PDF WordPress Website Bouw Handleiding

Ben je ook op zoek naar een Nederlandstalige handleiding die je kan helpen om een WordPress Website of Blog op te zetten?

Zoek dan niet verder en probeer mijn gratis e-boek.

Download de Nederlandstaling Handleiding voor het Bouwen van een WordPress webiste

Klik op de afbeelding of download hier de WordPress Website Bouw Handleiding

Advertentie

Let op! Deze handleiding is voor WordPress versies van voor 5.x of met gebruik van de Classic Editor Plugin.

Vergeet ook niet om je in te schrijven voor de gratis WP Sitebouw Nieuws updates!
Het formulier rechtsboven maakt het je extra makkelijk :-)

LET OP! In dit boek ga ik uit van de meest gebruikte standaard voor webhosting en dat is een unix variant met de Apache webserver. Wees gerust als je niet weet waar ik het over heb… in zo’n 90 tot 95% van de gevallen zul je zo’n opstelling hebben bij je webhosting leverancier.

Er zijn echter ook hosting bedrijven die volledig met Windows servers werken, in dat geval moet je even extra opletten met je permalinks opties.

Inhoud van het 30 pagina’s tellende boek

 • Stappenplan voor je eigen WordPress website
 • Klaarmaken van je database
 • Klaarzetten van je WordPress installatie bestanden
 • Installeren van WordPress
 • Basis configuratie van WordPress
 • Afronden van de WordPress installatie

Bij het afronden van deze handleiding heb ik voor correct taalgebruik en het verbeteren van de leesbaarheid dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van Tekstbureau Ter Laak & Tekst, een echte aanrader als het gaat om goed nederlands taal gebruik en tekst leesbaarheid.

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van het boek, stuur me een mail via het contact formulier en ik zal proberen om je op korte termijn antwoord te geven.

Als het boek je goed geholpen heeft en je wilt wat terug doen? Met de link hieronder kun je een PayPal donatie doen.


Wil je nog verder met WordPress? Dan zijn dit uitstekende vervolg boeken:

Advertentie
Nederlandse boeken (468x60)

Comments

 1. Een zeer heldere handleiding. Mooi ingezet met afbeeldingen zodat het visueel begrepen wordt!

 2. Ojee ojee, ik heb wat fout gedaan.
  We hebben de installatie in een map wordpress gezet, alles werkte, .htacces in de root, alleen kwam er steeds automatisch pe3v.nl/wordpress/ als url te staan.
  Ik heb het index-bestand naar de root gekopieerd, en die regel uit de handleiding toegevoegd. Daarnaa bij de instellingen van de site de toevoeging /wordpress verwijderd…

  Nu werkt het niet meer, en ik kan niet meer inloggen! Hoe kan ik dit in vredesnaam herstellen? Nee, ik heb niet eerst een volledige backup van de installatie gemaakt… :-((

  • @Aloys: Heb je bij de index.php in de map /wordpress/ ook de aanpassing gedaan? Dan moet je die weer terug zetten zoals die stond. Daarnaast moet je bij de algemene instellingen alleen /wordpress verwijderen in het tweede veld, dat kun je terug zetten in de database bij de _options tabel.

   Als ik kijk naar de foutmelding bij het inloggen dan denk ik dat je met de wijziging van het index.php bestand in de map /wordpress het probleem opgelost hebt. Mocht dat niet zo zijn, kijk dan even naar je .htaccess bestand.

   • Dank voor je reactie Herbert-Jan, ik heb het al opgelost. In mijn ‘paniek’ (ik heb admin-rechten, maar het is niet mijn eigen site!) heb ik de vraag hier gepost én in het Nederlandse wp-forum.
    De eerste reactie echter was van een goede vriend via Skype, een ict’er, die me de volgende link stuurde: http://codex.wordpress.org/Changing_The_Site_URL
    Daarin vond ik de oplossing: ik heb die 2 ‘update-regeltjes’ toegevoegd aan functions.php van het theme, en toen was alles weer normaal! Meteen daarna die regeltjes weer verwijderd, nu blijf ik verder eerst maar eens van die instellingen af, pffff…. ;-)
    Ik heb een ‘probeerversie’ van WP draaien op http://www.vakkenhulp.nl en daar ga ik eerst maar wat oefenen en rommelen. Dan kan ik tenminste niets “stuk” maken!
    Mijn excuses dat ik niet ook meteen hier heb vermeld dat ik het al had opgelost. En mijn dank voor je fantastische handleidingen, ik heb al verschillende mensen van jouw websites op de hoogte gesteld. Ideaal!

 3. HELP! ik heb je handleiding gebruikt,maar bij het live gaan is het mis gegaan.
  ik kreeg de volgende melding:
  Fatal error: require(): Failed opening required ‘/cms/wp-blog-header.php’ (include_path=’.:/usr/local/php5/lib/php’) in /data/home/zusl01/domains/zuslunches.nl/public_html/index.php on line 17

  Toen ben ik eens hier gaan kijken en heb toen in de instellingen-algemeen de boel eens omgedraaid. Dus cms bij de andere weggehaald en toegevoegd bij de een. Toen kreeg ik dit:
  Parse error: syntax error, unexpected ‘.’ in /data/home/zusl01/domains/zuslunches.nl/public_html/cms/index.php on line 17

  Wat moet ik nu doen?

  • @Magrietha: Bij de algemene instellingen moet bij het bovenste veld WordPress adres (URL) http://zuslunches.nl/cms/ staan.
   In het tweede veld Website adres (URL) moet http://zuslunches.nl/ staan.

   Vervolgens plaatst je in de map public_html je index.php met de /cms/wp-blog-header.php aanpassing. Let daarbij wel op dat je dat bestand aanpast met een text editor zoals Notepad (Kladblok) en niet met een programma zoals WordPad of MS Word!
   De index.php in je map /cms/ moet de standaard zijn van WordPress, dus zonder die aanpassing!

   Mocht je de bovenste twee optie omgedraaid hebben dan moet je de eerste weer goed zetten in je Database in de tabel wp_options.

   Als e.a. niet lukt, neem dan even contact met me op via het contact formulier. https://wpsitebouw.nl/contact.html

 4. Karen Anne Groothedde zegt

  Beste Herbert-Jan

  Na een korte paniekaanval toen ik de stappen las over het live brengen van het blog, en het heftig zoeken naar htaccess bestanden….En het googlen waar ik de root in hemelsnaam kon vinden, kon ik samen met vriendlief die me in mijn mutserige leekheid even kwam steunen de laatste stappen tot een goed einde brengen.
  (dus die mail die je kreeg kun je als niet verzonden beschouwen ;))

  Ik kon helemaal geen wijs uit de zinnen op bladzijde 30 over het live brengen van je site. Mocht je ooit een update doen, zou ik ook een printscreen maken van het downloaden van index.php , rechtermuisknop, bewerken, zin aanpassen met /cms/ . Echt even die stapjes kleiner maken. Dan kunnen leken zoals ik ook weer verder.
  Ik heb me gek gezocht naar .htaccess Tot mijn vriend hem in kladblok zelf maakte.
  De root bleek de map te zijn boven de cms map. Waar de naam van de website staat, je weet wel onder de public map.
  Dus toen we daar de 2 bestanden, (het aangepaste index.php en de zelf aangemaakte lege .htaccess in kladblok, ) in uploadden, deed de site het en was het adres zichtbaar zonder /cms

  De laatste stappen zijn voor een volgende keer. Ik ben van plan om een thema te downloaden via Studiopress. Ik hoop dat dat ook allemaal gaat lukken. Heb je daar ook een linkje van Herbert-Jan??? Ik dacht hem ergens gezien te hebben…. Enorm bedankt, namens de huisvrouw die zonder voorkennis vandaag haar site online zette ;)

  • @Keren: Net je mail nog even beantwoord. Je .htaccess staat nu op de goede plaats, hij moet alleen nog juist geüpdatet worden (staat in de mail) De link naar StudioPress staat helemaal onderaan de pagina (in de footer).
   Bedankt voor de tips om die laatste stappen nog wat verder uit te werken! Er zijn nog twee zaken die ik wil wijzigen:
   – de optie voor een andere map voor de afbeeldingen is er niet meer in de laatste versie van WordPress.
   – de links optie is niet meer standaard in de nieuwste versie, je moet daarvoor een aparte plugin downloaden als je die optie nog wel wilt gebruiken.

 5. Georgette zegt

  Beste Herbert-Jan,
  Waar vind ik een handig stappenplan om mijn Wp site ,die in de subdirectory staat, in de rootmap te krijgen?
  Ik heb al een site op de server staan en die is gemaakt in Dreamweaver maar die mag weg.
  Gr.
  G

  • @Georgette: In de pdf staat dat beschreven, maar ook op deze pagina. https://wpsitebouw.nl/wordpress-verplaatsen-van-map-naar-hoofdmap/

   Hier in het kort:
   Stap 1 – Kopieer via FTP de index.php uit je wordpress map naar de map voor je wordpress installatie map (meestal public_html of www)
   Stap 2 – Pas in het gekopieerde bestand het pad aan op regel 17 door de map naam in te voegen voor /wp-blogheader.php/
   Stap 3 – Pas bij de algemene instellingen het pad aan bij het veld “Adres van deze website”! Alleen bij dat tweede veld!!
   Stap 4 – Ga naar Instellingen -> Permalinks en sla die nogmaals op zodat een .htaccess bestand gemaakt wordt.

   Controleer of je site nu naar behoren werkt, de login blijft zoals je die eerste gebruikte.

   • Georgette zegt

    Hartelijk dank voor het antwoord.
    Hoe zit het dan met de database? Moet ik ook iets gaan veranderen in phpMy Admin?
    gr
    G

    • @Georgette: Nee, de enige wijziging in de database die nodig is wordt gedaan door het tweede URL veld bij de algemene instellingen aan te passen. Voor de rest is niets nodig.

     Wel moet je, via FTP, de index.html nog hernoemen als je die in de root hebt staan, dan wordt index.php automatisch de homepage.

 6. Georgette zegt

  Ik ben begonnen met de Permalinks maar daar gaat het al fout want ik krijg geen htaccess bestand te zien in de WP bestanden via FTP. Wel de index.php.
  Ik heb de aanwijzingen uit de pdf precies gevolgd. Waarschijnlijk moet ik dat bestand dan handmatig aanmaken maar ik weet niet hoe dat moet.
  gr
  G

  • @Georgette: Het .htaccess bestand zal in de root van je site komen te staan, dus waar je ook de aangepast index.php neergezet hebt.

   Je kunt zelf een htaccess.txt bestand maken met Kladblok / Notepad. Open dat programma en sla dat lege bestand op als htaccess.txt. Dat bestand upload je dan naar de public_html of www map en hernoem het dan naar .htaccess en geef dat bestand tijdelijk rechten 777 (zie http://www.websitebeginnersgids.nl/filezilla-wat-is-het-en-hoe-werk-je-ermee/)

   Vervolgens die je datzelfde in de map met de wordpress bestanden. Daarna weer naar instellingen -> premalinks en die instellen op Berichtnaam en opslaan.
   Als alles werkt, dan de rechten op de .htaccess terug brengen naar 644.

   • Georgette zegt

    het .htaccess bestand is vanmiddag gemaakt door iemand van de webhosting. Hij heeft het bestand in de www map gezet. Bij de rechten staat xxx. Maar de site werkt helemaal niet.
    Het dashboard van mijn WordPress site wp-admin werkt wel maar als ik vandaar uit naar de site ga zie ik de oude site. De links ervan werken helemaal niet meer.
    Als ik in index.php verander naar require (‘/wordpress etc. of zonder wordpress doe het maakt geen verschil.
    Bij de permalinks het instellen op berichtnaam snap ik niet. Wat moet ik daar invullen? Ik dacht %postname% maar dat werkt ook niet.

 7. Mooie handleiding maar het lukt mij toch niet helemaal…
  Bij stap 2 moet ik WordPress uploaden en Filezilla geeft aan dat er een aan mislukte overdrachten zijn en de public map waar je over schrijft kan ik ook niet vinden… Ik zal er vast overheen kijken oid, maar heb je een idee wat ik verkeerd doe?

 8. website maken software zegt

  Wat een geweldige pdf Herbert-Jan! Ontzettend bedankt. Hoeveel uur ben je wel niet bezig geweest met het opzetten van deze pdf? En welke thema’s gebruik jij eigenlijk het liefste op wordpress, er zijn er namelijk zo ontzettend veel…

 9. Beste Herbert-Jan,

  Ik heb enige problemen gehad met alles over .htaccess en index, maar de site werkt nu zonder /cms erachter. Maar als ik vanuit Dashboard klik op ‘site bekijken’ krijg ik de site te zien, maar verder kan ik niet meer door middel van een knop ‘edit’ terug naar Dashboard. Alleen om weer /cms/wp-admin/ erachter de typen in de zoekbalk, kom ik weer in Dashboard. Bij mijn andere site heb ik dit probleem niet. Kunt u mij helpen?

  Groeten,

  Berber

 10. Hallo Herbert-Jan, bedankt voor je heldere uitleg. Ik heb echter nog een vraag over het offline bouwen van een WordPress site. Is het mogelijk om WordPress lokaal op mijn pc te bouwen en indien gereed te uplopaden naar mijn hostingprovider? Maar dan wel met alle toepassingen van WordPress, dus dezelfde die ik online ook zou hebben?
  Groeten, Frans.

Wat zijn jouw gedachten?

*