WP Themes

Een WordPress Theme is een Layout sjabloon die ervoor zorgt dat je WordPress website er op iedere pagina hetzelfde uitziet, wat opmaak betreft dan…

Wat zijn nu de voordelen van dergelijke ” Templates” :

 • De basis opmaak van de site is overal hetzelfde en geeft dus rust
 • Je kunt heel snel dingen toevoegen of wijzigen die dan direct voor de hele site gelden
 • Templatea zorgen ervoor de je heel snel de hele opmaak van de site kunt wijzingen
 • Je kunt je concentreren op de inhoud van site, de pagina opmaak is al gedaan

Als je met WordPress en de WP Themes gaat werken zul je ook merken dat aanpassingen heel snel en redelijk simpel gedaan kunnen worden.

Advertentie

Op de pagina’s die hieronder komen zal ik je wat voorbeelden laten zijn van WordPress Theme’s die speciaal gemaakt zijn voor een Website en wat minder voor Blogs.
Daarbij komen ook nog wat tips, trucks en uitleg over het betreffende sjabloon.

P.s. Het lijkt of ik in op deze pagina niet kan beslissen hoe ik de Themes ga noemen, maar dat is met name gedaan om je vast bekend te maken met de verschillende termen die hier en daar op het internet gebruikt worden zoals, Theme, Layout, Template, Sjabloon waardoor je nog makkelijker naar gratis WP themes kunt zoeken.

WordPress Themes - De Layout van je Website

Comments

 1. Hi,

  Hoe krijg ik een theme in mijn dashboard ?

  Groet,
  Hans

  • @Hans, dat kan op twee manieren, ga naar je dashboard optie Weegave -> Thema’s en zoek daar een thema vanaf WordPress.org, selecteer die en klik op installeer of kies de optie Opladen en selecteer dan het thema bestand dat je gedownload hebt, kies daar ook voor installeer. Na installatie activeer je het thema van je keuze en ga je met de thema opties en/of widgets aan de gang om je layout te maken.

 2. Ik krijg de volgende melden na het uploaden van een nieuwe theme:

  Beschadigde thema’s
  De volgende thema’s zijn geïnstalleerd, maar incompleet. Thema’s moeten een stylesheet en een template bevatten.

  Naam Beschrijving
  UNZIP_express_store1.3_premium_theme_TF Stijlblad ontbreekt.

  Iemand enig idee hoe ik dit kan verhelpen? Ik heb ook nog eens betaald voor die theme :(

  Groetjes Linda

  • @Linda, Het lijkt erop dat je het thema eerst moet unzippen en die een van die mappen na het unzippen via FTP moet uploaden naar de map /wp-contact/themes. Misschien is er na het unzippen zelfs een installatie instructie ingesloten? Anders even bij de site kijken waar de theme gekocht hebt of er een support forum is.

 3. Ik ben nu al een tijdje bezig met aan CMS-systeemen. En heb nu al redelijk wat ervaring met Concrete5. Nu wil ik een thema gaan maken voor WordPress. Maar ik begrijp nu eigenlijk niet zo goed hoe je bewerkbaar gedeeltes maakt. Ik heb al blog gemaakt met php en de bijbehorende WP php tags. En nu wil ik dus ook delen maken die voor een gebruiker veranderbaar zijn van inhoud. Maar dan ook in verschillende blokken. Dus zodat de sidebar, header, footer en content allemaal veranderbaar zijn.

 4. Dick van Dongen zegt

  Nog bedankt voor de goede reactie

 5. Ab Stienen zegt

  Beste mensen,
  Ik ben een newbie en pas sinds nu drie weken aan de gang met WordPress en sinds kort met versie 3.4 en de ge-update themes. Nu bezig met Theme “Weaver” . (Ik heb wel enige ervaring met HTML en css)
  Ik heb WordPress 3.4 lokaal en op een subdomein van mijn server geinstalleerd omdat ik eerst met WordPress wil oefenen zodat ik enigszins kan begrijpen hoe WordPress werkt.
  Daarna heb ik volgens de handleiding het Dashboard opgeschoond.

  Ik heb nu in WordPress een horizontaal navigatie menu gemaakt en dacht gemakkelijk de zes aangemaakte statische html-pagina’s daaraan te linken, zoals bij mijn niet-wordpress testwebsite (http://testwp.d-photo.nl).
  Maar dat lukt mij in WordPress duidelijk blijkbaar niet..!

  Vragen:
  In welke map van WordPress kan ik de aangemaakte html-pagina’s terug vinden?
  Als voorbeeld zou ik dit kunnen begrijpen: <Werkwijze
  Maar deze pagina “werkwijze.html” kan ik nergens vinden en zeker niet zien in de root “wordpress”..?

  Pak ik het verkeerd aan of …?
  Enige basishulp hierbij zou ik zeer op prijs stellen!

  Ab Stienen

 6. Beste mensen,

  Als eerste leuk artikel, echter zou ik niet voor gratis themes gaan. Vaak zit hier slechte (reclame) code in verwerkt. Ik raad daarom mensen altijd aan om echt eens te kijken naar StudioPres WordPress themes

  Veel succes!.

 7. Hi Coen,

  Er zitten tussen de gratis aanbieders ongetwijfeld “bad guys” die rotzooi op de markt brengen, maar om nu te stellen dat gratis WordPress themes vaak slechte (reclame) bevatten… Baseer je die opmerking op onderzoeksgegevens, of is dit gevoelsmatig?

  Wij hebben sinds een week een (gratis, je merkt het, ik voel me enigsinds aangesproken ;) WordPress theme op de markt gebracht (100% Nederlands), inclusief unieke en zeer geavanceerde front-end editing en mogelijkheden om de pagina indeling zelf te bepalen. We bieden daarnaast zowel gratis als betaalde uitbreidinge (plugins) die de functionaliteit nog verder uitbreiden.

 8. Hallo, ik loop tegen een probleempje aan. Ik heb een WordPress installatie gedaan en dat ging prima, hier heb ik ook ervaring mee. Evenals de installatie van een theme (Modernize). Wijzigingen in WP gaan probleemloos. Maar instellingen die ik via het theme instel kan ik niet opslaan, dan blijft ‘het klokje’ draaien. Dit heb ik niet eerder gehad. Zou dit te maken kunnen hebben met server instellingen die ik via mijn provider moet oplossen of zou het iets zijn wat ik zelf kan doen?

  • @Marc: Controleer eerst of je wel rechten hebt om die bestanden te wijzigen, dat kun je het best doen via FTP. Anders de database controleren / repareren met een plugin zoals WP-Optimize.
   In sommige gevallen helpt het om je theme te verwijderen en opnieuw te installeren, het kan zijn dat een bepaalde tabel voor de opties niet goed gemaakt is bij de installatie.

 9. Hallo allemaal,

  Ik had een vraagje: Zijn er ook gratis templates waarbij je de stylesheet zelf kan en mag aanpassen?

  Ik wil namelijk een site maken en heb een soort van template gemaakt in photoshop, deze kan ik wel omzetten in html css maar niet of nouwlijks in wordpress.

  Mijn idee was om een bestaand template te pakken met alle php functies die ik nodig heb en hiervan de stylesheet aan te passen, zodat het template op mijn template lijkt.

  Kan en mag dit zomaar?
  en is er een site waar ik goede wordpress templates kan vinden die dit toestaan?

  Alvast bedankt voor u reactie/hulp

  Groet Daan,

 10. Hallo,

  Ik ben nieuw met wordpress en heb tot heden alleen via gratis sites webpagina’s gebouwd. Ik weet dus nog niet of ik de competentie heb om een site met wordpress te maken. Ik heb voor een welzijnsorganisatie een opzet voor een kinderwebsite gemaakt op weebly. Maar dat moet nu in wordpress worden gebouwd. Domeinnaam is er reeds. Alleen het laat zich nog wachten op de hosting. Ik ben mij nu dus aan het inlezen mbt wordpress en bij dit onderwerp heb ik meteen een vraag. Kan ik ook meerdere thema’s gebruiken en kan ik die ook als een soort watermerk instellen? Ik heb dus nog niet gezien hoe wordpress werkt en ben dus nog in den blinde.

 11. Hallo, ik heb voor het theme “pinboard” gekozen om zijn uitstraling met de manier van foto’s en banner bovenin. Die wou ik graag aanpassen met mijn eigen afbeeldingen maar nu kan ik die hoofdpagina nergens vinden. Heeft u daar een verklaring voor? Ik heb alle basisinstellingen van het gratis ebook al opgevolgd maar zou nou graag iets aan de vormgeving willen aanpassen voordat ik kan gaan bloggen. Het lukt mij nu alleen om de kleuren en lettertypes aan te passen en de indeling van widgets.

  alvast bedankt

 12. Goedeavond,

  Ik heb een child theme gemaakt op mijn localhost. Hier werkt alles prima en is het child theme ook zichtbaar in het thema menu. Nu heb ik alles op een host gezet en hier geeft de host aan: “Er is geen hoofdthema aanwezig. Installeer het hoofdthema”.

  Alle bestanden zijn het zelfde als op de localhost.

  Kan iemand mij uitleggen waarom ik deze foutmelding krijg en hoe ik deze kan verhelpen? Zodat ik de wordpress website af kan bouwen met het child theme

  mvg,

  Daan

 13. Beste Herbert-Jan,

  Ik zit al meer dan drie uur te stoeien met een plugin, dus hopelijk kan je me helpen.

  Ik heb een thema gekozen dat qua lay-out niet heel veel mogelijkheden biedt. Nu heb ik een plugin gedownload en geinstalleerd, genaamd de ‘multiple content block’. Dit is allemaal gelukt. Echter, nu wordt er aangegeven dat ik een bepaalde code als template tag moet toekennen om de functionaliteit te gebruiken (bijv. the_block( $name, $args )). Ik heb alleen GEEN IDEE waar ik dit in godsnaam in moet voeren. Filmpjes en uitleg slaan stappen over waardoor ik geen idee heb waar ze het over hebben. Ik probeer in de editor wijs te worden uit alle data, maar wil mijn template tag ook niet zomaar neerknallen tussen alle codes…

  Heb jij enig idee hoe ik dit kan doen?

  Waarvoor ik de plugin wil gebruiken is voornamelijk om op mijn homepage gebruik te maken van wat meer tekstvakken in plaats van de aangeboden een.

  Alvast bedankt!

  • @Eline: De code die je kunt gebruiken voor die plugin the_block (‘extra_inhoud’); moet je in een pagina template zetten op de plaats waar je zo’n block wilt tonen (page.php). Je kunt daarvoor ook een extra pagina sjabloon maken in een child theme. Je kunt meerdere gebieden aanmaken en invoeren. De opmaak moet je dan weer regelen met css code en divs.

   De filmpjes die je op internet vindt zijn vooral gericht op het headway theme die dezelfde naam gebruikt voor bepaalde opties.

   Ik denk dat je met de plugin https://wordpress.org/plugins/global-content-blocks/ makkelijker de extra tekstvakken optie kunt gebruiken. Je kunt dan bepaalde teksten apart schrijven en dan met een shortcode daar laten verschijnen waar je ze wilt hebben.

   Als het gaat om meer kolommen te gebruiken om je indeling beter / anders te maken, dan kun je eens kijken naar https://wordpress.org/plugins/advanced-wp-columns/. Daarmee kun je op je pagina een indeling in kolommen maken en daar verschillende teksten plaatsen.

   Ik hoop dat bovenstaande je helpt met het opzetten van je nieuwe WordPress website.

 14. Maria Cornelisse zegt

  Hallo Herbert-Jan,

  Weet jij misschien of er een WordPress plugin (of techniek) is waarmee ik het zelfde kan bereiken als op de website van de fotograaf Peter Lik (lik.com). Er daar zijn verschillende gallerie pagina’s. Iedere gallerie pagina heeft een serie thumbnails. Als je op een van de thumbnails klikt kom je op een pagina van die foto, vervolgens kun je op het pijltje (links of rechts) klikken om naar de volgende foto te gaan, zonder dat de rest van de pagina veranderd (zonder dat je naar een lichtbox gaat). Op de website van Gerhard Richter is het eigenlijk nog beter gedaan, daar heb je onder de foto zelfs nog die informatie tabs die veranderen.
  zonder dat de rest van de pagina veranderd (gerhard-richter.com).

  Bedankt voor de hulp,

  Maria

  P.S. Ik had een paar links bijgesloten maar dat mag niet volgens de error boodschap die ik kreeg.

 15. Hallo Herbert-Jan,

  Ik had even een vraagje.
  Ik ben nu enkele maanden bezig met mijn webwinkel http://www.shop2smoke.nl
  Ik ben eigenlijk blind begonnen en heb geen verstand van HTML enz.
  Ik heb het thema topshop geïnstalleerd en enige tijd later topshop premium.
  Nu heeft het standaard topshop thema een update beschikbaar, maar ik heb helemaal geen child theme gebruikt, maar het thema topshop (pro). nu lees ik overal dat als je geen child thema hebt en je doet een update, dan ben je al je wijzigingen kwijt. Hoe kan ik dit voorkomen, zodat alles hetzelfde blijft, maar ik dus wel de update kan gaan doen..

  Ik zie graag uw reactie tegemoet,

  Met vriendelijk groet,

  Dennis.

  • @Dennis: Als je wijzigingen uitgevoerd hebt in je basis thema, zoals css of code wijzigingen, dan ben je die inderdaad kwijt als je een update doet. Het beste kun je eerst een download van je aangepaste thema doen via FTP. Je kunt dan ook zien welke bestanden je aangepast hebt. Gebruik dan een child-theme gebaseerd op je huidige actieve thema en zorg dat je de aangepast bestanden toevoegt aan je nieuwe child-theme (ook weer via FTP terug zetten) Daarna kun je de update uitvoeren en zou je site hetzelfde moeten blijven inclusief je wijzigingen.

   N.B. Natuurlijk zorgen je voor een goede back-up voordat je dit gaat doen zodat je snel weer terug kunt mocht er toch iets mis gaan! Veel succes.

 16. Hi, Is het ook mogelijk om zelf een template te maken en deze de delen met anderen. Dat anderen jou template kunnen downloaden en gebruiken oid?

Wat zijn jouw gedachten?

*