777 staan, maar de hoster wil dit vaak niet, en ik heb al eens een hack aanval gehad. Is hier een andere manier voor?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Heleen Heezen: Bij de meeste bedrijven waar ik mijn sites host, is de instelling 755 op de afbeeldingen map voldoende, soms kon ik bij klanten wel tegen dat je naar 777 moet.
Moet je dus iets hoger gaan dan wijk je snel uit naar 777, maar je kun ook testen of bijvoorbeeld 766 of 666 werk. In andere gevallen kan bijvoorbeeld 707 een optie zijn.
Het is maar net hoe jouw hosting provider hun servers beveiligd hebben, dus proberen wat de minste optie waarbij alles blijft werken zoals gewenst.
Daarnaast zet ik de plugin http://wordpress.org/extend/plugins/wp-security-scan/ in samen met http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-file-monitor/ (je kunt daar de cache mappen uitsluiten).
Deze blokkeren de meeste exploits en sturen je een mail als er een bestand of map veranderd.
En natuurlijk altijd zorgen voor een goede back-up :-)
age zegt
ik heb wp-security-scan ook geinstalleerd maar krijg de volgende melding:
The file .htaccess does not exist in the wp-admin section. Read more why you should have a .htaccess file in the WP-admin area here.
hoe weet ik wat ik in die .htaccess moet zetten? is dat gewoon een kopie van de .htaccess in de root van de site?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@age: je hebt alleen een .htaccess in je wp-admin nodig als je de site echte helemaal dicht wilt timmeren. Een verkeerde .htaccess in die map kan de nodige problemen geven, zoals de onmogelijkheid om nog in te loggen, dus goed op letten wat je doet.
Het eenvoudigste om daar een .htaccess beveiliging te plaatsen is via het Cpanel van je provider. Kijk of je daar de optie hebt om mappen te beveiligen en gebruik die dan. De beveiliging bestaat uit het aanmaken van een aparte gebruiker die dan gekoppeld wordt aan die map met een extra wachtwoord. Als je dan naar je wp-admin map gaat dan moet je eerst die gebruikers naam en wachtwoord invullen en daarna kun je pas normaal inloggen.
age zegt
beetje traag antwoord maar ben aan het knutselen geweest :)
Dit lijkt inderdaad goed te werken. Daarnaast heb ik behalve “wp security scan” ook “Better WP Security” gevonden. Hoe kan ik zien/checken of dat te vertrouwen is? Behalve dan dat er erg veel positieve reacties zijn? (het heeft meer sterren dan wp security scan en is daarbij ook nog voor 3.5 goedgekeurd)
Herbert-Jan van Dinther zegt
@age: Better WP Security is ook goed en je kunt alleen af gaan op de sterren en de reacties. Zelf gebruik ik tegenwoordig vooral WordFence.
Eliane zegt
Tja
Ik ben geen expert Ik heb problemen met WordPress nadat ik deze online heb gezet Ik kan inloggen maar zodra ik iets in het dashboard wil veranderen wordt ik er gelijk weer uitgegooid Ik kan dus niets met de website doen Ik heb al gesleuteld met de instellingen voor internet Mijn host ( yourhosting weet het ook niet dus ideen zijn welkom
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Elaine: Controleer bij de instellingen of de URL van je site goed staat, zeker als je die eerst off-line gebouwd hebt. Mocht daar bij het eerste veld een instelling verkeerd staan dan kun je die eventueel via phpmyadmin in je database bij de tabel _option aanpassen.
Controleer ook of je geen vaste waarden in je wp-config hebt staan of dat de verwijzing naar je database verkeerd is, zie ook http://codex.wordpress.org/Editing_wp-config.php
Emmy Kollee zegt
Ik heb zoals aangegeven de afbeeldingen map gewijzigd maar als ik bestanden upload in de mediabibliotheek krijg ik steeds de melding : Fout bij het opslaan van media attachement.
Ook als ik bij bericht of pagina een afbeelding wil invoegen krijg ik de melding:
Kan map afbeeldingen niet aanmaken. Is de bovenliggende map beschrijfbaar door de server?
Kunt u mij aub helpen?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Emmy Kollee: Controleer via FTP of de rechten goed staan voor die map 755 (Zie FileZilla FTP Gebruiken).
Probeer eens of je de map direct kun benaderen door die achter je domeinnaam te zetten. Zet ook de optie om maand en jaar indeling te gebruiken uit.
Controleer of er een /tmp map is waar de bestanden tijdelijk naar toe gaan. Mocht die er niet zijn, vraag dat dan na bij je hosting provider.
Serge zegt
Hi Herbert-Jan,
wellicht kun jij me helpen. Ik probeer Buddypress te installeren, maar krijg de melding ‘onvoldoende rechten’. Lijkt me een CHMOD gevalletje, maar hij onthoudt de CHMOD instelling niet nadat ik het heb aangepast. Dus aanpassen lukt wel in eerste instantie, daarna check ik het en staat het gewoon weer op 666.
Hopelijk kun jij me verder helpen.
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Serge: Controleer via je hosting control panel of je voldoende rechten hebt, probeer dan daar met je file manager de rechten in te stellen.
Mocht dat ook niet helpen, kijk dan of je de optie Reset Owner kunt gebruiken voor die map. Mogelijk zijn die na een upgrade van server naar Apache gezet, bij een reset wordt jij weer de eigenaar.
Marielle zegt
Hallo,
Ik ben bezig een blog op te zetten op wordpress.com. Het lukt mij niet om de categorieën zichtbaar te krijgen.
Het toevoegen is het probleem niet. Maar ze worden niet zichtbaar om de site.
Bij Berichten -> Categorieën staat er bij het tabblad ‘help’ rechtsbovenaan, dat de standaard bericht categorie op ‘geen categorie’ staat, totdat je deze veranderd in de instellingen voor schrijven. Waarin moet ik deze nu veranderen om de categorieën zichtbaar te krijgen? Zelf had ik hem op de categorie ‘home’ gezet. Maar wat ik ook doe, ik krijg het niet voor elkaar. Op mijn site blijft onder Categorieën ‘geen categorieën’ staan.
Alvast bedankt.
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Marielle: Kijk bij Berichten (Posts in het Engels) en als je de muis daar even op houdt, dan komt er een zijmenu waar je kunt kiezen voor Categorieën.
Bij het overzicht dat je nu te zien krijgt staat ook Uncategorized, daarbij klik je op bewerken en dan wijzig je de tekst en verwijder de tekst uit het slug veld. Opslaan en klaar met de eerste stap.
Als het goed is zien je nu de nieuwe tekst in je zijmenu staan.
Schrijf dan je eerste bericht en selecteer dan de categorie waarin je het bericht wilt zien, je kunt ook meerdere categorieën selecteren om te testen.
Voor een live blog adviseer ik om altijd maar een categorie te gebruiken per bericht.
De rest van je navigatie kun je doen met aangepaste menu’s en widgets, zie ook https://wpsitebouw.nl/wordpress-menu-aanpassen-en-gebruiken/
age zegt
ik probeer de afbeeldingen link aan te passen maar krijg het idee dat in de nieuwste versie dit niet meer kan. klopt dat?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Age: Klopt, bij WP 3.5 is die optie uitgezet, schijnbaar waren er teveel mensen die daarbij fouten maakten en problemen kregen. Ik zal de handleiding aanpassen op dat punt. Bij eerder geinstalleerde en geupgrade versies is de optie nog steeds actief.
Wil je het pad toch aanpassen, dan staat hier een workaround met een wp-config.php aanpassing http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-change-the-default-media-upload-location-in-wordpress-3-5/
age zegt
Ik kon niet meer antwoorden op de vorige reactie vandaar deze.
Bedankt voor de tip van wordfence.
Ik heb Wordfence nu uitgeprobeerd en krijg 3 meldingen van fouten. Echter het volgende per fout:
1e. ik zie geen verschil tussen de huidige en originele file (wp-includes/js/tinymce/wp-tinymce.js.gz)
2e. hier staat alleen in dat ik nl_NL wp_local_package gebruik (wp-includes/version.php)
3e. hier mist hij wat tekst zegt ie…iets over parseable by PHP4 (wp-admin/index.php)
lijkt me geen issue dus.
is er ergens een “handige settings” lijst te vinden? het ziet er iig een stuk duidelijker uit dan die andere en lijkt ook een stuk verder te gaan :)
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Age: WordFence werkt inderdaad prima, bij 1 en 3 kun je het bestand laten vervangen door het origineel van wordpres.org. Bij 2 gebruik je de optie: niet melden totdat het bestand wijzigt.
Ik ben nog wat zaken aan het testen om de performance impact van WordFence te beperken, als dat klaar is zal ik hier een artikel schrijven zodat je de beste opties krijgt, inclusief de meldingen die je kunt negeren.
i zegt
Ik blijf maar hangen bij het aanpassen van de afbeeldingen map. Ik kan niet vinden waar ik die kan aanmaken? En een map aanmaken direct in de root? Ik zit bij ftp management en zie daar 3 opties maar weet niet welke ik dan dus moet nemen?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@I: Maak je daar maar geen zorgen over, ik zla de instructies dit weekend aanpassen voor de nieuwste versie van WordPress, die heeft die optie namelijk niet meer. Bij oude installaties en upgrades blijft die optie wel aktief, bij compleet nieuwe WordPress installaties is de optie verdwenen.
Afbeeldingen gaan nu standaard naar de map /wp-content/uploads, de eninge manier om dat pad te wijzigen is via een aanpassing van de wp-config.php.
Ook de Links optie is niet meer aanwezig in de nieuwst versie, daarvoor moet nu een aparte plugin gedownload worden
Bonny zegt
Beste,
Na weken prutsen heb ik een helemaal verse theme in de startblokken staan.
Net als vorige keer volg ik je tips boven. Punt 5 kan ik niet vinden. Punt 4 opgevolgd is categorie algemeen geworden. Het theme is verder nog helemaal niet bewerkt en waar ik ook zoek ik zie helemaal geen punt 5 op het verse theme
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Bonny: Ik zal de tekst aanpassen naar de allerlaatste versie van WordPress 3.5. Deze laatste versie heeft namelijk standaard geen Link manager meer, je hoeft dus niet verder te zoeken naar punt 5. Mocht je wel die links optie wel willen hebben, dan zul je deze plugin moeten installeren: http://wordpress.org/extend/plugins/link-manager/
Bianca zegt
Beetje stomme vraag. Ik snap het verschil tussen berichten en pagina’s. Maar is het ook mogelijk om op meerdere pagina’s berichten te schrijven i.p.v. Statische info?
Zo ja, hoe doe ik dat?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Bianca: Met een indeling in categorieën krijg je automatisch de gerelateerde berichten allemaal op een pagina te zien. Is dat wat je bedoelt? Zie bijvoorbeeld https://wpsitebouw.nl/category/wordpress-themes/
liesbeth zegt
ik wil graag een blogrol met links waar ik dan ook een logo van degene waar naar ik link wil laten zien, nu zie ik bij links wel een mogelijkheid om een url op te nemen maar hoe kan ik er nu ook een afbeelding aan koppelen? Alvast bedankt voor jullie reacties!
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Liesbeth, bekijk deze plugin eens, die heeft een heleboel mogelijkheden. http://wordpress.org/plugins/wp-render-blogroll-links/
Ria zegt
hallo,
ik wil graag op mijn staat het woord home veranderen in startpagina. ik heb al gezocht meer weet niet waar ik dit kan doen .
alvast bedankt
Ria
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Ria: Ik had eerst willen zeggen, kijk eens naar dit artikel https://wpsitebouw.nl/wordpress-menu-aanpassen-en-gebruiken/ maar ik zie nu dat je iets ander bedoeld.
Die Home tekst komt uit het vertaling bestand nl_NL.po en nl_NL.mo in de map languages van dat thema. Om die teskt te wijzigen moet je gebruik maken van het gratis programma poedit )http://www.poedit.net/index.php) Het is geen moeilijk programma om mee te werken.
Je opent het .po bestand en wijzigt de vertaling, sla dat op en export het als catalogus. Je krijgt dan twee nieuwe bestanden nl_NL.po en nl_NL.mo. Die moet je dan via FTP uploaden en de andere bestanden vervangen.
Petra zegt
Goedemorgen Herbert-Jan, ik heb toch weer een keer je hulp nodig. Ik wilde een ander thema installeren voor mijn wordpress site, namelijk Fragrance. Maar ik krijg mijn eigen foto’s niet in de plaats van de voorgevulde foto’s. De tekst van mijn artikelen zie ik wel, maar dan met de voorgevulde foto’s erbij. Het gekke is ook dat mijn hele mediabibliotheek niet zichtbaar is als ik dit thema instel (en bij mijn oude thema wel) en als ik foto’s wil uploaden, dan krijg ik een foutmelding. heb jij enig idee wat ik moet doen? Met vriendelijke groeten, Petra
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Petra: In de functions.php van dit thema staan direct onder de introductie test twee regels, een met ?> en een met
Wim ter Haar zegt
Hallo Herbert-Jan,
Als een bericht of pagina erg lang, kan dit ook ingesteld dat je onderin naar de volgende blad gaan.
Nu moeten de lezers van onze website scrollen als je verhaal willen lezen.
Heeft u wat tippen?
groet
Wim
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Wim te Haar: Je kun eens kijken naar http://codex.wordpress.org/Styling_Page-Links, daarbij kun je het bericht opbreken in pagina’s, maar dat betekent wel dan je een code in moet voeren in je tekst edit scherm.
Wim ter Haar zegt
@Herbert-Jan,
Bedankt voor de tip. Het werkt prima
Wim ter Haar