WordPress Menu Aanpassen en Gebruiken

Een van de mogelijkheden die met de nieuwere WordPress versies mogelijk is is het aanmaken van aangepaste menu’s.

Aangepaste menu’s bieden een hele grootte flexibiliteit om de navigatie van je site heel makkelijk naar je hand te zetten.

Beginnen met Aangepaste Menu’s

Ga in je Dashboard naar Weergave -> Menu’s en start met je eerste menu door een Menu een naam te geven:

Advertentie

 

Je eerste WordPress Menu aanmaken

Nadat je de naam gegeven hebt, direct op Opslaan klikken, anders kun je niet verder.

Je kunt bijvoorbeeld direct een pagina menu aanmaken dat je straks ook nog helpt om je navigatie te sorteren.

WordPress Pagina Menu aanmaken

 

De pagina´s die je in je menu wilt hebben selecteer je vanuit de kleine pagina widget aan de linker kant. Ook hier direct op Opslaan klikken als je ze toegevoegd hebt. Nu kun je verder werken bijvoorbeeld om de pagina´s te sorteren. Daarvoor hoe je ze alleen maar aan te klikken en te verslepen naar de plaatst waar je ze hebben wilt. Niet vergeten om weer op Opslaan te klikken anders ben je de wijzigingen kwijt.

Je kunt zo ook pagina´s als subpagina´s in je menu opnemen, ook al zijn ze dat niet direct. Daarvoor sleep je ze naar de pagina waar ze onder moeten komen en je ziet direct zelf hoe dat gaat.

Op dezelfde manier als je een pagina menu aanmaakt kun je ook een menu voor je categorieën aanmaken.

WordPress Categorie Menu aanmaken

Extra WordPress Menu Opties

 

Aangepaste Links in Menu

De eerste aangepaste link die je aanmaakt, en misschien ook de enige is die naar je Homepage.

Geef daarvoor de URL in, je website adres, en geef daar een naam aan zoals Home of Start. Voeg die aangepaste link toe aan je pagina menu en sleep hem naar de eerste plaats. Menu weer opslaan en je hebt keurig een link naar je homepage in je navigatie.

Wordpress Menu Automatisch Maken

 

Je kunt bij iedere nieuwe pagina of categorie opnieuw naar je Menu gaan en de pagina toevoegen. Of je laat WordPress dat doen… vink eenvoudig weg de optie aan Automatisch nieuwe top-level pagina´s toevoegen en je bent klaar. Die optie geldt voor pagina´s én rubrieken! Subpagina´s worden niet automatisch toegevoegd.

Aangepaste Links maken in je WordPress Menu

 

Een veel vergeten optie is de mogelijkheid om je Menu titels aan te passen, wat weer goed is voor je zoekmachine optimalisatie en om kortere navigatie titels te maken.

Hierboven heb ik dat bij de Home Link gedaan, maar het werkt bij ieder onderdeel van je menu items.

Klik op het pijltje rechts en open de extra velden die in je menu item zitten.

Het eerste veld Navigatielabel is de tekst zoals die in je menu zichtbaar wordt, die maak je zo kort en duidelijk mogelijk.

Het tweede veld Titelatribuut is de link tekst die gebruikt wordt en die je ziet als je met je muis over de menu knop gaat. Die tekst kan dus uitgebreider zijn en bijvoorbeeld de titel van die pagina hebben of duidelijk maken waar een categorie over gaat.

Titel Alternatieven in WordPress Menu Onderdelen

 

Aangepast WordPress Menu Gebruiken

Nu je een aangepast menu hebt dat precies opgebouwd is zoals jij het wilt, wil je dat natuurlijk ook terug zien op je site.

Afhankelijk van het WordPress Thema dat je gebruikt kan het zijn dat er al een locatie aangegeven wordt voor je menu, of je krijgt een melding zoals deze.

WordPress Menu Locaties

In bovenstaand geval gaan we naar de Widget sectie en kijken we waar we het menu kwijt kunnen. Daarvoor gebruiken we de Widget Aangepast Menu.

Aangepaste menu widget gebruiken

Sleep de widget naar de plaatst waar je het wilt gaan gebruiken en selecteer het menu uit de selectie. Geef de Widget een titel en sla hem op, klaar…

Heb je meer menu’s dan kun je die ook zo opnemen in het zijmenu.

Twenty Eleven Menu Optie

Twenty Eleven is het standaard thema dat tegenwoordig bij de nieuwste versie van WordPress meegeleverd wordt.

Dit thema is bijzonder flexibel en veel gebruikt, maar voor veel mensen is het aanpassen van het menu niet duidelijk, vandaar dit extra stukje over Twenty Eleven menu en navigatie.

Hier is een voorbeeld van de standaard navigatie van het thema.

Twenty Eleven Pagina Menu

Twenty Eleven maakt automatisch een menu aan van de pagina’s die je publiceert, maar dat kun je makkelijk veranderen.

Maak daarvoor eerst een aangepast menu aan zoals boven beschreven en sorteer de pagina’s of maak links aan zoals je die zelf wilt zien in je navigatie.

Nadat je het menu aangemaakt en opgeslagen hebt zie je de menu optie van Twenty Eleven in dat menu scherm.

Menu locatie Twenty Eleven

Je kunt nu je aangemaakte menu selecteren als Primary Menu en dan Save klikken op die keuze op te slaan.

Twenty Eleven Pagina Menu

Zoals je hierboven ziet heb ik de volgorde van pagina’s even omgedraaid.

Met het aangepaste menu heb je volledige controle over het Navigatie menu van Twenty Eleven en kun je dus zelf bepalen wat en waar het kom te staan.

Comments

 1. mieke van vugt zegt

  Ik wil graag sub-pagina’s maken maar het is me uit bovenstaande nog niet duidelijk geworden. Hoe sleep ik een pagina naar de pagina waar deze onder moet komen?

  • @Mieke, je kunt binnen de pagina attributen (rechter menu) een pagina selecteren als subpagina, maar binnen het menu kun je een pagina verslepen met je muis net onder de pagina waar die moet komen en verschuift het vanzelf net iets naar rechts, dan loslaten en alles opslaan. Dus verslepen door met de muis aanklikken, knop ingedrukt houden en verslepen)

 2. mieke van vugt zegt

  Dank voor het antwoord op mijn vorige vraag. Was afwezig en kom nu weer met een vraag. Als ik berichten in de side bar heb staan en ik klik ze aan dan komt de melding : sorry page not found.
  Wat kan ik hier aan doen om dit op te lossen?

  • @Mieke: Hoe heb je die links geplaatst? Het lijken me geen berichten, of je hebt de permalinks verkeerd aandgepast. Of staan ze als weblinks, of als menu? in zie de link bij allemaal als %20economische%20crisis,%20verzekeren,%20lenen%20en%20beleggen en dat lijken me meer tags en veel spaties. Als het gaat om link naar andere websites te maken, dan zou je daar beter een widget met link voor kunnen gebruiken.

 3. @Mieke, gebruik de widget categorieën om links naar je artikelen te maken zodat je per onderwerp de artikelen in een overzicht krijgt.

 4. DE JODE FRANCIS zegt

  Hallo,
  Graag had ik bij het inloggen ons eigen logo geplaatst, kan dit?

 5. De Jode Francis zegt

  Bedankt Herbert voor je snelle reactie!!

 6. Hallo, ik heb een vraagje, misschien dat iemand mij verder kan helpen.
  Ik heb met Artisteer 2 een thema gegenereerd, maar deze heeft geen menu ondersteuning.

  De pagina’s die je aanmaakt verschijnen als menu-item in mijn navigatie balk.
  Maar ik wil net als bij themas, die de menu functionaliteit van WordPress hebben, waardoor je dus veel meer vrijheid hebt, ook met mijn menu-items aan de slag.

  Maar dan kan ik alleen met de widget aangepast menu, wat niet overeenkomt met dezelfde stijl als mijn huidige menubalk.

  Kan ik met een stukje code ervoor zorgen dat mijn thema ook menu’s ondersteund?

  Alvast bedankt.

 7. hallo, ik heb twee vragen ik ben net een nieuwe website begonnen alleen als ik een header wil uploaden alleen dan krijg ik de volgende melding: missing a temporary folder. ik kan geen duidelijke uitleg vinden daarommwaag ik hier een poging.

  Hiernaast ben ik met een website bezig en wil ik graag een lees verder teken maken alleen doordat het ‘geen’ blog site is werkt de knop niet. hoe kan ik zorgen dat dat wel lukt?

  Alvast bedankt.

 8. Hallo Herbert-Jan,

  Ik heb een menu aangemaakt onder Weergave\Menu’s en deze opgeslagen. Nu toont de site alleen het menu 2x (dus vanuit pagina’s en vanuit menu lijkt het wel). Heb jij enig idee waar ik dit aan kan passen zodat alleen het menu vanuit Weergave\Menu’s wordt getoond?

  Alvast bedankt voor je hulp!

 9. Ik zoek iemand die voor mij iets kan aanpassen in mijn site
  Op de een of andere manier is de startpagina geen pagina en ik kan hem dus niet terugvinden onder de pagina’s in de admin
  wel kan ik de text aanpassen die op de startpagina staat onde de categorien

  is er hier iemand die mij wegwijs kan maken of evt het probleem oplossen voor mij

 10. hoi

  1) Ik mis sinds zondag de rechterbalk waar ik de paginas en widgets etc naartoe kan slepen (lees; overzicht kwijt)
  2) als ik een link wil tbewerken zodat je de link zelf niet ziet maar een tekst waar je op klikt (op een pagina zie bijv agenda), dan blijft de link zichtbaar ipv de tekst/titel die ik hem geef

  • En ik wil dat mensen niet kunnen reageren op de ‘pagina’s’ hoe kan ik dat uitschakelen? gr. Tini

   • @Tini: Als je de pagina bewerkt dan kun je onderaan de pagina de reactie mogelijkheid uitschakelen. Zie je die optie niet, klik dan rechtsboven op Scherminstellingen en vink de optie Reacties aan. u zul je dat extra veld wel zien en kun je reacties uitschakelen op die pagina’s waar je geen reacties wilt toe laten. Je moet dat wel per pagina doen!

  • @Tini: Sta je dan wel bij de Weergave optie / instellingen? Kijk anders ook hier even bij Scherminstellingen, misschien heb je daar iets aan of uit gezet. Voor de link opties, sta je dan in hetN normale schrijf veld of heb je de optie HTML gekozen?

 11. Hallo,

  Ik wil graag een menu-item laten linken naar een nieuw venster (_blank). Ik heb geprobeerd een aangepaste link hiervoor te plaatsen, maar ik kan nergens vinden waar ik in kan geven dat het geopend moet worden in een nieuw scherm. Heb jij hiervoor een antwoord?

  Alvast bedankt!

 12. Super Herbert-Jan! De rechterbalk is terug (ik denk dat WP zelf aan het stoeien is geweest) en die scherminstellingen aanpassen was de oplossing voor reactiemogelijkheid. Veel dank!

 13. Hallo Herbert-Jan,

  Ik heb via het menu ook de categorie ‘Blog’ dus zonder s toegevoegd.
  Hier komen idd de berichten op te staan met de categorie blog.

  Nu heb ik ook in het menu de pagina Blogs ( met de s), hier heb ik ook een slideshow
  en een intro stukje tekst. Is het mogelijk om hier de berichten met de categorie blog
  op te laten verschijnen zodat berichten + tekst+ slideshow op Blogs komt te staan.

  Op de homepage staan dan alle berichten dus ook met de andere categorien en bij blogs
  alleen de blog-berichten.

  Ik hoop dat je zo snapt wat ik bedoel.

  Groetjes,

  Miranda

  • @Miranda: Kort gezegd, het is mogelijk, maar… daarvoor moet je thema aangepast worden, speciale functies ingebouwd worden en daarbij een aparte pagina template gemaakt worden voor dat thema. Niet iets wat je snel even tussendoor doet dus.

   Je kunt bij je thema opties voor de homepage eens kijken of je een categorie kunt excluden, daarna heb je de artikelen apert op je blog categorie pagina. Wel zonder de intro en slider.

   • @Herbert-Jan Jammer dat het niet zo gemakkelijk is.

    Het is wel mogelijk idd om op de blog categorie pagina de berichten van de blog alleen weer te geven, maar het is mooier als er iig een intro bijstaat en het liefst de slider. Ik ga hier even over nadenken. Bedankt voor je antwoord!

 14. Hallo Herbert,

  Ik heb ookj een vraagje voor je.
  Kun je in ieder menu ook de hoofdmenu unclickable maken?
  De bedoeling is bijvoorbeeld:
  hoofpagina;
  aardappel: niet clickable:
  sub menu: opperdoeser
  submenu eigenheimer etc.

  Of is dit wat ik denk heel erg template gebonden?

  Alvast bedankt. hartelijke groeten, Irene

  • @Irene: je kunt dat doen met een standaard Menu optie. Maak een aangepaste link aan met de inhoud URL: http://# en Label: Aardappel en voeg die toe aan het menu. Open nu het toegevoegde menu item Aardappel en haal de URL weg. Het Menu item is nu niet meer klikbaar.

 15. Hallo,
  Als ik verschillende catagorieen aanmaak en ik wil daaronder subcatogorieen maken staan ze bij alles.
  Ik had bij de catagorieen Lifestyle, Fashion, Beauty enz.
  Toen wou ik bij Lifestyle de subcatagorie maken School.
  Dat heb ik gedaan alleen nou staat hij niet alleen onder lifestyle maar ook onder Fashion enz. Maar dat hoort niet wat moet ik nou doen.
  Groetjes Nim

 16. Ik heb denk ik per ongeluk de widget “aangespt menu” weggegooid en vroeg me af of ik deze weer terug kan halen/ergens kan downloaden

  • @Julie: Als je de widget verwijderd hebt, dan kun je die terug vinden op de widget pagina helemaal onderaan bij Gedeactiveerde widgets. Je kunt hem dan weer terug slepen naar je sidebar. Als je een aangepast menu zelf verwijderd hebt, dan moet je het helaas opnieuw opbouwen, daar is (nog) geen prullenbak optie voor.

 17. Momenteel gebruik ik vooral pagina’s als leidraad op mijn site. Het nadeel van pagina’s is dat berichten die ik schrijf niet automatisch onder de pagina’s verschijnen, zoals ik graag wil.
  Hiervoor heb ik menu’s nodig. Helaas ondersteunt mijn (Graphene) theme maar 3 menu’s. Bestaat er een plugin die me extra menu’s laat toevoegen of moet dit in de CSS/html gebeuren? Van het laatste heb ik heel weinig verstand…
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  • @Yvonne: Met de opties op deze pagina kun je een eigen menu maken en die in je sidebar plaatsen als widget. Probeer maar eens met een categorie menu, dan krijg je alle onderwerp berichten op een pagina te zien.

   • Bedankt voor de tip.
    Ik heb nu meerdere menu’s aangemaakt, zonder probleem.
    Het enige probleem nu is dat de menu’s in m’n header verschijnen en niet er onder, waar ik ze wil. Wil ze niet in mijn zijbalk. Enig idee hoe dat aan te passen?

    • @Yvonne: Ik ken de theme nog niet, maar gezien de demo op http://www.graphene-theme.com/ en de test login (mooie opie!)denk ik dat je bij de menu opties aan de linkerkant twee opties ziet.
     Een header menu, dat direct onder je header afbeelding komt en een secudary menu dat daar weer onder komt te staan. Plaats je pagina menu als Header menu en dan je category (onderwerpen menu) als secundary menu. Ik denk dat je dan bereikt wat je wilde hebben.

 18. Dico Krommenhoek zegt

  Dag Herbert-Jan,

  Ik ben een beginner met wordpress en maak een website voor mijn vrouw en haar partners. Via internet heb ik een manier gevonden om de CV’s van de partners te plaatsen ( ik gebruik het modernize thema). Wat ik nu zie is dat de bezoeker twee keer op “lees verder” moet klikken. Kan je me helpen de tekst direct te laten verschijnen na het klikken op de 1e keer “lees verder”?

  Bij voorbaat dank,

  Dico

 19. Hallo,

  Ik ben bezig een eigen website te bouwen. Ik heb een menu met en subtitels gemaakt. Dit is goed gelukt. Alleen als ik de subtitel pagina’s open dan staat de naam van de subtitel ook nog een keer op de pagina als ik hem open. Dit wil ik verwijderen maar ik krijg niet gevonden hoe ik hem moet verwijderen. Weet u hoe ik dit kan verwijderen?

  Alvast bedankt!

  Angela

 20. Hallo,

  Waarschijnlijk is de vraag al eens gesteld en beantwoord maar ik kan het niet vinden helaas daarom hier mijn vraag. :-) Ik werk met de twenty eleven en wil graag het header menu niet gebruiken om de site goed te kunnen gebruiken op een telefoon of tablet maar ik kan het nergens vinden. Zou je me kunnen helpen?

  En dan nog een vraag, is er ook een manier om de meta aan te passen naar alleen registreren, inloggen en uitloggen? Dus de feeds en link naar wordpress weg?

  Ik hoor het graag.

  Michel

 21. Hi,

  Ik heb twee menu’s aangemaakt nadat ik het rechter menu eerst als categorie widget had. Daardoor verscheen een deel van de links ook boven in de balk met ‘home’. De categorie widget ligt nu in de prullebak, maar de links blijven zichtbaar. Ik wil alleen mijn ‘home’ houden.

  Elke hulp is welkom.

  http://kleurplaten-volwassenen.com/

  • @Alice: Maak een Menu aan, bijvoorbeeld top menu en plaats daar alleen de Home link in(Selecteer Toon Alles bij de pagina’s), opslaan en daarna in het menu scherm bij Thema Locaties dat menu instellen als Primary navigation optie. Ook dat weer opslaan en kijken of dat hetgene is dat je wilt hebben.

 22. Beste,
  Sinds ik WordPress 3.1 heb geinstalleerd op mijn ipad 2 krijg ik een melding dat mijn browser geen foto’s uploaden ondersteund. met de vorige versie had ik dit probleem niet. Kan ik dit oplossen met versie 3.1?

  mvg

 23. Super, Herbert- Jan. Het is opgelost. Dit ergerde mij al geruime tijd.

 24. Hallo,

  Ik zou graag een filmpje op WordPress in de rechterbalk toevoegen. Is dit mogelijk?
  Alvast bedankt voor jullie input!

  Groeten,
  Juliette

  • @Juliette: Ja dat is mogelijk, daarvoor gebruik je bij Youtube de optie delen en dan insluiten. Je krijgt dan een speciale HTML code te zien, die code plak je dan in een tekst widget.
   Je zult alleen moeten kijken of je de maat aan moet passen bijvoorbeeld de width en height aanpassen aan de breedte van je zijmenu < iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GWqmRGnqYpw?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen>

 25. Hallo,

  Ik heb een klein vraagje, sindskort mijn eigen makeup/beauty website begonnen. Maar op de front page krijg ik mijn right sidebar maar niet zichtbaar.. Terwijl deze wel zichtbaar is wanneer je verder klikt naar bijvoorbeeld een submenu of contact..

  Ik heb het Theron Thema, en ik hoop dat iemand mij zou kunnen helpen!

  Groetjes

  • @Lizzy: Het thema dat je gebruikt heeft een totaal andere layout voor de homepage om daarmee een speciale indruk te maken, zoals je ook kunt zien bij de demo http://theronlite.towfiqi.com/

   De enige manier die ik zo kan bedenken om je zijmenu makkelijk zichtbaar te maken is om een aparte introductie pagina en een speciale nieuw pagina te maken en die als statische en blog pagine in te stellen. Dat kun je dan doen bij Instellingen -> Lezen.

   Persoonlijk zou ik echter de mogelijkheden van de thema voor de voorpagina volledig benutten zoals bij de demo site gedaan is, maar dat is wellicht een kwestie van smaak.

 26. Dag Herbert-Jan,
  Pas wanneer ik neiging heb om de hele computer van het balkon af te smijten wend ik me ten einde raad tot jou. Op mijn weblog heb ik een menupunt ‘Fotogalerie’ geplaatst en met behulp van het mooie programma NextGEN wil ik daar op een eenvoudige manier een groeiende fotoverzameling op plaatsen. Maar wanneer ik in het menu deze ‘Fotogalerie’ aanklik krijg ik te zien: 403 Forbidden – You do not have permission to access this document. Huh? Het is nog altijd mijn eigen document! Een blik op de server leert dat ik gewoon de ‘thumbs’ benader, maar ook hogerop geeft hetzelfde resultaat…

  • @Henk de Boer: Controleer de rechten op mappen gallery/fotogalerie/thumbs/ of die vrijgegeven zijn, dus op de toegang 755 staan. De map wp-content geeft keurig een lege pagina, dus die is goed, alle mappen daarna krijgen die fout melding.

   • @Herbert-Jan: Ook wanneer ik alle permissies op 755 zet verandert er niets en blijf ik die foutmelding krijgen. Ik neem aan dat het toch niet de bedoeling is dat ik de foto’s allemaal embed in een bericht of een pagina?

   • Herbert-Jan, ik ben er intussen uit. Door eerst NextGEN te installeren en een ID te laten maken en vervolgens een Pagina aan te maken en daar deze ID in te plaatsen. Tenslotte de URL van deze pagina in het Menu te plaatsen…

    Wel dient zich helaas een nieuwe irritatie aan: als titel van een afbeelding wordt de filenaam getoond en wanneer ik die titel verander verandert ook de filenaam, hetgeen natuurlijk niet de bedoeling is.

    • @Henk de Boer: Als ik nu naar je fotogalerie kijk dan staat alles zo te zien goed. Ik neem even aan dat je in je Gallery bij de afbeeldingen de velden Alt & Title Text / Description ingevuld hebt? Het eerste veld is de titel die zichtbaar wordt als je even een thumbnail gaat. In het tweede veld komt dan de tekst die je onder de foto wilt laten zien als de grote foto bekeken wordt.

     Zie ook http://www.wpblogbouw.nl/rivierenland/ als voorbeeld.

 27. Beste Herbert-Jan,

  Ik hoop dat jij de oplossing voor me hebt: zit ook met een probleem waar ik maar niet uitkom en maar geen oplossing voor vind. Ik ben met het standaard twenty-eleven theme overgegaan naar het Magazine Basic theme. Ziet er wat beter uit. Het menu echter bovenaan is verdwenen. Ik krijg het met geen mogelijkheid meer terug. Er stonden alleen pagina’s bovenin het menu. Nu zie ik alleen Home nog en ernaast staan ‘geen categories’. Als ik paginas in het menu zet en opsla, komen ze er niet meer in. Hoe krijg ik mijn paginas weer terug boven in het menu? Ik hoop dat jij me kan helpen, groeten Albert

  • @albert: Als je een aangepast menu gemaakt hebt, dan zie je aan de linkerkant een blok staan met Theme Locations. Selecteer daar bij het eerste menu (Main Navigation Menu) je pagina menu en bij Sub-Navitation Menu kun je een categorie menu maken.

 28. Ik heb nu een pagina welkom gemaakt en de url van home in het menu aangepast naar die pagina. Maar helaas je komt niet de welkom pagina maar nog steeds op mijn blogs binnen. Hoe kan ik dit aanpassen?

  • @Tini Worp: Maak een lege pagina aan, bijvoorbeeld Nieuws, en publiceer die. Ga daarna naar Instellingen -> Lezen, kies dan voor de optie Statische Homepage en selecteer daar je welkom pagina, bij de berichten paring kiese je voor de nieuws pagina. Dat zou moeten werken.

 29. Hallo Herbert-Jan,

  Altijd html-sites gemaakt, nu aan de gang met WP.
  Ik gebruik het theme ‘twenty ten’ en dat ondersteunt maar één menu, terwijl ik er twee nodig heb: één voor de Nedelandse versie van de site (is bijna klaar op beeldmateriaal na) en één voor de Engelse.
  Aan het Engelse vlaggetje rechts op de site hangt inmiddels de url naar de Engelse home-pagina.
  Omdat ik geen tweede menu kan aanmaken blijft het Nederlandse menu gewoon bovenin staan (uiteraard).
  Mijn vraag is: hoe kan ik dit het beste oplossen?
  Een ander thema kiezen durf ik niet, omdat ik bang ben dat ik mijn opmaak kwijtraak en dat het bar ingewikkeld wordt.
  Omdat deze site niets met blogs te maken heeft (het is nl. gewoon een statische site) weet ik ook niet of ik categoriën kan aanmaken (het lijkt me dat die voor berichten zijn – of begrijp ik dat verkeerd?).
  De plakbandoplossing die ik kan bedenken is dat ik een hand-made sub-menu maak bovenaan elke engelstalige pagina, maar ja, daarvoor ben ik niet met een cms gaan werken…
  Ik hoop dat je me wijzer kunt maken. Alvast hartelijk dank!

 30. Hoi Herbert-Jan,

  Ik heb iets vreemds; ik heb een costum menu en nu wil ik een pagina toevoegen. Maar ik kan het menu, om de pagina te selecteren, niet openen.

  Terwijl ik er 100% zeker van ben dat er pagina’s staan.

  Kan dit iets met de nieuwste WP versie te maken hebben?

  • @Wop: Heb je toevallig de plugin BPS Security geinstalleerd? Dan moet je upgraden naar de nieuwste versie. Mocht je die eerder geïnstalleerd hebben en daarna weer verwijderd, kijk dan of er in de map /wp-admin nog een .htaccess bestand staat, die kan dit soort dingen blokkeren vanaf WP 3.5.

   • Nee , plug in komt mij niet bekend voor..

    Het enige wat in mijn htacces staat is dit:

    # BEGIN WordPress

    RewriteEngine On
    RewriteBase /
    RewriteRule ^index\.php$ – [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /index.php [L]

    # END WordPress

 31. Ik ben steeds mijn Addthis knoppen kwijt.. heel vervelend. Heb jij een idee wat ik daaraan kan doen?
  Alvast bedankt!

  • @Tini: Ik zie dat je twee social media plugins gebruikt? Mogelijk zitten die elkaar in de weg. Je zult moeten testen of dat zo is door er tijdelijk een uit te schakelen. Meestal eerst een dergelijk gedrag terug te voeren naar conflicten tussen plugins.

 32. Mooie en handige site dit. Sinds 1 dag aan het knutselen met WP.
  Wat me niet lukt : een menu maken , ik werk met het het Online Marketer thema.
  Wat ik wil : boven een horizontale menu balk maken.
  Onderwerp – Onderwerp- Onderwerp
  En dan omlaag werken met verschillende categorieën

  Maar als ik een menu wil maken: dan zegt hij dat ik maar 1 menu heb.
  Als ik een menu aanmaak , bijvoorbeeld Menu en ik wil daar zaken aan toevoegen dan verschijnen ze allemaal nog steeds naast elkaar in de header. Dat wil ik juist niet. Wat te doen ?

  • @Jean: Maak eerste een menu aan met alle links die je in het menu wilt verwerken. Bepaal dan wat de belangrijkste onderwerpen zijn en sleep dan de andere pagina’s daaronder zodat ze net even inspringen. Maak dan dat menu je primare menu en je zou een menu moeten hebben dat dan de subpagina’s laat zien als je over het hoofd ondewerp gaat.

   Zie de afbeelding hieronder met een voorbeeld:

   Menu met subpagina's maken

 33. Dank voor je reactie, ik heb er 1 toegevoegd omdat addthis niet werkte, ik dacht dat ik die had verwijderd. Of conflicteert het ook met socialslider?

 34. Dank je wel Herbert-Jan !

  De truc zat hem inderdaad in het “inspringen”.
  Het enige wat ik nu niet meer heb is de pagina
  “Home” , op de eerste pagina. Daar worden mijn berichten getoond.
  Ben pas bezig , dus heb even snel wat lege pagina’s toegevoegd.
  http://www.tennistip.nl

  Hoe kan ik nu als ik bijvoorbeeld op de pagina “mentaal” ben, terug gaan naar de eerste pagina , waar mijn berichten staan ? ( nu moet ik klikken op Techniek, maar hoe zou ik daar ” home” van kunnen maken ?

 35. Langzaam krijgt mijn site vorm nu ;-) Ik heb twee vragen :
  Hoe kan ik een tweede sidebar plaatsen aan de linkerkant van mijn site ?
  ( nu standaard 1 sidebar , online Marketer thema )
  Als je de originele instellingen van een thema terug wil krijgen , moet je het thema dan verwijderen en opnieuw installeren ? Of ben je dan alle inhoud ook kwijt ?

 36. Hallo,
  Ik ben pas begonnen met WordPress te experimenten. Mijn eerste website ging goed; zonder iets bijzonders te doen hadden mijn pagina’s URL’s zoals: http://www.delheystukadoors.nl/onze-diensten/
  Mijn laatste website heeft ook een “onze diensten” pagina, maar daar ziet de URL er als volgt uit: http://www.vloerenschuren.net/?page_id=36 . Mijn vraag: waarom hebben mijn pagina’s nu een “page id” i.p.v. een naam zoals op mijn eerste website?

  Kan iemand mij helpen?
  Alvast bedankt.
  Hans.

  • @Hans: Het lijkt erop dat bij je tweede site je de Permalinks optie nog moet wijzigen. Ga naar Instellingen -> Permalinks en stel die in op Berichtnaam. Mocht je daar een melding krijgen over een .htaccess bestand volg dan de instructies die daar gegevens worden. Het kan zijn dat je er dan handmatig een moet maken en uploaden via FTP.

   • Bedankt Herbert-Jan, dat werkte prima. Het enige wat ik heb gedaan is: Permalinks op Berichtnaam ingesteld.
    Dit is overigens een uitstekende website. Fantastische service!

    Hans.

 37. Joris Janssen zegt

  Als ik een pagina heb gemaakt en die een titel heb gegeven, dan verschijnt de paginatitel bovenaan de site en daaronder mijn tekst die ik heb getikt. Maar hoe verwijder ik die paginatitel?

  • @Joris: Het ligt helemaal aan je WordPress thema hoe die titel geplaatst wordt. Persoonlijk wil ik juist die titel zo hebben met een andere opmaak.

   Mocht jij dat echt niet willen, bepaal dan of het een bericht is of een pagina. Bij een bericht moet je thema aanpassen door de code in een bestand zoals single.php aan te passen. Bij een pagina moet je kijken naar het bestand page.php.

   Zorg wel dat je een back-up van die bestanden hebt voordat je ze aan gaat passen.

   Het is helemaal afhankelijk van het thema dat je gebruikt of bovenstaande opties voldoende zijn, soms zit er nog ook code in je index.php van je thema map of bereik je sneller het gewenste effect door je style bestand aan te passen.
   Dank dan aan het aanpassen van de titel code zodat die gelijk wordt aan de tekst.

   • Hoi HerbertJan,

    Ik zie een aantal reacties geven. Je hebt kennis. Kennis die ik nodig heb denk ik :-)
    Ik wil een aanpassing doen in een page.php maar heb geen savemogelijkheid. Weet jij hoe dat kan? En hoe ik die aan kan zetten?

    Groet Loes

    • @Loes, kijk via FTP eens naar de rechten die op dat bestand staan. De thema’s staan dan in de map wp-content/themes/naam_van_jouw_thema. Zet die rechten eens op 666 of doe de aanpassing lokaal en upload hem dan via ftp naar de juist emap.

 38. Ik ben vandaag begonnen met WP en heb al een website in elkaar geknutseld. Ik heb als thema Twentyeleven. Als ik een pagina aanmaak en deze een titel geef dan verschijnt die veel te groot op de website. Hoe kan ik het lettertype en de grootte van elke pagina aanpassen?

  In de voettekst staat nu “Met trots ondersteund door WordPress”. Kan ik die tekstgrootte en tekst zelf aanpassen?

  • @Theo: Ik heb een aantal mogelijke aanpassingen voor de Twenty Eleven theme al geschreven op http://www.wpmagazine.nl/twenty-eleven-wordpress-thema-geheimen/

   Je kunt gebruiken maken van een plugin http://wordpress.org/extend/plugins/twenty-eleven-theme-extensions/
   Installeer die en ga dan naar de opties Weergave -> Theme extensions en zet een checkbox aan bij Custom CSS. Vul daar dan onderstaande code in.

   .entry-title {
   clear: both;
   color: #000;
   font-size: 22px;
   font-weight: bold;
   line-height: 1.5em;
   padding-bottom: .3em;
   padding-top: 15px;
   }

   Het formaat van de titel wordt bepaald door font-size, normaal is die 24px, met deze code wordt die terug gezet naar 22px.

   • Beste Herbert-Jan

    Dank voor jouw snelle reactie. De vermelde plug-in had ik al geactiveerd. Ik ben ook al aan stoeien geweest met uitleg over css. Ik heb jouw code geplakt in de checkbox maar ik zie geen wijziging op de website. Maar hebben we het wel over hetzelfde? Bij die checkbox staat vermeldt: “Enter one or more CSS styles to use with your blog:”, maar ik heb het over de titel van een pagina of is dit hetzelfde.

    • Als aanvulling op eerder anwoord van mij. Het is me gelukt om lettertype em grootte aan te passen van de standaard pagina. Maar als ik dan een pagina met sidebar aanmaak dan zie ik de wijzigomh niet. Waar kan ik dit aanpassen?
     Kan ik ook de bullets qua kleur en type (nu zwarte blokjes; ik wil groene bolletjes) aanpassen?

 39. Beste Herbert – Jan
  Ik wil graag een eigen kleur geven aan de zwarte menubalk van twenty ten. Kan jij me verder helpen?

  Alvast hartelijk dank,

  Andrea

 40. Hoi Herbert,

  Ik maak ook gebruik van het Genesis framework (met een childtheme)

  Als ik een artikel plaats wil ik deze graag plaatsen in de daarvoor bestemde categorie in de menubar, dat gaat niet met pagina’s dus heb categorieen aangemaakt, dat werkt prima, alleen niet met afbeeldingen,

  Als ik nu een afbeelding toevoeg aan mijn artikel of bericht zie ik deze afbeelding dubbel naast elkaar staan, op de home page en in het bericht/categorie,

  hoe los je dat op ?

  Alvast bedankt voor een eventuele uitleg,

  Michel.

  • Heb het al gevonden, je moet in de themesettings de optie ontvinken (Genesis ->Themesettings ->Content Archives) dat de afbeelding ook te zien moet zijn in de archieven, weet niet of dit ook voor andere thema’s geld maar dit geld dus voor het Genesis framework en thema.

   In ieder geval bedankt nog voor de goede informatie op deze site,

   Michel.

 41. Hoi Herbert,

  Ik had een vraagje over de footer area bij het genesis theme,

  Hoe kun je een link aanmaken in de footer die dan naar een pagina gaat ?

  Gaat mij om een disclaimer enz, die wil ik alleen in de footer hebben,

  Alvast bedankt,

  Michel.

 42. Beste Herbert,

  ik ben een wp beginner en ik heb een site aangemaakt en zou graag willen leren hoe je in de home-balk een pagina naam maakt die zelf niet naar een pagina opent maar alleen naar de subpagina’s (zoals bv. bij ‘recensies’, die opent nu nog naar een eigen lege pagina). Ik heb een menu met home als eerste pagina gemaakt trouwens.

  Groeten, Guus Labooy

  • @Guus Labooy: Maak in je menu een Aangepaste link aan met de tekst die je wilt gebruiken. Bij de Link zet je dan http://# neer. Sla dat menu item op en open hem dan om te bewerken, daar haal de dan de http://# weer weg. Nu heb je een menu item zonder link ergens naar toe.
   Andere pagina’s kun je dan als menu item daaronder slepen.

 43. Ik wil graag mijn permalinks veranderen naar titels ipv. page-ids. Als ik echter de instelling verander bij permalinks, worden mijn pagina’s niet meer gevonden.
  Moet ik nog iets anders aanpassen?

  • @Henny: Je hebt een .htaccess bestand nodig voor de omzetting naar titel urls. Normaal regelt WordPress zelf de aanmaak en de plaatsing, maar jouw site draait bij hostnet.nl en dan moet je nog even een extra stap doen. Zie https://www.hostnet.nl/webhosting/veelgestelde-vragen onder Waarom werkt mijn .htaccess niet?. Daar staan de stappen uitgelegt die je moet doen om het werkend te krijgen.

   Mocht het na aantal minuten nog niet werken, neem dan even contact op met de Helpdesk van Hostnet, zij kunnen je dan ondersteunen.
   Hostnet.nl is een prima hosting bedrijf, ze hebben echter wel een aantal aparte instellingen dan andere hosting bedrijven. Hun werkwijze met .htaccess is er een van.

 44. Hoi Herbert,

  Bij mij komen er nog cijfers en letters achter de url, hoe kan ik dat weghalen?

  bvd.
  Tini

 45. hoi Herbert,

  Volgens mij staat mijn vraag hierboven nog niet tussen.

  Ik wil graag dat de subpagina’s in het menu alleen zichtbaar worden in het menu wanneer het hoofdmenu item wordt aangeklikt. Ik weet dat dit moet kunnen, maar krijg het niet voor elkaar. Hoop dat jij me op weg kunt helpen.

  met vriendelijke groet,

  Nico Ouburg

 46. Lisette van Eechoud zegt

  Dag Herbert-Jan,

  Kun jij me helpen? Ik krijg het automatische gegenereerde menu – die zwarte balk – onderaan mijn website niet weg. Kun jij zeggen hoe ik dit kan verwijderen? WordPress Twenty Eleven thema.

  Alvast hartelijk dank! Lisette

 47. Herbert Jan, een client van mij vraagt of ik voor haar een foto in haar slider kan veranderen. De afbeelding is gereed. Ik heb de locatie gevonden waar de slider staat > Thema opties > home slider, maar hoe krijg ik nu de nieuwe afbeelding op de plaats van de oude?

 48. Hallo, ik heb een website gemaakt en een eigen menu toegepast zoals bovenstaande omschreven. Dit heeft een ruime tijd goeg gewerkt totdat ik laatst constateerde dat de pulldown van ieder hoofdstuk niet goed meer functioneerde. Dit euvel is niet op alle PC’s aanwezig maar well irritant. Wie heeft hiervoor een oplossing?

 49. johan geelhuysen zegt

  Hallo Herbert-Jan.

  ik heb een subdomein aangemaakt bij mijn provider en ik heb wordpress geinstalleerd en ben ik aan de gang gegaan met de twenty ten template echter zit ik met een probleempje kan ik van de template ook de volgende dingen eraf krijgen dat ze niet meet zicht baar zijn:
  Meest recente berichten
  ◾hallo.
  ◾poehee
  ◾Hallo wereld!

  Recente reacties

  Archief
  ◾augustus 2013

  Categorieën
  ◾Geen categorie

  Meta
  ◾Sitebeheer
  ◾Uitloggen
  ◾Berichten RSS
  ◾Reacties RSS
  ◾WordPress.org

  • @Johan Geelheuysen: Bij Weergave -> Widgets kun je in de zijbalk de widgets verwijderen. Als je ze daar niet ziet, klik dan op Primare zijbalk en sleep daar een widget in. De rest verdwijnt dan van de site omdat die ene widget de rest vanuit het thema overschrijft.

 50. Dag Herbert-Jan,

  Ik run samen met andere mensen een website, en ik heb als nieuwe van de club net een account erbij gekregen.
  Als ik een “nieuw bericht” maak heb ik echter een hele rare “toolbar” (balk waar je kan instellen of je lettertype dik wilt ect.)
  Ik krijg er een met allemaal “ads1” t/m 7 knoppen en “Off…” knoppen. Ik wil echter de WYSIWYG toolbar hebben.

  Hoe krijg ik dat ingesteld, en kan ik dat überhaupt instellen als niet-administrator zijnde van de website? de rest heeft wel de WYSIWYG toolbar.

  Alvast bedankt!

  Sterre

 51. Hallo Herbert- Jan,
  Ben een beginner met WP en nu loop ik tegen het probleem op dat ik in menu de pagina’s wel kan slepen naar een andere plaats ,maar dat wordt niet weergegeven op de site, hij zet ze automatisch op alfabetische volgorde.Nu heb ik dat in de menubalk( HOME etc ) en bij Tip tijdelijk opgelost door de pagina’s een nummer te geven, maar dat is natuurlijk niet hoe het zou moeten werken, weet jij hier een oplossing voor? Bij voorbaat dank !! Groet Anneke

 52. Hallo Herbert-Jan,Hoe kan ik mijn nieuwe berichten categoriseren? Er is een bericht in de verkeerde categorie terechtgekomen en ik kan \’m met geen mogelijkheid veranderen…? En hoe kan ik iets in het menu verwijderen?Simpele vragen maar ik kom er niet uit :-(

  • @Leising: Via de optie Berichten kun je je oude bericht weer openen en dan in het rechter zijmenu kun je de catagorie aanklikken die je wilt gebruiken. De verkeerde kun je dan afvinken.
   Via de optie Weergave -> Menu kun je het menu selecteren dat je wilt wijzigen. Klik dan op datgene dat je wilt verwijderen, dan verschijnt de optie om te verwijderen. Niet vergeten om daarna de wijziging op te slaan.

   • Bedankt voor je snelle reactie. Ik zie slechts ‘Nieuw bericht’, ‘nieuwe berichten’ en ‘willekeurig bericht’ staan linksboven…? Alleen ‘Berichten’ zie ik niet…?
    Ook de optie ‘Weergave’ vind ik niet…? Heb ik misschien een verouderde versie? De helft is in NL, andere helft in Eng.
    Tevens staat de Home-pagina op pagina 2 ipv op de 1e pagina…?

 53. Hallo Herbert-Jan,

  Ik heb een probleem wat vast heel makkelijk is op te lossen, maar ik kan het maar niet vinden. Op mijn home pagina (blog) staan de widgets rechts. Dit is goed. Maar op mijn andere pagina’s verschijnen de widgets onderaan. Hoe kan ik deze ook rechts houden?

 54. Hoi Herbert-Jan,

  Kan het komen doordat ik op een oude laptop werk? Is het dan ook niet beter om het zo te laten staan?

  • Hoi Carla, Ja dat kan zeker het geval zijn. Oude laptops gaan meestal niet hoger dan 1028 x 768. Ik zou met een statistiek programma zoals Statcounter.com of Google Analysics een tijd monitoren met wat voor resolutie je bezoekers komen en dan pas kijken of je aan wilt passen of niet.

 55. Wim kuijpers zegt

  Beste Herbert Jan,

  Ik wil je graag de volgende vraag stellen. Ik ben nog niet zo lang bezig met WordPress. We zijn bezig een website te maken voor een goed doel. http://Www.kuijperswim.nl is mijn test domein. Nu mijn vraag, elke keer als ik een pagina toevoeg aan het menu komt deze natuurlijk in de menubalk te staan en dat is natuurlijk logisch. De naam van de pagina (menu) verschijnt vervolgens automatisch ook als grote zwarte koptekst boven aan de pagina. Ik vind dat erg lelijk. Bestaat er een manier om dat te voorkomen of is dat eenvoudig te verwijderen. Het huidige thema wat ik gebruik is Catch box. Ik heb andere thema’s geprobeerd maar daar zie ik het ook. Ik hoop dat je me kan helpen. Met vriendelijke groet, Wim

  • @Wim Kuijpers: Persoonlijk vindt ik de titel alleen maar duidelijk, heeft geen beter aan op welkt pagina je aan het lezen bent. Bijvoorbeeld bij Acties -> Boeken Nepal zie jdat niet in het menu.

   Als je de grote of de kleur van de titel wilt wijzigen, dan kun je dat doen in de stylesheet bij:

   .entry-title {
   	clear: both;
   	color: #222;
   	font-size: 26px;
   	font-weight: bold;
   	line-height: 1.5em;
   	padding-bottom: .3em;
   	padding-top: 15px;
   }

   Of als je de titel toch helemaal weg wilt halen dan zul je die uit de code weg moeten halen van, waarschijnlijk, de pagina.php en de single-post.php. Je moet dan een regel vinden waar de Title aangeroepen wordt.

   Je kunt ook bij de custom css optie van het thema onderstaande code invoeren:

   .hentry h1 {
     font-size: 26px;
   }

   Daarmee wordt de titel een heel stuk kleiner.

   Overigens kun je met aangepast menu’s voorkomen dat een nieuwe pagina direct in het top menu komt.
   Zie http://www.websitebeginnersgids.nl/wordpress-menus-aanmaken-en-gebruiken/

 56. Hallo Herber-Jan
  ik heb al zoveel nuttige info en antwoorden van je gehad daar wil ik je hartelijk voor bedanken!
  Ik wil nu een blog site aanmaken maar al mijn emailadressen zijn al in gebruik bij WP. Is er eenmogelijkheid om een emailadres voor meerdere sites (inlog) te gebruiken?
  Bvd. Tini

  • @Tini: Bedoel je dan bij wordpress.com? Bij WordPress.com kun je heel veel blogs aanmaken op een login. Als je dat wilt doen, log dan eerst en probeer dan de blognaam die je wilt gaan gebruiken.

   Ik heb bijvoorbeeld handleiding.wordpress.com als gratis blog service. Als ik daar ingelogd ben en ik probeer de url totaal2013.wordpress.com en die is nog niet actief, dan kan ik die direct aan mijn inlog koppelen. Klinkt moeilijk, maar probeer het maar eens.

   Bij eigen gehoste sites kun je een mail adres gebruiken voor iedere installatie, maar nooit twee keer voor een gebruiker.

 57. Ben sinds kort begonnen om de website voor straydogsrescue Neerland bij te houden en nu moest de “zoek”knop verwijderd worden, dit is mij gelukt, alleen nu is het menu in een klein lettertype tevoorschijn gekomen en in het zwart. De hoofdkleur is blauw en het lettertype was groter dan het nu is. Zou jij mij kunnen helpen, ik heb geen idee hoe ik dat terug krijg.

 58. Ik heb een subpagina (Aanbod overig) gemaakt die ik onder de hoofdpagina (aanbod) wil hebben. Echter als ik de subpagina als knop onder het de hoofdpagina wil hebben dan overlapt deze de hoofdpagina knop en is deze niet meer goed te zien in de header.
  Ik heb in het menu de subpagina al laten uitspringen ook dat werkt niet?
  Heb van alles geprobeert via pagina attributen, maar geen succes tot op heden.
  Hoe krijg je nu een mooie duidelijke knop onder de hoofdpagina die beide goed laat zien is in de header en goed aan te klikken zijn.
  Ik heb thema twenty ten. Hoop op hulp. Alvast bedankt.

  • @Marianne de Gier: Dat zal moeilijk gaan met je huidige stylesheet. Bij je top menu krijg je namelijk een achtergrond afbeelding met de pijl naar beneden:
   #access li:hover > a,
   #access a:focus {
   color: #fff;
   background: url(images/bg-menu.png) center no-repeat;

   Die bg-menu.png geeft nu juist duidelijk aan wat je keuze is en dat lijkt me voor je site prima. Wil je toch zo’n subnavigatie dan moet je die achtergrond optie laten vervallen.
   Persoonlijk zou ik de oplossing die je nu in de header hebt zo houden.

   Je zou wel eens kunnen denken aan een gedeeltelijk herhaling van je menu met een aangepast menu + widget in je zijbalk.

   • Bedankt Herbert Jan voor je reactie. Helaas moet ik de header zo laten of anders hiervoor inde plaats installeren. Ik stuit nu op een ander probleem wat ik maar niet opgelost krijg. Ik heb 2 items op de groene sidebar staan die ik er maar niet vanaf krijg. Aanbod Overig ( die pagina is reeds verwijderd maar staat nog wel steeds in de side bar en de nieuwe pagina Overig Aanbod die ik via de linker kleine menu heb toegevoegd bij mijn Header Menu maar staat tevens ook in de sidebar. de 2 items krijg ik maar niet weg uit de elementen. Ik heb van alles geprobeerd cache leeggemaakt pagina attributen, custom menu uitgeplozen. Ik hoop dat je mij een hint kan geven hoe is die 2 items uit de side bar kan verwijderen. Alvast bedankt.

   • Bedankt Herbert-Jan voor je feed back.
    Ik vrees dat ik de headermenu zo moet laten staan. Echter heb ik nu een ander probleem. In de groene side bar staan plots 2 items staan die ik er niet in wil hebben namelijk Aanbod overig en Overig aanbod. ik probeer ze te verwijderen maar het lukt me niet om ze uit de elementen te verwijderen. Pagina Aanbod overig
    Ik begrijp niet hoe ze er terecht komen . Ik heb de nieuwe pagina’s toegevoegd en ze aangevinkt om ze toe te voegen bij de header maar ze blijven maar terug keren in de groene sidebar.
    Ik blink niet uit met html maar kan er wel mee overweg.

 59. Hallo Herbert-Jan,

  Ik maak gebruik van de theme Tempera en heb hierin een login pagina opgenomen. De site bevat geen blogs; de voorkant is puur informatief en de achterkant (dus na inloggen) bevat pagina’s voor geregistreerde leden.
  De pagina’s na inloggen moeten een ander menu bevatten (o.a. met een Logout koppeling).
  Ik heb al heel veel tijd zitten in het uitzoeken hoe ik dit voor elkaar kan krijgen, maar heb nog geen oplossing gevonden. Heb jij een uitleg in Jip-en-Janneke taal? Of is er een theme waarin dit eenvoudig kan worden bewerkstelligd?
  Alvast enorm bedankt.

  Groet,
  Harry

 60. hoi even een vraag ik heb een twenty eleven aangemaakt en de kleuren in de balken etc. veranderd.
  Nu wil ik graag dat de tekst die in de navigatiebalk staat niet terug komt op de pagina als je die opent?
  Iemand suggesties want ik ben het even kwijt..

  vast bedankt

 61. Hoi wie kan mij helpen bij een probleem, ik maak een wensite met twenty eleven, nu heb ik op de navigatiebalk meerdere items staan (welkom, wie zijn wij, contact etc.) nu verschijnt deze tekst ook als je de pagina opent (linksboven aan) ik wil dit verwijderen hoe doe ik dit?

  Vast dank voor de reactie

 62. Michiel Faassen zegt

  Beste Herbert-Jan,
  Vraag van een beginnende WordPresser:
  Ik maak gebruik van het thema Twenty Fourteen en heb een paar vragen:
  *Is het mogelijk om de horizontale menubalk te verwijderen? Ik wil namelijk aan de linkerkant een menubalk hebben ( al gerealiseerd, dus nu heb ik er 2)
  * De tekst komt op alle pagina’s centraal te liggen, graag zou ik deze voor de lay-out wat meer naar links willen hebben.
  * En als laatste: is de achtergrond kleur van het, standaard witte, tekstvlak te voorzien van een andere kleur?

  Alvast bedankt voor de moeite,
  Michiel

  • @Michiel Faasen: Dergelijke ingrijpende zaken kun je het best doen in een child theme, nooit in je basis thema. Doe je dat toch, dan ben je weer bij af als de volgende thema update komt.
   Een Child theme maken is niet moeilijk, zeker niet met een plugin als https://wordpress.org/plugins/child-theme-configurator/. Na installatie kun je een nieuw child thema aanmaken via Tools -> Extra Child themes. Daarna dat thema activeren.

   Ga dan naar bewerken en voer onderstaande code in (onder @import url(‘../twentyfourteen/style.css’);) om vervolgens zelf verder te spelen met je kleuren etc.
   De eerste twee regels maken de navigatie en het zoek icoon onzichtbaar. De code daaronder wijzigt de achtergrond kleur en met de max-width doce kun je dat inhoud vlak wat groter maken. Links uitlijnen is gecompliceerder omdat er veel box-opmaak gebruikt wordt, maar met de genoemde width optie kun je al het nodige verbeteren.

   .search-toggle, #search-container {display: none;}

   .primary-navigation {display: none;}

   .site-content .entry-header,
   .site-content .entry-content,
   .site-content .entry-summary,
   .site-content .entry-meta,
   .page-content {
   margin: 0 auto;
   max-width: 474px;
   background: #fff9c0;
   }

 63. Ik wil bij footer 1 (OG bedrijfsmakelaars is aangesloten bij) met theme twentyfourteen een nieuw logo toevoegen met een hyperlink.
  Deze website is gebouwd door iemand die ons niet meer kan helpen. Nu is mijn vraag hoe kan ik iets toevoegen en doe je dat via de widgets of via appearance en editor (footer PHP). Ik kan geen enkele aanwijzing vinden van de andere logo’s in footer php.
  Of moet ik childtheme downloaden om in de footer te kunnen editten.
  Alvast heel veel dank
  vriendelijke groeten Marianne

  • @Marianne: De logo’s zijn gedefinieerd in je style.css sheet als a.feature1 tot a.feature4 en worden daarna aangeroepen via een tekstwidget in je footer. Die zou je moeten zien bij Weergave -> Widgets. Ik hoop dat je dat weer wat verder helpt.
   Ik denk dat dit al een childthema is dat jullie gebruiken.

   Je kunt de logo’s en links ook eerst als inhoud op een bericht zetten en dan de HTML code in de tekstwidget zetten, dan zijn de juiste links ook makkelijker te plaatsen.

 64. goede avond
  Herbert-Jan van Dinther
  heb 2 vragen ,
  1. op site naast home komt Accessoires en onder komt iphone enzo maar ik wou graag wat bij voegen bijvoorbeeld iphone 6 en dan hoejsje
  kunt u hier me helpen

 65. Hallo,

  Ik gebruik het Reddle thema en zou graag willen dat mijn rechter zijbalk (menu) mee scrollt, is dit mogelijk?

  • @Christine: Nee, helaas niet, of je moet de betaalde optie nemen om op wordpress.com zelf aanpassing in je css te maken. Maar de prijs die daar tegenwoordig aanhangt is 99 Dollar, hoewel je dan ook andere opties krijgt. Voor dat geld heb je ook een eigen gehoste WordPress website met meer vrijheid.

 66. Hallo!
  Ik ben bezig een site opnieuw in te delen.
  Nu zie ik dat submenu/ menu in tweede balk onder hoofdmenu niet op een tablet/smartphone worden weergeven. Waar kan ik dat aanpassen?
  En kan ik met een bestaande site ook nog van thema veranderen zonder alle tekst te verliezen?
  dank voor je hulp!

  • @Niels Brouwer: Het tweede menu verdwijnt niet alleen op een tablet of smartphone, maar ook als je je browserscherm kleiner maakt dan 1024 pixels breed. Ik zou dat zeker even navragen bij de leverancier van je thema. Wellicht is het een bewuste keuze van de ontwerper.

   Je kunt een bestaande site heel makkelijk van een ander thema voorzien, je kunt zelfs met een nieuw thema eerst een live preview zien van je site. Waar je wel op moet letten is dat sommige widgets plaatsen anders kunnen zijn dan bij je huidige thema. Ook zul je, hoogstwaarschijnlijk, opnieuw je primaire en secondaire menu moeten instellen. Je wdigets en menus blijven gewoon, het is alleen het opnieuw plaatsen of instellen dat moet gebeuren.

   Het wisselen van thema zonder verlies van je teksten is juist een van de fijne dingen van WordPress.

 67. Ik ben bezig met het maken van een website, maar krijg elke keer een error..

  Ik maak de pagina’s aan, zet ze in een menu. Maar als ik vervolgens op de website op het menu-item klik, krijg ik een 404-not found melding.. Help, wat doe ik verkeerd??

 68. Hallo Herbert-Jan,

  Ik gebruik in WordPress het thema Tempera. Mijn navigation menu staat nu (bovenaan) links gecentreerd. Ik weet wel hoe ik het rechts of in het midden wil krijgen, maar eigenlijk zou ik willen dat het volledig wordt uitgelijnd binnen de lijnen van mijn website (sitewide).

  Kan dit? Zo ja, hoe?

  Alvast bedankt!

 69. Hallo.
  Kunt u mij helpen?
  Ik heb een wordpress website gemaakt
  Maar mijn website adres blijft alsmaar gelijk. waardoor ik mensen niet direct naar de bepaalde pagina kan sturen.

  Mijn website http://www.westfriesemama.nl

  Ik wil dus graag dat het wordt bijvoorbeeld http://www.westfriesemama.nl/activiteiten
  Als je dus op een kopje klikt dat het er achter komt te staan.

  Kunt u mij verder helpen?

 70. Ik heb een website gemaakt met een layout dat 2 menu’s ondersteunt. Echter wil ik er maar eentje gebruiken. Als ik naar navigatie ga, dan staat er maar 1 menu aan.
  Er worden wel 2 menu’s weergegeven van de blog pagina heb ik het idee.
  Hoe los ik dit op?

  Website: djdoubletrouble.nl
  Gr. Jordi

 71. Beste Herbert-Jan,

  Een vaag probleem op de website waar ik aan werk. Sinds een aantal dagen kan ik, als ik ingelogd ben via WordPress, niet meer de beheerdersbalk zien als ik de homepage bekijk. Daarbij is het menu wat op de homepage getoond wordt ook niet het menu wat ik aangemaakt heb. Het is een oud menu. Als ik doorklik naar de blog komt wel het juiste menu én de beheerdersbalk terug.

  Wat er ook nog bijkomt is dat ik op de customizer de website niet meer zie van de homepage. De overige pagina’s zijn wel zichtbaar. Het meest recente wat ik heb gedaan is Woocommerce geupdate en de nieuwst versie van WordPress geïnstalleerd.

  Ik zoek me echt suf in WordPress en op het internet. Wellicht dat jij een idee hebt hoe ik dit op kan lossen.

  Alvast dank voor je reactie.

  Groet,
  Patrick

  • @Patrick, hoe is de oude versie van WordPress geupdate? Kwam je al van een recente versie zoals 4.1.x en dan naar 4.2.2 of van een oudere versie? In dat laatste geval even kijken naar http://www.wpmagazine.nl/hoe-je-een-oude-wordpress-website-veilig-kunt-updaten/ misschien moet je dan tijdelijk terug naar de vorige WordPress versie en dan gefaseerd upgraden.

   Ik zie in de broncode wel erg veel css code van Woocommerce, mocht daar inderdaad het probleem zitten dan contact opnemen met WooCommerce support. Snelle test is om de WooCommerce plugin tijdelijk te deactiveren en eventuele cache leegmaken.

   Om je beheerdersbalk te zien kun je nog kijken of die aangevinkt staat in Gebruikers -> Je Profiel -> Toolbar

   • Beste Herbert-Jan, de update heb ik gedaan in WordPress zelf. Ik installeer meestal een update direct dus ik denk dat het van een 4.1.x.

    Woocommerce heb ik uitgezet en de cache leeggemaakt via een plugin. Het effect is nog steeds hetzelfde helaas. De beheerdersbalk staat aangevinkt. Die zie ik ook als ik op de blog klik. Klik in de blog op het menu HOME dan verdwijnt de balk. Lijkt alsof WordPress hem niet herkend.

    Ook heb ik de HOME page verwijderd. In het kopje lezen aangevinkt dat ik geen statische pagina wil. Toch blijft de HOME page als eerste getoond worden.

    • Beste Herbert-Jan, ik ben nog even verder gegaan met uitproberen. Ik heb een downgrade geprobeert van 4.2.2 naar 4.0. Dit heeft geen resultaat.

     Ik heb het thema Adorn omgezet naar een ander thema (Genesis). En het gekke hiervan is dat de home pagina (dus mamalogisch.nl) in het oude thema blijft staan (Adorn) klik ik verder op blog dan veranderd het thema naar (Genesis) Ga ik van dat thema via de menubalk weer terug naar HOME kom ik weer uit op het Thema Adorn.

     Kan WordPress ergens oude data vandaan halen?

     • @Patrick: Het kan zijn dat je hosting een eigen cache hanteerd, maar ook dat je database corrupt is. Reparatie kun je doen via je phpmyadmin of eventueel met een plugin als wp-optimize.

      Je gaf al aan dat je een cache plugin gebruikt, zet die allereerst uit om te zien wat het effect daarvan is. Mogelijk moet je dan ook naar je .htaccess bestand kijken om alle cache functies uit te zetten.

 72. Beste Herbert-Jan,

  Op het moment dat inlog op mijn WordPress en naar mijn ‘aanpassingsmenu’ ga, dan zie ik de opmaak zoals ik het wil hebben (Paarse en cursieve titels boven mijn blogberichten etc.), maar zodra ik het opsla, wordt alles gewoon grijs (zie http://www.fatmaopreis.wordpress.com). Hoe kan dit? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de titels van blogberichten toch de kleur krijgen die ik wil?

  Groet,

  Fatma

  • @Fatma: Je site heb je op de gratis dienst wordpress.com en daarbij zijn er een paar beperkingen. Een daarvan is dat je moet betalen voor de optie om je eigen stylesheet.css aanpassingen te laten zien op je site. Zie in je Admin de optie Winkel -> Upgrades. Met een Premium abonnement heb je wel de optie om een aangepast ontwerp te gebruiken.
   Voorheen kon je die optie apart bestellen, maar tegenwoordig kun je alleen een upgrade met meer opties bestellen voor $99 per jaar.

   Voor minder dan die $99 per jaar heb je al een volledige eigen gehoste site met volledige vrijheid via bijvoorbeeld Neostrada.nl

   Voor meer informatie over de verschillen tussen een eigen gehoste WordPress versie en WordPress.com kun je dit artikel lezen. WordPress zelfgehost met eigen domein versus de gratis WordPress.comw website

 73. Hi,

  Ik heb opeens 2 blokken met doorlink plugins (linkedin, facebook, twitter) in 1 bericht staan en kan nergens vinden hoe ik deze eruit kan halen. Is er iemand die me kan helpen?

  Groet,
  Lisanne

  • @Lisanne: Heb je een URL waar we dat kunnen zien? Een van de mogelijkheden is dat je thema al Social Icons en Links heeft en je daarnaast nog een andere plugin gebruikt die dat ook regelt. In dat geval dus kijken welke je wilt gebruiken en indien mogelijk kijken naar de opties die je thema daarvoor biedt.

 74. ik kan geen url intikken zonder een error te krijgen. het staat op de website plantplezier.nl –> tips –> klink hier voor meer tips

  staat in de tip: Blauweregen en Klaver uit het gazon een regel met de icons. En zodra je deze tip aanklikt staan ze ook dubbel onderaan de pagina. Alvast bedankt!

 75. Hoi

  ik heb een vraag. Ik heb een blog aangemaakt en heb daar verschillende categorieën bij. Ik zou graag willen, dat de blogs die ik post op datum bij iedere categorie komt. Dus dat de nieuwste blog steeds bovenaan verschijnt.

  Hoe moet ik dit doen?

 76. Goedemorgen,

  Wij hadden op onze website drie aparte menu’s: 1 voor de Home pagina, 1 voor de Diensten pagina en 1 voor de Educatie pagina. Op de een of andere manier is dat sinds kort opeens veranderd: het menu van de Home pagina is nu ook die van de Diensten en Educatie geworden. Als ik kijk bij weergave menu’s zie ik nog steeds de juiste menu’s staan, alleen is dit niet zichtbaar op de site. Ik kan wel het menu veranderen naar die van de Educatie pagina maar dan is ook dat ook gelijk het menu van de andere 2 pagina’s. Heeft u enig idee hoe ik dit probleem kan oplossen?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Danny

  • @Danny: Als ik naar de site kijk dan zie ik de verschillende menu’s op de verschillende plaatsen zoals jij ze hierboven beschreef dat je ze wilde hebben. Probleem inmiddels gevonden en opgelost?

   • Helaas nog niet. Ik zal het misschien iets anders uitleggen. Wanneer u op de website komt ziet u bovenaan: Over ons – Voor wie – Opdrachtgevers – Kwaliteit en methode – Contact. Wanneer u dan vervolgens navigeert naar Sagenn Educatie (www.sagenn.nl/educatie), ziet u bovenaan hetzelfde menu. Dit klopt niet. Voorheen stond hierboven het menu met Cursussen – Werkgevers – Gemeenten – Over Sagenn – Contact. Het lukt mij niet dit specifieke menu weer terug te krijgen voor dit aparte onderdeel van de website.

   • Het is helaas nog steeds niet opgelost. Ik zal het iets anders uitleggen. Wanneer u op de website komt, ziet u bovenaan het menu met: Over ons – Voor wie – Opdrachtgevers – Kwaliteit en methode – Contact. Wanneer u vervolgens naar het aparte onderdeel van de website (www.sagenn.nl/educatie) Sagenn Educatie gaat, ziet u hetzelfde menu bovenaan staan. Dit klopt echter niet. Voorheen hadden wij een ander menu bovenaan staan met: Cursussen – Werkgevers – Gemeenten – Over Sagenn – Contact. Ik krijg dit menu nu dus niet meer gekoppeld aan dit specifieke onderdeel van de website.

 77. Hallo Herbert-Jan, ik heb de volgende vraag: hoe zet ik een logo links naast de title en de description?
  Ik gebruik het theme Maidenhair.
  Ik begrijp dat ik de header.php moet aanpassen, maar ik zou niet weten hoe precies.

  Hier het stukje code uit de header.php waarvan ik vermoed dat ik daar moet wezen:

  <a href="”>

  <a href="”><img class="header-logo" src="” alt=”” />

  Zou jij de code a.j.b. voor mij willen aanpassen?

  De naam van het logo is: logo_voedselbankvlaardingen_70x70.jpg
  De afmeting is (dus ;-)) 70*70 px.
  Ik ben al twee dagen aan het zoeken….

  Bij voorbaat hartelijk dank!

  Vriendelijke groet,
  Anja.

 78. Hallo Herbert-Jan,
  Ben ik nog een keer… ik zie dat de code die ik plakte in mijn bericht hierboven daar nu niet meer staat, alleen delen ervan.
  Ik heb daarom de code in een txt file gezet.
  Je kunt deze hier vinden:
  voedselbankvlaardingen.nl/deel-code-headerphp.txt
  Vriendelijke groet,
  Anja.

 79. Hoe kan ik de categorienaam wijzigen?

  • @R. in t Veld: Ga naar Berichten -> Categorieën en als je met de muis over de naam van een categorie gaat krijg je extra opties te zien waaronder de optie bewerken. AL je die aan klikt kun je de naam wijzigen.
   LET OP: Als je ook de URL van die categorie wilt wijzigen, dan moet je het tweede veld “Slug” leegmaken voor je de wijzing op slaat. Heb je al veel bezoekers naar een dergelijke link, gebruik dan een redirect plugin of gebruik .htaccess om daar een redirect in te voeren.

 80. Beste Herbert-Jan,

  Ik gebruik Twenty eleven. Ik gebruik submenu’s voor behandelingen (ik run een praktijk). Echter, drie van die submenubehandelingen wil ik schrappen als behandeling op zich, ze zullen worden geïntegreerd in een hoofdbehandeling. Ik zou echter nog wel willen dat mensen kunnen lezen over dit onderwerp. Hoe haal ik die pagina’s weg in het zichtbare submenu maar dat de interne links wél naar deze pagina linkt? Dus de pagina moet nog wel blijven bestaan, begrijp je?

  Mvg. YG

  • @YGNL: Als je de menu’s opgebouwd hebt via Weergave -> Menu’s dan kun je het gevraagde menu daar aanpassen en de onderdelen verwijderen. De pagina’s blijven gewoon bestaan en in de tekst van je hoofdbehandeling kun je een interne link opnemen. Links kun je dan maken door de tekst die je wilt linken te selecteren en te kiezen voor de optie Link naar bestaand bericht of pagina

   • Dank je wel Herbert-Jan, bijna duidelijk: dus ik verwijder de betreffende subpagina in Weergave –> menustructuur? Ben ik de pagina dan niet helemaal kwijt? Er is ook een optie bij Navigation label ‘ don’t show’ in de betreffende subpagina. Dat is iets anders?

    • @YGNL: Nee, de pagina’s blijven gewoon bestaan, het is alleen de menu link die je verwijderd. De ‘dont’s show’ optie kan in je opties zitten door een plugin, je kunt de optie natuurlijk proberen om te zien of hij inderdaad de menu optie onderdrukt en de pagina wel zichtbaar blijft. Wel testen als je uitgelogd bent.

     • Dank wederom voor je reactie. Alles staat goed. Heel fijn.
      Ik ben inmiddels bezig met een nieuw product. Een andere website staat standaard klaar voor mij. Deze wil ik daar graag gelijk naar laten doorlinken als je op een van de submenu-onderwerpen klikt. Dus in de Homepagina ga je naar Pijnbehandelingen, en daarnaast staan twee onderwerpen/submenu’s. Dat moeten er drie gaan worden. Zodra je op de derde klikt is het de bedoeling dat je buiten mijn site naar een andere site gaat waar alles klaarstaat. Zou je me daarmee kunnen helpen?

      Mvg, YGNL

     • @YGNL, voor die optie kun je een menu item maken met de keuze “Aangepaste links”. Daarin zet je de URL waar je naar wilt verwijzen en de dan tekst die in het menu item moet komen.

 81. Hallo,

  Volgens mij is er met mijn eerste vraag iets misgegaan, dus ik probeer het nog maar eens. Mijn vraag is of ik een teller in de topbar van mijn website kan plaatsen. Dus waar ook de social media’s staan. De teller bevind zich nu in de header en op zich is dat prima voor een pc maar de weergave op mobiele telefoon, tablet e.d. is niet mooi. Misschien heeft u een tip? Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Hennie.

  • @Hennie, persoonlijk zou ik geen teller meer laten zien op een website, het heeft voor de bezoeker niet echt een meerwaarde. Daarom gebruik ik een onzichtbare teller van https://statcounter.com. Met statcounter kun je ook een zichtbare teller gebruiken als je dat wilt.

   Daarnaast zie ik jouw teller alleen op de welkom / homepage. Je kunt kijken of je de widget op een andere positie kunt zetten zoals in je footer, ik geloof dat daarvoor zelfs een optie bij de instellingen staat die je aan kunt vinken.

 82. Beste Herbert-Jan, eergisteren was mijn WP prima met Visual Composer. Gister niet meer. Kon niets meer doen met VC. Dus ik dacht dat ik de WP site moest updaten. Dat gedaan. Maar VC werkt nog steeds niet. Is er iets mis met de 4.5 update? Hoe krijg ik VC weer volledig terug? Ik doe daar alles mee! Hoop dat je me hiermee kunt helpen!

  Gr. YG

 83. Beste Herbert,

  Kun jij mij met het volgende helpen? Als ik naar beneden scroll dan is mijn menu niet meer de kleur zoals deze bovenaan staat, maar wit. Weet u waar dit aan ligt en hoe ik dit kan wijzigen?

  • @Mala, je zou eens kunnen kijken naar de stylesheet en dan vooral naar de code voor de top_bar_left in je header styles. Er staan daar, in het latere gedeelte van je stylesheet, codes die de achtergrond transparant maken. Bijvoorbeeld .header-simple #Top_bar .top_bar_left { width:100% !important; background:none;}

   Zeker iets waar je de websitebouwer naar kunt laten kijken. Als je daar zelf aan wilt werken, zorg dan dat je eerst een goede back-up van die stylesheet hebt.
   Daarna moet je op zoeken naar alle verwijzingen naar de .top_bar_left code en die aanpassen naar de juiste kleur.

 84. Ik wil graag mijn Youtube filmpje centreren, enig idee?

 85. Ik heb nog een vraag Op de pagina’s staan standaard 3 knoppen langs elkaar
  deze knoppen werken wel maar de middelste geeft steeds een foutmelding: Niet Gevonden
  Onze excuses, maar de pagina die je zoekt bestaat niet.
  Het lijkt er op dat is het resultaat is van: een verkeerd getypt adres
  een oude link die niet meer bestaat
  Hoe kan ik dit voorkomen. Alvast super bedankt!

  • @Jolanda: Kijk of de link vanuit een menu komt en corrigeer het daar door de oude te verwijderen en de nieuwe in te voeren. Als hij in een widget zit zul je de link handmatig aan moeten passen. Je kijkt ook kijken of je de “slug” op dit pagina kunt bewerken zodat hij weer klopt met de link in de knop.

 86. Hoe zou je het lettertype kunnen aanpassen van je pulldownmenu’s?

 87. Dit begrijp ik niet? ik kan deze ook niet vinden.

Trackbacks

 1. […] of Aangepast menu (als je een WordPress aangepast menu wilt gebruiken). Doordat je die widgets plaatst verdwijnen automatisch de standaard widgets, dus […]

Wat zijn jouw gedachten?

*