Nadat je je nieuwe WordPress website online hebt gebracht en je al een tijd aan het schrijven bent komt de volgende vraag.
Word ik eigenlijk wel gevonden via Google? Krijg ik wel bezoekers op mijn website?
Op dat moment wil je eigenlijk wel statistieken zien die je antwoord kunnen geven op vragen zoals:
- krijg ik bezoekers op de site? hoeveel dan?
- waar komen ze vandaag?
- wat doen ze op de site? welke pagina's bekijken ze?
- …?
Gratis Statistiek Mogelijkheden
Er zijn een aantal mogelijkheden om dat soort statistieken voor je site te krijgen:
- via server log bestanden (complex en niet altijd duidelijk)
- statistieken van je hosting provider, meestal via AWStats die ook niet echt duidelijk is.
- Google Analytics, werkt prima nadat je de code ingevoerd hebt, maar je moet wel wat filters instellen om je eigen bezoeken er uit te halen.
- WordPress Statitiek plugins, daar zitten hele mooie bij, maar je wilt niet al die data in je Database hebben! Tenminste ik niet, het maakt de site trager.
- Statcounter.com is een gratis service die prima voldoet en daarover gaat dit artikel…
Statcounter is helemaal gratis tot zo'n 500 pageviews – aantal bekeken pagina's. Voor de meeste van ons ruim voldoende. Daarbij geldt voor die 500 alleen dat de details zichtbaar zijn. Overige gegevens zoals bezoekers en pageviews blijven in de grafieken en tabellen nog jaren beschikbaar.
In tegenstelling to andere statistiek programma's kun je Statcounter verborgen instellen, er hoeft dus geen teller of icoon op he site te komen. Een alleen jij kunt de statieken bekijken als je ingelogd bent.
Statcounter Instellen met Plugin
Om deze statistieken op je site te kunnen installeren moet je eerst een account aanmaken, ga daarvoor naar http://statcounter.com/sign-up/ en meldt je aan.
Eenmaal aangemeld en ingelogd kun je beginnen. Kies daarvoor de optie Add Project.
Hierna krijg je een invul scherm waar je een aantal gegevens in moet vullen:
Aller eerst je domein naam, in dit geval is dat een nieuwe site van mij http://www.siteboek.nl, selecteer dan Netherlands en de tijdzone Amsterdam.
Stel daarna in het linker gedeelte in Invisible tracking wilt gaan gebruiken. Je kunt zelf met welke frequentie je de email rapportages wilt ontvangen.
Eenmaal ingesteld kun je verder met de volgende stap, volg daarvoor de instructies van Statcounter.
Selecteer in de lijst WordPress en in het volgende scherm voor de wordpress.org optie
Hierna krijg je een overzicht met gegevens waarvan je er straks twee nodig hebt!
De gegevens die je starks nodig hebt zijn de Project ID en de security code, beide te vinden bij nr 8 (geen nood, dit zijn niet mijn huidige codes :-)).
De Statcounter Plugin gebruiken
Je kunt de statistiek code kopiëren naar je footer.php net boven de body tag, maar dat moet je dan wel altijd doen als je van thema wisselt.
Met de plugin hoeft dat niet.
Installeer de plugin net zoals ieder ander, je kunt zelfs zoeken naar de plugin aangezien die op de officiële plugin site staat.
Installeer de plugin en activeer hem, daarna ga je naar de Statcounter Admin instelling.
Op dit moment moeten we even terug naar Statcounter codes.
Zoals ik hierboven al aangaf, nu heb je de Project ID en de security code nodig, die moet je nu invullen in de velden van de plugin.
Update de opties en ga terug naar de Statcounter website om te controleren of de code goed staat, daarvoor hebben ze een speciale check.
De code is goed ingevoerd en nu is er nog een laatste stap te doen, zorgen dat je eigen bezoeken niet meegeteld worden. Kies daar voor de optie Blocking cookie in het menu.
Klik op deze optie.
Vanaf nu kun je zelf de statitieken bekijken als je inlogt op Statcounter.com of in je eigen Dashboard.
Binnen je statcounter account kun je nog instellen dat je de site in het Nederlands wilt hebben, maar die vertaling is pas voor 52% klaar. Daarom gebruik ik de site altijd in het engels, maar wellicht vindt jij Nederlands fijner.
Ik hoop dat dit helpt om je statistiek vragen te beantwoorden en dat je maar veel gerichte bezoekers op je site mag krijgen!
linda zegt
Wow bedankt voor deze geweldige!!!! beschrijving. Ik ben geen computerkenner. Maar heb gewoon alles kunnen volgen, en hem zelf geinstalleerd. Bedankt!
hellenscheffers zegt
dank je wel..super..lukte me in een keer
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Hellen Scheffers: Heel goed, nog een extra tip voor je, ga naar de optie gebruikers -> Je Profiel en wijzig daar je schermnaam naar je eigen naam en stel die daaronder in als “Schernaam (zoals getoond op de site) dan krijg je je eigen naam te zien bij je artikelen en reacties i.p.v. “admin”. Staat net even leuker :-)
Leonie zegt
Super bedankt voor de heldere en duidelijke uitleg!
Ragazza zegt
Bedankt, het is me helemaal gelukt :) !