WP CMS

wordpress-als-cms
Naast het feit dan WordPress de beste software is om mee te bloggen, kun je het ook als Content Management Systeem voor je website gebruiken.

Om WordPress te gebruiken om een “statische” website te bouwen ga je echter net iets anders te werk dan wanneer je een Blog bouwt.

Je hebt daarbij twee keuzen om zo’n site te bouwen. De eerste is om de gehele site met pagina’s te maken, de andere om met Rubrieken de site van structuur en linken te voorzien. De simpelste manier is om pagina’s te gebruiken, dus daar gaan we in eerste instantie mee aan de gang.

Advertentie

WordPress Pagina’s

Bij een blog schrijf je in WordPress berichten, voor een website gebruik je Pagina’s. Die pagina’s komen dan als menu keuze in een “widget” in je zijmenu naar voren.

In je “Dashboard” heb je de optie “Pagina’s” en de keuze om een nieuwe pagina te maken. Je geeft de pagina een titel, schrijft de inhoud en publiceert hem. Die pagina titel zorgt ook voor de URL van je pagina. Die titel komt echter ook in je zijmenu terecht via een widget in the theme. In sommige gevallen zal die titel veel te lang zijn voor dat menu, dan kun je de titel aanpassen, als je de URL verder maar met rust laat, zeker als die al in de zoekmachines bekend is.

Als we later naar zoekmachine optimalisatie gaan kijken, zul je een plugin installeren die je meer mogelijkheden geeft om de titels die in zoekmachines komen te optimaliseren.

Als je meerdere onderwerpen om je site wilt behandelen dan heb je met WordPress ook de mogelijkheid om Subpagina’s te maken. Van die optie maak ik in het zijmenu rechts ook gebruik.

Deze pagina is een zogeheten Hoofdpagina, een pagina op het hoogste nivo van navigatie. Zo’n hoofdpagina kan dus ook subpagina”s hebben. Bij een pagina die je als subpagina wilt maken selecteer je in het veld “Attributes” de hoofdpagina waar de subpagina achter moet komen.

Subpagina in WordPress maken

Bijvoorbeeld een website die over Nederland gaat dan kan de structuur als volgt zijn: Hoofdpagina =” Nederland” Subpagina’s kunnen dan “Noord Holland”, “Zuid Holland”, “Limburg”, “Groningen” , etc.

Pagina’s kunnen daarnaast ook nog eens een afwijkende indeling krijgen zoals met of zonder zijbalk, maar dat ligt aan de Theme die je gebruikt. Voor de meeste sites zal die niet nodig zijn. Mocht je daar toch nog meer over willen weten kijk dan eens op WordPress Pages.

Je WordPress Home Page instellen

Als je de eerste pagina van je site geschreven hebt en je wilt die als Homepage gaan gebruiken dan moet je dat instellen via het Menu Instellingen en dan de optie “Lezen”. Voor je dat gaat doen is het slim om eerst nog een extra pagina’s aan te maken met alleen een titel en verder geen inhoud in het content deel. Die pagina kun je later gebruiken om berichten te publiceren. Je zou die pagina bijvoorbeeld “Nieuws” kunnen noemen of wellicht “Mijn Blog”.

Als je die twee pagina’s klaar hebt, ga dan naar de instelling voor lezen en wijzig de optie zodat de eerste pagina de Frontpage wordt en de tweede de Post pagina wordt.

Pagina en WordPress Blog settings

Als je nu een bericht schrijft dan zie je die automatisch op de laatste pagina verschijnen. Een hele mooie opzet dus voor een statische site maar wel met een eigen nieuws pagina.

WordPress Pagina’s Sorteren

Berichten worden gepubliceerd in chronologishe volgorde, maar pagina’s kun je sorteren. Het makkelijkste gaat dat met de plugin “My Page Order“. Met die plugin kun je de volgorde van je pagina’s makkelijk wijzigen door het verslepen van de pagina naar de juiste positie.

Ook subpagina’s kun je zo sorteren.

My Page Order Plugin

WordPress Pagina Widget

Als je Theme voor WordPress Widgets ondersteund (en dat zal tegenwoordig bij de nieuwste Themes standaard zijn) dan kun je de “Pagina” widget in je zijmenu (siderbar) slepen.

Bij die widget heb je een aantal opties zoals de Titel, die kun je bijvoorbeeld “Menu” noemen.

Je kunt daar ook de optie aanzetten hoe je pagina’s gesorteerd moeten worden. Je kunt ze alfabetische sorteren, maar beter is om te kiezen voor de optie “volgorde”. Samen met de bovenstaande plugin heb je dan de volledige vrijheid om de structuur van je site zo optimaal mogelijk te maken.

Persoonlijk werk ik graag met de Flexi Pages Widget Plugin die net even wat makkelijker is en waarmee je heel simpel ook pagina’s uit het menu kunt halen.

WordPress Flexi Pages Widget

Zoals je ziet heb je een aantal mogelijkheden om de structuur van je site als een statische website op te bouwen. Het nadenken over de structuur, het aantal pagina’s en of je wel of geen nieuws of blog pagina wilt hebben is wel een van de zaken die je vooraf duidelijk moet hebben.

Het eenvoudigste middel op dat goed te onderzoeken en te communiceren is nog steeds met potlood en papier. Teken eerst een schema van de site en beslis dan waar welke informatie moet komen.

Comments

 1. hallo,

  ik heb een vraag:

  ik zou mijn bestaande site willen bewerken in wordpress, hoe kan ik hem in wordpress krijgen om te bewerken.

  in afwachting van reactie.

  gr Fred

 2. Beste,

  Ik heb een site klaar in html, met daarbij files als css en js.
  Bij Bluehost heb ik reeds WordPress geinstalleerd.

  Het lijkt mij allemaal complexer omdat ik gebruik maak van verschillende javascript files… Ik heb geen idee hoe hier mee te beginnen.

  Wat zijn volgens u de beste stappen om heel mijn site te kunnen omzetten naar WordPress?

 3. Hallo, Ik ben bezig om een website in WordPress te maken en bereid deze inderdaad in een map voor. V.w.b. het verplaatsen, kun je niet veel makkeleijker de hele website uit je map downloaden vanuit de map naar een plaats op je harde schijf en daarna uploaden in de root. Terwijl je eraan bezig bent. plaats je een tijdelijke index.html in de root met de mededeling dat je site “tijdelijk niet bereikbaar is wegens onderhoud” en die haal je weg als je klaar bent. Je kunt dan lekker vooraf in de map testen en de boel werkt daar dan toch ook weer? Of zie ik het helemaal fout?

 4. @tim P: de meeste gebruikelijke manier is om een basis theme te kiezen en die om te bouwen naar je eigen wensen.

  Het omzetten van een HTML Layout naar een WordPress Themes is niet makkelijk, maar als je verder wilt met site ontwerp kun je eens kijken op http://www.html-site.nl/maak-je-eigen-wordpress-theme die geeft een prima uitleg over hoe je dat aan kunt pakken

 5. @Arie: Probleem met je werkwijze is de toegang tot de MySQL database die staat namelijk op de server van je hosting provider. Die verwijst meestal naar de server ‘localhost’ en jouw ontwikkel pc is zelf ook een localhost.

  Je kunt heel goed op je live site werken met een plugin als http://wordpress.org/extend/plugins/underconstruction/ daarbij zien alleen de ingelogde gebruiker(s) de site zoals die straks live gaat. Ben je niet ingelogd, dan krijg een Under Construction pagina die je zelf aan kunt passen.

 6. Een goed artikel, weer wat opgestoken.Thanx

 7. Goedemiddag,

  Ik heb de volgende vraag.
  Ik heb een website met allemaal pagina’s.
  Nu staat er onderaan op elke pagina een optie om een reactie te geven.
  Dit wil ik dus niet.
  Bij een berichtenpagina kan je dit uitvinken.
  Is er ook een mogelijkheid om dit bij pagina’s ook te doen?

  • @marijke: Normaal gesproken wel, kijk daarvoor in je Dashboard onder Instellingen -> Reacties, als je daar uitvinkt dat mensen reacties mogen plaatsen dan zou dat ook voor pagina’s moeten gelden. Het kan ook zijn dat je dat wel ook per pagina kunt doen, maar dat je die optie nu even niet ziet. Hoe je die wel weer zichtbaar kunt maken lees je op mijn andere site onder http://www.websitebeginnersgids.nl/wordpress-extra-velden-en-reactie-mogelijkheden-niet-meer-zichtbaar/

   • Je kan in wordpress het inderdaad standaard uitzetten onder instellingen–> lezen, dit geld echter alleen voor nieuwe berichten en/of paginas. Dus hetgeen wat al gepubliceerd is word hiermee niet gewijzigd, om dit eenvoudig (per artikel) aan te passen in WP 3.0 of hoger kan je naar pagina’s gaan en de betreffende pagina niet bewerken maar “snel bewerken” daar kun je de optie “reacties toestaan” aan of uitvinken

    • Maar beter doe je hetgeen Wat Herbert-Jan geschreven heeft, dan kan je het ten alle tijden instellen, ik wist niet dat dat mogelijk was. Weer wat geleerd. Dank je wel

   • Ik wil een Worddocument met achtergrondkleur in een bericht plakken, maar de achtergrondkleur komt niet mee. Is er een andere mogelijkheid om dit te doen?

    • @Marijke: Helaas is dat niet zo eenvoudig omdat je thema bepaalt wat de achtergrond van je pagina’s / berichten is. Met een speciale plugin http://wordpress.org/extend/plugins/custom-post-background/ kun je dat wel realiseren. Met die plugin kun je zelfs achtergrond afbeeldingen voor een enkele pagine of bericht in stellen.

     Ik neem aan dat je niet het hele word document in geknipt en geplakt hebt, MS Word geeft namelijk voor een pagina opmaak veel te veel code mee.

     • Herbert-Jan u heeft het hierboven over: Ik neem aan dat je niet het hele word document in geknipt en geplakt hebt, MS Word geeft namelijk voor een pagina opmaak veel te veel code mee.

      Hoe moet dit dan gedaan worden?

      Ik doe dit zelf in een pagina onder de knop Word, is dit wel ok?

      Mvg, Margret

     • @Margeet: Je doet het helemaal goed, als je de knop Word gebruikt en daar de inhoud met Ctrl+V in kopiert wordt. Daarmee wordt alle overbodige code weggehaald. Dus prima zoals je het nu doet, en zeg maar jij hoor :-)

 8. Ik heb met wordpress mijn site herbouwd, maar wil nu graag dat het in de gewone menu structuur komt te staan. Daar staan nu nog de oude pagina’s (www.empoweringpeople.nl).
  De nieuwe pagina’s zijn wel te zien, maar dan met ‘wordpress’ erachter: http://empoweringpeople.nl/wordpress/
  Kan ik dit simpel veranderen door het in het vakje ‘menu’ aan te passen, of moet ik meer doen? Ik werk via Komto, die wordpress als optie geeft binnen mijn hosting omgeving.

 9. Hallo allemaal,

  Ik heb eindelijk uitgevonden hoe ik in het Twenty Eleven thema van WordPress de afstand tussen tekst en titel van een pagina kan verkleinen. MAAR, helaas is dit alleen toegepast op de enige pagina op m’n website waar ik de blogfunctie nog aan heb staan. Op de andere pagina’s, die ik gewoon statisch wil gebruiken, is de afstand tussen header –> titel –> tekst nog steeds heel groot.

  Heeft iemand een idee hoe dat kan?

  De ‘ nieuws’ pagina die nog de blogfunctie heeft heb ik aangepast door:

  #main {
  clear: both;
  padding: 1.625em 0 0;

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Esther

  • @Esther Osinga: De ruimte tussen de titel en de inhoud wordt bepaald door de .entre-title in de stylesheet. Je kunt daarbij de optie padding-top bijvoorbeeld op 0px zetten.

   .entry-title {
   clear: both;
   color: #222;
   font-size: 26px;
   font-weight: bold;
   line-height: 1.5em;
   padding-bottom: .3em;
   padding-top: 0px;
   }

   Let wel op dat als je direct in de code van Twenty Eleven werkt je altijd een back-up van je theme maakt voor je naar de nieuwste versie van WordPress update. Bij een Theme upgrade kun je anders alle aanpassingen kwijt raken.

   Kijk voor meer tips voor het gebruik en aanpassing van de Twenty Eleven Thema op http://www.wpmagazine.nl/

 10. Norbert van Eys zegt

  Beste Herbert-Jan,

  Sinds kort ben ik bezig mijn eigen bedrijfssite op te maken. Dit is dus een statische site (op de nieuws tab na dan). In bovenstaand artikel lees ik dat ik eigenlijk mijn site heel anders had moeten configureren. Ik heb namleijk niets met CMS gedaan.

  Ik heb mijn wordpress via een hostingpakket geïnstalleerd en dacht dat ik zo aan de bak kon.
  Kan ik nog steeds zo verder of moet ik het beter anders installeren (kan ik beter nu doen, omdat ik er nog niet heel veel werk aan heb gedaan)?
  Wat is eigenlijk het verschil en wat kan je et de CMS installatie? (ben echt nog een leek in website bouwen, maar leer graag en snel!)

  Verder valt mij op dat ik verschillende groottes van lettertypes heb (tekst geplakt vanuit word-document) en kan dit niet in wordpress bewerker aanpassen.

  Ik hoor graag van je.

  Groet,
  Norbert van Eys

  • @Norbert van Eys: Het is helemaal geen probleem als je de site niet in een map /cms/ hebt staan, je kunt gewoon verder gaan met je huidige installatie. Het enige verschil met een installatie zoals die van jou is dat de stanaard bestanden in je root map staan. In een map geeft vooral meer rust en is iets minder gevoelig voor hackers.
   Je kunt de site zoals je die nu hebt ook beveiligen met de eerder gegeven tips.

   Wat betreft de verschillende groottes van lettertype, dit komt inderdaad door het plakken vanuit een word document. MS Word geeft een heleboel onnodige opmaak data mee die je er eigenlijk uit moet slopen. Je kunt dat zien als je in je WordPress editor de tab HTML aanklikt, je krijgt dan de HTML codes te zien.
   Bij het kopieren vanuit MS Word kun je het beste eerst kopieren naar bijvoorbeeld Kladblok of een programma zoals Pspad. Deze verwijderen alle opmaak en dan kun je de tekst kopiëren en plakken in WordPress. Eventuele opmaak doe je dan ook in WordPress zelf.

   Voor wat tips over de verdere opmaak van je site kun je ook kijken op http://www.wpbeginnersgids.nl/ met extra info over de theme die je nu gebruikt.

 11. Goedenavond, ik heb een site in wordpress gebouwd en mijn oude site is nog online. Ik wil de domeinnaam (www.rapshots.nl) houden en heb de wordpress site gebouwd in http://www.rapshots.nl/blog. Nu dacht ik dat het heel eenvoudig was de site te publiceren maar dit blijkt lastig te zijn. Mijn huidige site mag volledig verwijderd worden. Ik heb de hele dag al op internet gesurfd maar kom er niet uit. Ik heb ook op Codex gekeken en gelezen maar begrijp er helemaal niets van.

  • @Mirjam Rap: Het is ook eenvoudig, je kunt meer daarover lezen op https://wpsitebouw.nl/wordpress-verplaatsen-van-map-naar-hoofdmap/. Het is een drie stappen plan in jouw geval: 1. plaatst je WordPress index.php in de root van je site en pas het daarna aan zoals beschreven. 2. Pas bij de algemene instellingen in WordPress ALLEEN het tweede veld aan zodat /blog verwijderd is. 3. Hernoem je index.html die nu in je root staan naar index-oud.html.
   Je andere pagina’s kun je dan ook hernoemen. Wil je de links van Google nog houden, dan zul je voor de pagina’s mogelijk 302 redirect moeten maken in je .htaccess of de plugin Redirection moeten gebruiken.

   Veel succes! En mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een email via de Contact pagina

 12. Ik het WordPress net geinstalleerd en bezig alles in te stellen.

  Het vreemde is dat ik wanneer ik kies voor een Static Frontpage, wel de twee opties Front Page en Posts page zie, maar niet een dropdown menu waar ik vervolgens een pagina uit kan kiezen.

  Ik heb al verschillende themes geprobeerd en verschillende browsers (Chrome, Explorer en Safari) en er zijn pagina waar ik uit zou kunnen kiezen.

  Herkent iemand dit probleem en hoe zou ik het op kunnen lossen?

  • @Edwin, heb je wel al de pagina’s aangemaakt, een voorpagina en een lege nieuws of blog pagina? Zorg er ook voor dat die gepubliceerd zijn, anders krijg je ze niet te zien. De optie is overigens niet gerelateerd aan een theme of browser.

 13. Beste Herbet-jan,

  Ik heb iets gedaan bij de bewerker van mijn pagina waardoor ik bijna alles kwijt ben. Ik heb nog wel alle pagina’s en op de mobiele versie doen ze het ook (wptouch) maar als ik nu op mijn site kijk zie ik alleen maar de oude pagina weergaven.

  Weet u waar ik naar toe moet of wat ik moet doen om mijn pagina’s weer normaal te weergeven?

  Alvast bedankt

 14. Hallo Herbert-jan,

  Is het mogelijk om de standaard login naam Admin achteraf nog te wijzigen?
  Dit om gezeur bij inlogpogingen de kop in te drukken, ik heb daar wel een beveiliging opgezet en het aantal pogingen sterk gelimiteerd, maar de zwakte is evt. Nog de inlognaam

  Alvast dank voor je reactie!
  Jaap

  • @Jaap: Ja, dat is zeker mogelijk. Je hebt wel even een tweede mail adres nodig, voor de meeste mensen zal dat geen probleem zijn.

   Maak voordat je begint wel eerst een goede back-up van je database!! Als alles goed gaat heb je hem niet nodig, maar je weet maar nooit.

   Maak een nieuwe gebruiker aan die je beheerder rechten geeft. Omdat WordPress geen twee gebruikers met hetzelfde mail adres toelaat heb je hier dus het tweede adres nodig.

   Log nu in met die nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord. Als je ingelogd bent kun je de oude gebruiker verwijderen, maar PAs NU OP!! je moet wel je oude berichten toewijzen aan de nieuwe gebruiker!!!
   Doe je dat niet, dan ben je alles kwijt omdat met de gebruiker ook de berichten gewist worden. En als dat gebeurt, dan heb je echt die back-up nodig.

   Je kunt de nieuwe gebruiker nu weer wijzigen zodat je oude mail adres weer actief is.

   • Herbert-Jan,
    Dank voor je snelle reactie!
    Moet ik alleen de berichten aan een andere eigenaar koppelen of ook de pagina’s?

    Dan de back-up van de database: is het voldoende om met Instaltron een back-up van de WordPress site te maken? Of is er een andere optie?

    Ik heb mijn site succesvol overgezet van de /wordpress/ map naar de standaard URL, mijn dank voor de heldere uiteenzetting!!

    Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

    Jaap

 15. Beste Herbert-Jan,
  Allereerste de beste wensen voor 2013.
  Ik wil graag op de website van onze vereniging voor de leden een aparte “login” pagina maken waar alleen voor hun bestemde informatie staat. Hoe kan ik dit het beste aanpakken.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Emmy

 16. Ik heb jaren met Joomla gewerkt.
  Achteraf ben ik blij met de kennis die ik ermee heb opgedaan maar heb spijt dat ik niet eerder ben overgestapt op WordPress.
  Waar ik met Joomla uren mee bezig was, doe ik met WordPress binnen een kwartier.
  De plugins en vele thema’s maken WordPress helemaal compleet.
  Wordpress is zonder twijfel het meest gebruiksvriendelijke en beste CMS, ook als het op SEO aankomt.
  Zelfs CNN.com gebruikt WordPress.

 17. Hallo herbert Jan,

  Allereerst nog bedankt voor de heldere uitleg die je in het verleden hebt gegeven.

  Over de website titel. Ik had bij de “normale” wordpress instellingen onder “algemeen” de websitetitel en ondertitel ingevuldt. Ik had ook

  met de yoast SEO plugin op de Home page de titel ingevuldt, maar kreeg onder het tabblad “Pagina analyse” te horen dat mijn titel te lang

  was. Dat was eigelijk niet zo, maar het bleek dat beide titels achter elkaar werden weergegeven. Ik heb toen de titel en ondertitel op de

  WordPress “instellingen” pagina verwijderd. Ik ben nu bang dat deze aanpak mijn SEO niet ten goede komt.
  Wat denk je?

  Bedankt alvast,
  Hans.

  • @Hans: Je kunt de oude instelling weer terug zetten. Met de WordPress SEO plugin van Yoast kun je daarna in het veld SEO Titel per pagina / bericht zelf een goede titel inzetten die wel onder de 70 tekens blijft. Die titel komt dan tevoorschijn in je titelbalk en bij Google.

  • Beste Herbert-Jan,

   Ik zit eigenlijk met hetzelfde probleem als Hans. Nu is het zo met SEO van Yoast dat het Google zoekresultaat eerst de websitetitel weergeeft – opgegeven titel omschrijving en aan het eind heb ik dan nog een keer de bedrijfsnaam en die is veelal gelijk aan websitetitel in algemene instellingen. Ik wil eigenlijk alleen achteraan de titel/naam hebben. Kan ik straffeloos de websitetitel weglaten uit de algemene instellingen? Daarmee verdwijnt namelijk de titel/naam in zoekresultaat, zie ook het tablad van homepage. Of is er een andere manier? Ik

 18. Beste Herbert-Jan,
  Ik ben bezig met wordpress, maar als ik pagina of post maak komen de widgets op de rechterkant , ik wil ze graag allemaal onderaan de pagina. De widgets zijn in mijn geval links naar categorieen. Op mijn homepage kan het wel, ik weet niet waar ik het op pagina’s of posts in de instellingen de indeling kan verandereb van de widgets..?

  Bedankt alvast.

  • @karching: Dat is lastig te zeggen zonder voorbeeld. De homepage indeling van je wordpress thema bepaalt die indeling. In sommige gevallen kun je nog wel kijken naar footer wirdgets, mar zoals gezegd, zonder voorbeeld is dat lastig.

   Je kunt de link naar je site ook mailen via het contact formulier.

   • kar-ching zegt

    Hallo bedankt voor de snelle reactie,
    Heb de page template veranderd in page attributes naar full page- with widgets zo staan de widgets nu netjes onderaan.

    Had wel een andere vraag over witte grote ruimtes tussen tekst boven en de widgets die onderaan staan, hoe verklein ik deze?

    Alvast bedankt,

 19. Ik heb een vraag…
  zou graag alleen de pagina ‘home’ transparant willen maken omdat ik alleen dáár een achtergrond wil plaatsen.
  Hoe krijg ik dat voor elkaar… Heb me al wezenloos gezocht op het net, maar nog niet uitgebreid kunnen vinden.
  Met alleen de plugin ‘background per page’ kom ik er niet… immers, de pagina is niet transparant..
  Alsvast bedankt voor de terugkoppeling/reactie..

 20. Daarnaast heb ik nog een vraag over de ‘footer’.
  Deze wil ik ook graag wijzigen in wat ik zelf graag wil..
  nu staat er: “©2013 raindrops Entries RSS and Comments RSS Raindrops Theme “.
  hoe kan ik dit op een eenvoudige manier wijzigen…?

 21. Herbert-Jan,
  de website is nagenoeg klaar. Probleem is nu alleen dat als ik naar het linkermenu ga, daar een item kies, bv. Figuur en vervolgens op een schilderij klik, dat eerst het scherm halveert en vervolgens de foto’s laat zien (gaat vrij snel), daarna, als je terug komt in je scherm, is die maar half opgebouwd.
  Waar zou dat aan kunnen liggen?

  Dank,
  Klaas

 22. Beste Herbert-Jan,

  Al veel geleerd op deze site.
  Volgende vraagje. Ik heb een bestaande flash website met daarin cms database.
  De website ben ik nieuw aan het maken met WordPress omdat flash veel problemen geeft op smartphones, tablets, etc.

  Nu zou ik dus wel de data (xml) van de bestaande website willen inlezen in nieuwe site. Hoe pak ik dat best aan. Moet dan eerst een database gebouwd worden in MySQL of wordt deze automatisch aangemaakt bij importeren xml bestand?

  Vriendelijke groet,
  Tony

  • @Tony: Daar is niet een heel eenvoudige manier voor, de enige optie die ik nu zie is het gebruik van http://www.wpallimport.com/ Bij standaard WordPress import wordt niet automatisch een database en tabellen aangemaakt als de opbouw van je bestand niet de standaard volgt.

   • Beste Herbert-Jan,

    Bedankt voor uw reactie.
    Ik zal eens uw tip eens bekijken van allimport.com
    Het is de bedoeling dat ik statische pagina’s krijg met daarop verschillende projectfiches.

    Tony

   • Beste Herbert-Jan,

    Heb de bestaande site nog eens bekeken en die blijkt toch ook (jaren geleden) in WordPress te zijn gebouwd. Via xmlcontrol heb ik dit kunnen achterhalen. Er zit dus alleen een flash schil omheen. Is het nu mogelijk om de content (alle projectgegevens) op een of andere manier in de nieuwe wordpress site te gebruiken.
    Database prefix zijn al dezelfde zie ik.

    Vriendelijke groet,
    Tony

 23. Goeden morgen
  Ik heb enige website in wp gemaakt ook voor mijn kleinkinderen. Nu zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Ik zoek een wp-plugin? of iets waar ik een soort van zoekpagina kan maken als bij jouwstart enz. Deze zijn vrij maar hebben een beperking dat ik niet het A t/m Z kan voorzien van een plaatje. Ik zou deze graag in mijn eigen web inporteren maar dan middels wp omdat ik daar graag mee werk . Elke tip e/o trefwoord is meer dan welkom. Ik wens u nog een fijne dag toe. Mieke

 24. Beste Herbert-Jan, ik ben een beginnende wordpress gebruiker en kom er even niet uit. Ik hoop dat jij mij iets verder kunt helpen. Ik wil een wordpress site met meerdere pagina’s en op elke pagina wil ik posts kunnen plaatsen. Maar ik krijg dat maar niet voor elkaar. De pagina’s die ik heb aangemaakt, kunnen alleen statische tekst bevatten en niet telkens nieuwe posts. Doe ik iets verkeerd met de instellingen? Met vriendelijke groeten, Petra

  • @Petra: In dit geval zou ik de berichten categorie indeling opzetten met de namen zoals je nu de pagina’s hebt. Daarna kun je in je menu naar die categorie pagina’s linken en zul je de artikelen per onderwerp te zien krijgen. Zie bijvoorbeeld de categorie / onderwerp menu link https://wpsitebouw.nl/category/wordpress-blog/

   Afhankelijk van je thema en je de instellingen (Instellingen -> Lezen -> Laatste berichten of Statische Startpagina) zul je de nieuwe berichten dan ook op je home page zien of niet.

   Verwijder eerst een onderwerp pagina die je nu hebt en stel dan, in je aangepaste menu, de link naar die categorie in om te zien of het dat is wat je bedoelt.
   Meer over aangepaste menu’s vindt je op https://wpsitebouw.nl/wordpress-menu-aanpassen-en-gebruiken/

 25. Beste Herbert-Jan,

  Ik ben nieuw in de wereld van WP. Hierbij wil ik u vragen om hulp.
  Op de site home zou ik graag het woord in het zwart weg willen hebben, kan dat?
  Het stukje tekst wil ik graag in de zelfde kleur als in me header, kan dat?
  De tekst regel onder Maädja in de header wil ik graag leesbaarder hebben, kan dat?
  En hoe verander ik de letter grote en type?

  Alvast hartelijk dank voor het helpen met al mijn vragen.

  Fijne dag!
  Daniella

 26. ik gebruik overigens thema Twenty Thirteen.

 27. Beste Herbert-Jan, ik ben een beginnende wordpress gebruiker en kom er even niet uit. Ik heb en menu gemaakt, waarvan 1 tabblad meerdere submenu hebben nu is het zo dat het tabblad van het menu als een pagina wordt aangezien. Kunt u mij vertellen hoe ik dat kan aanpassen.

  Met vriendelijke groet, Erik

  • @Erik, is dat de optie Behandelingen? Dan heb je waarschijnlijk ook een categorie behandelingen of een pagina waar je zo naar linkt. Je kunt een “dummy” item Behandelingen aanmaken op de volgende manier. Plaats een link item met een link naar http://# en de titel behandelingen. Open dan die link waar als je hem in het menu gezet hebt en verwijder dan de link http://# en sla het menu weer op. Nu heb je wel de tekst boven je overige menu items, maar die is niet meer klikbaar, de rest eronder wel.

   • Hoi Herbert, bedankt voor je snelle reactie. In het hoofd menu is ‘behandelingen” inderdaad een pagina. Maar een dummy item maken zegt me niets. Moet ik dit op de pagina behandelingen aanpassen??

 28. Hoi Herbert, het is me gelukt nogmaals bedankt.
  MVG! Erik

 29. Haai ik heb een vraag. Ik ben nieuw met sites maken in wp maar nu vroeg ik me af kun je via het menu van een site gelijk bij een pdf komen. Of moet je echt een pagina maken om dat door te linken? Ik wou iets maken als een menu item downloads en dan 2 subs er onder die dan gelijk naar de pdf gaan.

  Is dit mogelijk?

  Groetjes Ramona

 30. Kan iemand mij vertellen of ik via een plugin nieuws kan vermelden op de hoofdpagina van hoogkerk.nl, ik heb het nu middels een google plugin in de sidebar staan, maar wil het graag gewoon op mijn hoofdpagina tonen. Het gaat om nieuws wat getoond moet worden met trefwoord hoogkerk en dat via een google newsgrabber ofzo

 31. Hallo Herbert,

  Mijn website staat online en ik wil graag een blog-pagina maken bij ‘tips om te netwerken’. Echter heb ik geen ‘losse’ pagina gemaakt van home. Ik heb mijn home pagina namelijk bewerkt bij weergave- theme options. Hierdoor kan ik niet de standaard routine doorlopen door bij lezen – een statistische pagina en bij voorpagina ‘home’ te selecteren omdat hier geen aparte pagina voor is. Ik voel er niks voor om een nieuwe home-pagina te maken want dit is de perfecte staat van hoe ik het wil hebben. Is het toch nog mogelijk om een pagina van blogs te maken?

  • @Renée: Je thema heeft een aparte sjabloon voor een Blog pagina. Maak daarom een nieuwe pagina, of maak de Tips om te netwerken pagina leeg, en kies dan aan de rechterkant van je bewerkingsscherm onder Pagina attributen voor Sjabloon -> Dropdown menu kiezen voor Blog page.

   Als je nu nieuwe berichten maakt, dan komen die vanzelf op die pagina tevoorschijn. Je huidige pagina inhoud kun je natuurlijk als eerste bericht gebruiken.

 32. Hi Herbert-Jan

  Hoop zo dat je mij kan helpen..

  Ik ben op zoek naar de manier om de Homepage en de Gridpages aan te kunnen passen naar de Lay-out zoals hij in de demo versie staat.

  Het is mij wel gelukt om de 3 blokken onder de grote foto te krijgen maar als ik goed kijk naar het voorbeeld dan staan daar maar 3 regels tekst onder. Standaard pakt WP de eerste 50 woorden uit de onderliggende pagina en laat die zien als intro tekst, maar ik wil dus zelf kunnen bepalen wat en vooral hoeveel regels tekst hij als intro laat zien.

  Ik las op engelse forums iets over een tekst widget plaatsen op de pagina’s ?? Maar wat ik ook probeer… het lukt mij totaal niet. :(

  Iemand die mij misschien wilt uitleggen wat ik fout doe of hoe ik een tekst widget op de juiste manier geplaatst krijg zodat ik mijn intro teksten kan wijzigen? Het is nu geen gezicht met die lange lappen tekst en ben er al zo lang mee bezig. HELP!

 33. Beste Herbert-Jan,

  Via twenty-fourteen template werk ik met ephemera plugin om in de sidebar te fotogalerijen te plaatsen. Nu staat er heel storend ‘Meer gallerijen’ (met dubbel L). Dit moet uiteraard aangepast worden naar een enkele L. Daarvoor zou ik de twentyfourteen-nl_NL.mo of .po moeten aanpassen.

  De bestanden zelf krijg ik niet geopend. Heb ook al geprobeerd via LOCO TRANSLATE plugin, maar dat lijkt ook niet te werken. Heeft u nog suggesties hoe dit best aan te pakken?

  Vriendelijke groet,
  Tony

 34. Hallo Herbert-Jan

  Ik heb mijn website klaar, die gaat vanavond online. Nu is het voor ons belangrijk om te volgen hoeveel bezoekers en views etc we dagelijks op de website hebben en waar ze vandaan komen. Waarmee is dat het beste te volgen?
  Ik hoop dat je me hiermee kunt helpen.

  Bedankt voor je snelle antwoord zojuist op mijn vraag over het verplaatsen van submap naar root!

  groet
  Monique

  • @Monique: Je kunt het via Google Analytics doen, maar dat vraagt wel even wat gewenning aan de interface. Persoonlijk begin ik altijd met een Statcounter. Statcounter heeft zijn eigen plugin waar je alleen twee codes moet invoeren en die krijg je als je je site als project aanmeld. Statcounter is gratis en is ook als verborgen teller te gebruiken en je kunt je eigen bezoeken via een cookie niet mee laten tellen. Prima counter met veel informatie en vanuit je Dashboard te bekijken!

 35. Hallo,
  Vraagje, hoe kan ik in wordpress in de kop van de navigatiebalk een tab aanmaken ZONDER daaraan gekoppeld een pagina. Dus een lege titel. Hieronder wil ik dan de sub-pagina’s zetten.
  Het plaatsen van de sub-pagina’s kan ik wel maar weet niet hoe je een een lege titel tab kan maken.
  groet, Wim

  • @Wim: Bij je aangepaste menu kies je voor de Link optie. Daar vul ja dan als link in http://# en geef je een titel. Die plaats je in je menu en vervolgens pas je die menu optie aan door de http://# te verwijderen, je hebt nu een menu item zonder link. Onder die optie kun je dan je sub pagina’s plaatsen vervolgens menu opslaan en je bent klaar.

 36. Hi,

  Ik beheer een website. Nu wil ik dat mijn artikelen ook op Facebook met dezelfde titel te zien zijn. Op de facebookpagina zie ik een ‘like’-knop, maar mijn lezers kunnen alleen ‘delen’. Vraag: hoe kan ik zo’n knop krijgen op mijn Facebookpagina zodat de bezoekers mijn artikelen kunnen liken?

 37. Herbert,
  Ik heb een korte vraag. Een probleem waar ik niet uit kom.
  Het gaat om de website http://www.ceesdrubbel.nl
  de nieuws pagina is de ‘home page’.
  Op de Ipad blijft deze te allen tijde smal weergegeven. terwijl op andere devices het geen problemen opleverd.
  De overige pagina’s gaan allemaal goed, behalve deze.
  heb jij enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

  Klaas

  • @Klaas, als ik de site controleer op https://www.studiopress.com/responsive/ dan zie ik een zwart vlak aan de rechter zijde van alle formaten. Je gebruikt op dit moment versie 1.128 van het Raindrops thema.

   Als ik op de site van het thema kijk dan was er een probleem met de responsive optie en sommige afbeeldingen, dat zou vanaf versie 1.345 opgelost zijn. De nieuwste versie is nu 1.346.
   Maak voor je gaat updaten wel eerst een goede back-up en doe dan de upgrade naar die nieuwe versie.

 38. Beste Herbert-Jan,

  Ik wil de ruimte tussen de widgets verkleinen. Dit realiseer je in de css. Enig advies wat ik veranderen moet?

  • @Frank, dat is lastig te zeggen zonder te weten welk thema je gebruikt. Als het in de stylesheet goed gedocumenteerd is, kun je kijken naar de padding van de widgets, vooral naar opties zoals sidebar widget area. Een Chrome extensie zoals Web Developer kan dan handig zijn om de juiste css code te vinden. Installeer die (is er ook voor Firefox) en klik dan links op de positie die je wilt verkleinen. Je ziet dan alle style en css informatie die je nodig hebt.

Wat zijn jouw gedachten?

*