WP Plugins

Om een WordPress website goed te bouwen en te onderhouden gebruik je een aantal plugins die eigenlijk bij geen enkele WordPress website mogen ontbreken

Hier zijn de meest noodzakelijke plugins.

 • WP-DBmanager – Noodzakelijk voor het beheer, optimalisatie en backup van je database
 • PS Auto Sitemap – Om een compleet overzicht van je site te bieden
 • W3 Total Cache – Zorgt voor een snellere website
 • Askimet – WP standaard tegen reactie spam, je hebt hiervoor een Api key nodig en boven een bepaald aantal pageviews per maand moet je gaan betalen, vandaar dat ik liever het alternatief neem Growmap (werkt nog beter ook!)
 • Simple Page Ordering vervangt de niet meer actieve My Page Order – Om makkelijk je pagina’s te kunnen sorteren
 • Google XML Sitemaps om Google en andere zoekmachines snel op de hoogte te brengen van je nieuwe berichten of pagina’s
 • WordPress SEO  by Yoast om alle zoekmachine optimalisatie opties te verbeteren

Je kunt deze plugins snel installeren via de optie Plugins -> Nieuwe Toevoegen en vervolgens in het zoekveld de tekst zoals bovenvermeld in te voeren. Selecteer dan de juiste plugin, klik op installeren en activeer hem daarna.

Advertentie

Vergeet niet om de plugins daarna ook nog te configureren via de Instellingen.

Naast WordPress SEO zijn nog wat extra plugins die je kunt gebruiken om top posities te bereiken in zoekmachines zoals Google. Deze staan beschreven op de pagina Zoekmachine Optimalisatie Plugins voor WordPress

WordPress Sitebouw

Update 20-3-2016: Plugin voor het sorteren van je pagina’s is vervangen door een andere actieve plugin.

Comments

 1. Vraag , is het mogelijk om in een WP website, gegevens of delen te maken die alleen beschibaar zijn voor iedere specifieke bezoekr die daar met zijn eigen toegewezen paswoord in kan , en in schrijven en zijn gedeelte updaten . alleen toegenkelijk voor hem en voor de web master. graag meer info
  Dank u

  Willy

  • @moenssens: Er zijn een aantal plugins die die kunnen, maar de meeste zijn betaalde plugins zoals http://www.magicmembers.com/,http://member.wishlistproducts.com/ en http://premium.wpmudev.org/project/membership. Je zult wel na moeten vragen of ze boodschappen tussen jou en je gebruikers mogelijk maken, maar dat is gelijk een goede test voor de support die je mag verwachten. Je kunt ervoor kiezen om het een gratis membership te maken zodat iedereen in kan schrijven.

   Een waarschuwing vooraf, zorg voor een goede back-up van zowel je bestanden als je database! Deze plugins zijn nogal ingrijpend omdat ze diverse rechten aanpassen en voor je het weet kun je zelf niet meer inloggen. Kijk dus vooral ook naar de support die je kunt krijgen voor het opzetten en configureren van de plugins.

   De gratis membership plugins zijn meestal alleen gericht op het blokkeren van de inhoud van je site en niet direct op communicatie met leden.

   • Jos Vermeulen zegt

    Beste Herbert-Jan,
    Ik heb een groot aantal van die membership plugins bekeken en vind ze allemaal ingewikkeld. Ik wil een paar pagina’s op één site voor leden openstellen, en op een andere site een categorie. Lijkt me niet heel ingewikkeld. Maar ik kan niet de plugin vinden die dat op een eenvoudige manier mogelijk maakt. Is er zo’n plugin, of moet ikiets laten maken? Graag advies, Jos

 2. Ik zoek het verder uit , dank u

 3. Hallo, ik ben een absolute beginner wat betreft WordPress en bloggen, maar m.b.v. sites als deze is het me inmiddels gelukt om online te geraken. Dus in elk geval dank daarvoor.
  Ik heb bovenstaande plugins allemaal geinstalleerd en ik heb nu 2 meldingen, waarvan ik geen idee heb hoe ik en waar ik deze moet oplossen:

  MELDING 1:

  Your backup folder MIGHT be visible to the public
  To correct this issue, move the .htaccess file from wp-content/plugins/wp-dbmanager to /var/www/vhosts/mintstudiocreations.com/httpdocs/wp-content/backup-db

  MELDING 2:

  Hyper Cache was not able to create the folder “cache” in its installation dir. Create it by hand and make it writable.
  The WordPress cache system is not enabled! Please, activate it adding the line of code
  define(“WP_CACHE”, true);
  in the file wp-config.php just after the define(“WPLANG”, …).

  Graag advies in lekentaal… ;-) DANK!

  Noortje

  • @Noortje: Om deze twee meldingen weg te krijgen moet je een paar zaken regelen via FTP.

   Melding 1, ga naar de map die genoemd is in de melding en download daar het bestand .htaccess naar je eigen pc. Daarna ga je naar de map backup-db in de map wp-content, vervolgens upload je het .htaccess bestand in die map backup-db

   Melding 2, gan ook via ftp naar de map wp-content/plugins/hyper-cache en maak daar een nieuwe map in aan met de naam cache vervolgens geef je daar de rechten op door rechts te klikken en daar de permissions zetten op 755.

   Open daarna het bestand wp-config.php in de installatie map en copier de regel define(“WP_CACHE”, true); direct achter de regel define(“WPLANG”, …). en sla het daarna op.

   Hoop dat het lukt, anders stuur me even een email via het contact formulier.

 4. Hallo weet iemand hoe je een foto/ plaatje in jpg in een wigdet zet?

 5. Best Herbert-Jan,
  Google page speed zegt dat mijn website een wat lage snelheid heeft (71) en zegt dat ik met name moet comprimeren met gzip en aan browser caching moet doen. Ik heb dus braaf twee plugins geïnstalleerd & geactiveerd die zeggen dat te doen: DB Cache Reloaded Fix en WP Gzip Compression. Resultaat: helemaal niets. Nog steeds 71. Ik heb deze weggehaald en volgens bovenstaande aanbeveling van jou Hyper Cache geïnstalleerd. Wederom: 71. Wat doe ik fout? Heb je nog tips?
  Esmeralda

 6. Vraag: Ik wil graag dat mijn bezoekers een pdfbestand kunnen downloaden. Ik kom er niet uit. Wie heeft tips voor een goede plugin, die ook makkelijk (voor mij) te begrijpen is?
  Vast heel erg bedankt!!

 7. Danny van 't Hul zegt

  Hoe kan ik Plugins toevoegen aan mijn wordpress account. Ik gebruik nu een gratis account van WP en denk dat de plugins alleen werken als je een betaald account heb. Klopt dit en kun je me iets meer uitleg geven hierover?

 8. Beste Herbert-Jan,
  Ik ben op zoek naar een downloadmanager plugin voor mijn webiste waar ik de aantal downlaods kan zien en wie er heeft gedowload. Waar eerst de naw gegevens ingevoerd moeten worden voor dat er gedownload kan worden.
  Ook ben ik op zoek naar een plugin waar ik nieuwsbrieven mee kan maken.

  Gr
  Dik Roetert Steenbruggen

 9. Beste herbert-Jan,
  Nog een vraag. Welke plugin kan ik het beste gebruiken om mijn WordPress website te back-uppen?
  Gr,
  Dik Roetert Steenbruggen

 10. Peter Mul zegt

  Ik zoek nog steeds naar een goede voordelige plug-in voor iDeal (via SiSow) of ervaring/code om iDeal in een zelfgemaakte eShop werkbaar te krijgen.

 11. Welke plugin(s) kun je het best gebruiken om je blog makkelijk te sharen via facebook/twitter/ linedIn?

  Iemand enig idee of suggesties?

  Alvast bedankt!

  groetjes Charliene

 12. mieke van vugt zegt

  Ik heb een groot probleem.
  Krijg deze melding en al mijn plug-ins werken niet meer.
  Fatal error: Cannot redeclare cfhiddenfieldserror() (previously declared in /home/celien/public_html/goedkoop-reizen.org/wp-content/plugins/contact-form-7-honeypot/honeypot.php:43) in /home/celien/public_html/goedkoop-reizen.org/wp-content/plugins/contact-form-7-modules/hidden.php on line 59

  Wie kan hulp bieden?

  • @Mieke: Ga via FTP naar je website en hernoem de map plugins/contact-form-7-honeypot/ naar /contact-form-7-honeypot-fout/ dat lijkt namenlijk de boosdoener te zijn.

   Als je dan weer in kunt loggen wordt die plugin automatisch uitgeschakeld.
   Mocht dat niet werken, hernoem dan de map /plugins/ naar /plugins-fout/ log dan in op ze te deactiveren. Daarna kun je de naam wweer terug zetten naar /plugins/ en dan op zoek gaan naar de echte boosdoener (een voor een de plugins weet activeren).

 13. Maarten Hendrix zegt

  Goedemorgen Herbert Jan van Dinther,
  Ik ben al een tijdje opzoek naar het vinden van een plugin dat het mogelijk maakt dat bezoekers van mijn website een post kunnen maken zonder dat ze hoeven te reageren op mijn artikelen.
  Het idee is dus dat er een form komt met verschillende invul velden. Als deze allemaal ingevuld zijn dat er dan automatisch een nieuw bericht wordt aangemaakt. En hierop kunnen dan andere bezoekers reageren.
  Is zoiets mogelijk?
  En zoja wat heb ik hier dan voor nodig?
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Groet.

 14. Hallo,

  Ik heb net de plugin WP Hyper Cache geachtiveerd….en nu heb ik een fatal error! Mijn gehele dashbord ligt plat! Hoe kom ik hieruit??

  bvd!
  Carina

  • @Carina: Via een FTP programma zoals FileZilla naar je site gaan en in de map wp-content/plugins de map hyper-cache hernoemen naar bijvoorbeeld hyper-cachefout.
   Daarna het bestand .htaccess in de root van je site (meestal de public_html of html map) controleren en eventuele verwijzingen van hyper-cache verwijderen.

 15. Hallo,

  Ik heb geen backup-db in mijn wp-content. Kan ik die map zelf aanbrengen, of horen er bepaalde bestanden in te staan, behalve de .htaccess?

  Hartelijke groet,
  Em

  • @Em: Bij de DB manager plugin kun je inderdaad die melding krijgen, je kunt dan zelf die map aanmaken en de rechten op 755 zetten. Daarna kun je de configuratie van DB-Manager in orde maken en zal de plugin de juiste bestanden plaatsen.
   Pas als er een back-up gemaakt is staan er andere bestanden in. De .htaccess die er geplaatst wordt is om te voorkomen dat anderen die map kunnen bereiken.

 16. Wat is een goede plugin
  1) om een inschrijfformulier voor trainingen
  2) om mijn blogs te followen (als een soort nieuwsbrief) op wordpress.com is er een mooie widget voor.

 17. Hallo Herbert-Jan,
  Ik ben op zoek naar een banner plugin voor mijn website.
  Welke kun je mij aanbevelen.
  M vr gr,
  Dik

 18. De User Avatar vind ik een plugin die je moet hebben… Dit vergroot het community gevoel bij je blog…

 19. ben op zoek naar een downloadmanager plugin voor mijn webiste waar ik de aantal downlaods kan zien en wie er heeft gedowload. Waar eerst de naw gegevens ingevoerd moeten worden voor dat er gedownload kan worden.
  Ook ben ik op zoek naar een plugin waar ik nieuwsbrieven mee kan maken

 20. Wie kent een gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige plugin voor het maken van online reserveringen?

 21. Hee Esther,
  Deze plugin gebruik ik voor Ned and breakfast websites: Bookings Calender.
  Het is makkelijk in gebruik en uit te breiden met meerdere opties.
  Mocht je vragen hebben laat het gerust weten.

  Succes!

  Groet,
  Maarten

  • Dank je @Maarten. Heb je ook een voorbeeld website waar ik kan kijken hoe de reservering gemaakt kan worden?

   • Ja zeker. Dit is een website met het minst uitgebreide voorbeeld: http://www.boerderijdekovel.nl/reserveren/
    Zodra je de plugin hebt gedownload binnen je dashboard kan je hem nog verder uitbreiden met allemaal verschillende opties.

    • Dank Maarten. Ik denk dat we flink moeten uitbreiden in deze plugin. Er moet dagelijks op verschillende tijden gereserveerd kunnen worden, van enkele tot meerdere personen of groepen tegelijk. Ik ben al even op de site van de bouwer geweest en zag dat er allerlei pakketten te koop zijn.
     Mocht je nog specifieke tips of nog een voorbeeld hebben van een pakket dat hiervoor voldoende is, dan hoor ik het graag.
     Dank zover!
     groet, Esther

 22. Hallo!

  Is het mogelijk om een nieuwe pagina net zoals de homepage van een blog-structuur te voorzien? Ik zou ook daar graag artikelen plaatsen, maar andere dan op de homepage. Kan dit bijvoorbeeld d.m.v. een plugin?

  Ik hoor het graag, dank!

  Groet,
  Arla

  • @Arla: Dat ligt meestal aan het thema dat je gebruikt voor je site. Sommige thema’s hebben zo’n optie ingebouwd in de vorm van een Blog template.

   Kijk daarvoor eens in je zijmenu als je een pagina maakt of je daar een optie sjabloon ziet staan.

  • Hee Arla,
   Als het goed is heb je daar geen plugin voor nodig. Je kan dit doen doormiddel van een categorie aan te maken bij je blog en dan je blog artikelen alleen toevoegen aan die bepaalde categorie. In je menusturctuur kan je dan een directe link maken naar alleen die artikelen van die categorie. Overige berichten zie je dan niet. Neem anders even via mijn site contact met me op. Leg ik het uit via skype. Succes. Groet, Maarten

 23. Beste Maarten,
  ik heb een vraagje ik ben bezig met het veranderen van mijn wordpress website en wil op de homepage graag in de vorm van het portfolio de laatste 4 blogs weergeven nu vind ik het heel moeilijk om plugins te vinden. Heb jij een idee en heb jij ook misschien de tip waar ik heel makkelijk en overzichtelijk wordpress plugins kan bekijken ?

  Alvast bedankt voor je reactie !
  Groetjes Janine

 24. beste Maarten,Ik heb hetzelfde probleem als Noortje op 15 febr 2012 na installatie van WP-DBmanager, alleen kan ik de oorspronkelijke map nergens vinden via ftp. De melding is:Your backup folder MIGHT be visible to the public To correct this issue, move the .htaccess file from wp-content/plugins/wp-dbmanager Kun je mij helpen?

  groet,Eduard

  • @Eduard: De oorspronkelijke map zou zich moeten bevinden in public_html/wp-content/plugins/wp-dbmanager

   Je kunt ook zelf een htaccess.txt bestand maken met de volgende inhoud:

   order allow,deny
   deny from all

   Die opslaan en dan via FTP uploaden naar je Back-Up map. Daarna hernoemen van htaccess.txt naar .htaccess

 25. Hee Janine,
  Misschien is deze plugin een oplossing: Blog-in-Blog (www.wordpress.org/plugins/blog-in-blog/)
  En anders even hier kijken: http://www.codecanyon.net en dan zoeken naar homepage blog. Ik zie “Special Recent Posts PRO” misschien is dat al wel de oplossing voor je probleem. Mocht het niet lukken, laat het even weten.
  Succes.

 26. Hoi,
  Ik heb een website gemaakt met een paar pagina’s. Daarnaast wil ik blogs plaatsen die over deze pagina-onderwerpen gaan. Hoe kan ik in de sidebar alleen categorien van blogs zichtbaar maken die horen bij de pagina-onderwerpen?

 27. Eline Bouwman zegt

  Hallo,
  Via wordpress kon ik bij het bouwen van de site een widget plaatsen met ‘Follow blog via email’. Nu ben ik opnieuw de site aan het maken op een eigen domein naam (met dezelfde lay-out), maar nu kan ik deze widget niet plaatsen. Kan ik deze misschien op een andere manier toevoegen?
  Hartelijke groet,
  Eline Bouwman

 28. Hallo,

  Ik heb slechts (op dit moment) 1 vraag:

  Is het mogelijk om foto’s PER FTP naar een WordPress-site te uploaden (liefst meteen in een goede map) ??

  Bedankt alvast !

  groetjes,
  Jan

 29. @ Herbert-Jan: bedankt voor deze informatie. Door tijdsgebrek wat late reactie :)
  Ik lees over NextGen Gallery versie 2 trouwens hele slechte verhalen. Wat zijn jouw ervaringen met deze versie ?

  groetjes, Jan

 30. Hoi Herbert-Jan,
  Ik ben op zoek naar en plugin waarmee ik bestanden bv PDF als een pictogram kan laten zien. Als je hier dan op klikt opent het bestand.
  Alvast bedankt,
  M vr gr,
  Dik

 31. Hallo Herbert-Jan,

  welke plugin vind jij geschikt voor een online stresstest, waarbij de score wordt opgeteld zodat degene die invult meteen kan zien hoeveel pnt hij heeft oftewel hoeveel stress hij/zij heeft? Ik had wp survey maar die stuurt aan het eind van het invullen een mail en ik wil dat de invuller meteen de score op het scherm ziet.
  B.v.d. Tini

 32. Ik bouw voor een vriend een kleine webshop. Hij wil over het product dat hij maakt af en toe wat vertellen. Kan dat door middel van een blog welke, in de website waarin de webwinkel is opgenomen, als menu-item wordt getoond?

 33. Tony Kerklaan zegt

  Beste Herbert-Jan,

  Heb momenteel een probleem met pluginpagina.
  Wanneer ik nieuwe plugin wil installeren krijg een een 404 pagina te zien.
  Ook wanneer ik via uploaden de plugin wil toevoegen krijg ik die foutmelding.

  Kan dat te maken hebben met ontbreken van .htaccess bestand.
  Ik zie dat dat wel staat in root van .htdocs maar bijvoorbeeld niet in wp-admin of wp-content.

  Heb tot aantal dagen geleden zonder problemen met plugins kunnen werken.

  Alvast dank om mee te denken.
  Vriendelijke groet,
  Tony

  • @Tony Kerklaan: Nee, dat heeft niets te maken met een .htaccess bestand, wel met rechten. Vraag bij je hosting provider na of ze daar een update gedaan hebben. Als je toegang hebt tot een control panel met een file manager kun je misschien zelf de rechten weer goed zetten met een reset ownership optie. Voor veel mensen is dit net een stap te ver, vandaar mij suggestie om de helpdesk in te schakelen.

   • Beste Herbert-Jan,

    Het is ondertussen gelukt.
    Er probleem zat hem in het ontbreken van de update.php
    Een veiligheidsprogramma plugin meldde mij dat het beter was de update.php te verwijderen.
    Daarna zijn de problemen waarschijnlijk gekomen.
    Heb een hernieuwde wordpress installatie gedaan en de problemen waren verholpen.
    In ieder geval bedankt voor uw hulp.
    Tony

 34. Hallo,
  De plugin W3 Total Cache geïnstalleerd. Maar….. dan komt het probleem….welke instellingen moet ik kiezen (snap er eerlijk gezegd niet zoveel van !)

  groetjes, Jan

 35. Beste Herbert-Jan,

  Heb jij misschien een tip hoe ik een foto in mijn sidebar kan plaatsen? (bij WP-thema Graphy > ik weet niet of dit uitmaakt?)
  Ik heb er wat op gegoogled maar kom allemaal ingewikkelde html-codes tegen, waarmee het mij helaas niet lukt.
  Ook met de plug-in ‘Custom sidebars’ lukt het niet (misschien omdat het de gratis versie is?)

  Alvast dank!

  Groetjes,
  Maria

 36. Hoi Herbert-Jan,

  Nu heb ik eigenlijk nog een vraag waarvan ik vermoed dat jij er misschien ook een antwoord op zou kunnen weten :-)

  Ik probeer mijn site aan te melden bij Google en daarom te verifiëren via Google’s Hulpprogramma’s voor webmasters en moet daarvoor een HTML bestand en de Sitemap uploaden via bv Filezilla.
  Nu blijft Filezilla steeds de melding geven: Mislukte overdracht > Reden: kan de overdracht niet starten.

  Heb jij enig idee wat je hieraan kan doen? Ik heb al wat gerommeld via de configuratiewizard maar dit heeft tot nu toe niet geholpen.

  Alvast dank!

  Hartelijke groet,
  Maria

 37. Goedemiddag Herbert-Jan,

  Ik heb een vragenlijst laten bouwen door iemand met kennis hiervan. Nou wil ik graag dat mensen eerst betalen voordat ze de vragenlijst in kunnen vullen. Heb je enig idee of hier een (gratis) plugin voor is?

  Mvg, Irene

 38. Hoi Herbert,

  we hebben een interactieve pdf (elearning) welke plugin raad jij aan om deze werkend op de site te krijgen? Het is ons tot nu toe niet gelukt.

 39. Jan de Jong zegt

  Hallo,

  Ik zou graag weten hoeveel totale ruimte mijn site gebruikt op de server om te kijken of ik de buurt kom van de maximale hoeveelheid.

  Hoe kan ik dat zien ?

  Bedankt alvast ! groetjes, Jan

  • @Jan de Jong: Meestal heb je bij je hostingprovider een speciale pagina waar je in kunt loggen om dat te bekijken. Veelal is dat Cpanel of DirectAdmin. Bij de eerste aanmeldingsmail van je provider staat die info wel vermeld, of vraag het na bij de helpdesk van je hosting bedrijf.

 40. Flip Zellmann zegt

  Hallo,
  Ik wil een nieuwe pagina maken met alleen maar Links dus plaatje en tekst en dat moet je aan kunnen passen.
  Heeft u enige sugestie voor een plugin

 41. Hallo,

  In mijn filemanager zie ik mijn plugins niet, bij filezilla ook niet en via FTP kan ik ook geen nieuwe plugins meer toevoegen.

 42. Hallo Herbert-Jan,

  Kan jij mij informeren welke plug-ins nodig zijn om de website op alle soorten tablets en smartphones te bekijken zoals zij op de desktop te zien zijn?

  Wij werken met WP 4.3 en zijn nog starters met “website onderhoud” op “vrijwillige basis” (>65)

  Op dit moment zijn hiervoor als test de volgende plug-ins geactiveerd.
  WPtouch Mobile Plugin en iPad Swipe Plugin.

  Er is wel een verschil op Iphones

  mvg

  Wim

 43. Beste Herbert-Jan,
  Ik ben opzoek naar een plugin waarbij ik mensen elk een eigen inlogcode geef zodat ze een eigen afgeschermde pagina kunnen komen. Dus een plugin waarbij het mogelijk is om bv 10 verschillende inloggegevens aan te maken en ze elk op een andere pagina komen. Ik heb wel een logsysteem nu maar elk wachtwoord komt daarbij op dezelfde pagina. Dat wil ik eigenlijk niet. Ik wil dat ze alleen hun eigen content zien en niet dat van een ander. Vriendelijke groet Nanda Stam

 44. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een plugin die het mogelijk maakt voor een bezoeker van de site om een keuze uit een lijst gegevens (uit een tabel) te maken waarmee dan vervolgens een selectie van gegevens die daaraan zijn gekoppeld wordt weergegeven. Heeft iemand een tip?

 45. Ik wilde een webshop maken met WP, heb daarvoor de business optie gekozen, maar zie daarin niet de plugin van Woo Commerce…er staan maar 3 plugins (shopify/gumroad/ecwid) wie weet hoe ik de woo commerce plugin kan activeren ?

 46. My Page Order – Om makkelijk je pagina’s te kunnen sorteren
  is niet meer onderhouden.
  welke plugin is dan geschikt voor photonote 2.0?

  mvg en bvd
  Irka

Wat zijn jouw gedachten?

*