WordPress Uploaden met FileZilla

De meeste vragen die ik krijg naar aanleiding van de WordPress Website Bouw Handleiding gaan over het uploaden van de wordpress bestanden naar je hosting provider.

Ik gebruik daarvoor het Gratis Open Source Programma FileZilla (http://filezilla-project.org/download.php ) en dat werkt uitstekend, onafhankelijk van je hostingprovider instellingen.

Het grootste ‘probleem’ met de handleiding is dat ik de informatie neem van mijn eigen provider… die instelling kom ik gelukkig tegen in het merendeel van de hosting providers in Nederland en zelf daarbuiten.

Advertentie

Waar in de handleiding staat dat de WordPress Bestanden naar de map /public_html toe moeten, kan het best zijn dat jou provider juist zegt dat ze naar de map /www toe moeten. Kijk dat dus altijd even na bij de helpdesk informatie van je provider.

FileZilla Instellen

Als je FiliZilla geinstalleerd hebt, start dan het programma en kies allereerst voor de menu keuze Sitemanager en maak een nieuwe site aan.

filezilla site manager

filezilla site manager

Vul nu bij die site gegevens je FTP contact gegevens in die je van je hosting bedrijf gekregen hebt.

ftp instellingen filezilla

ftp instellingen filezilla

Klik dan op OK en kijk of je verbinding krijgt met de FTP server voor jouw domein.

In mijn geval krijg ik dan een overzicht van de verschillende domeinen die ik heb en kan ik doorklikken naar het domein waar ik WordPress op wil installeren. Heb je maar een domein dan kun je direct naar de map public_html.

filezilla basic domein verbinding

filezilla basic domein verbinding (klik voor vergroting)

Nu kun je de map wordpress uploaden naar die public map en die map dan hernoemen naar bijvoorbeeld cms.

wordpress naar public map uploaden

wordpress naar public map uploaden (klik om te vergroten)

hernoem wordpress naar cms

hernoem wordpress naar cms

(Natuurlijk example.com vervangen door jouw domein)

Na de installatie kun je de site met een .htaccess bestand en het aanpassen van een index.php bestand zoals hier beschreven is.

Mocht je toch problemen ondervinden met deze stappen, stuur me dan een mail via de Contact pagina en ik zal zien of ik je verder kan helpen.

Weet je toevallig de informatie van jouw hosting provider en die wijkt af van de standaard, help dan anderen door hieronder die informatie te delen met vermelding van de naam van de provider en de juiste map die je moet gebruiken in plaats van public_html.

Comments

 1. Naomi Koopmans zegt

  Hoi,
  Ik ben al 6 dagen bezig op wordpress naar mijn website te uploaden met filezilla maar het lukt niet. Kennelijk doe ik iets verkeerd en ik weet niet wat.

  groeten,
  Naomi

 2. om de gevraagde kennis te delen: voor KPN webhosting moet je uploaden naar httpdocs of httpsdocs ipv public…… Het uploaden is gelukt maar verder kom ik niet. Mijn site/domein geeft Forbidden you don’t have permission to access / on this server. Apache/2.0.52 (Red Hat) PHP/4.4.0 FrontPage/5.0.2.2635 Server at http://www.praktischpeno.nl Port 80. Het gedeelte hierboven betreffend ‘.htaccess’ kan ik niet uitvoeren/terugvinden en snap ik ook niet. Tips om hiermee verder te komen ?

  Ik ben een gebruiker die graag een eigen website wil inrichten maar voor deze stappen ben ik klaarblijkelijk niet in de wieg gelegd. Moet ik stoppen of is er hoop ? Voel me redelijk hopeloos.

 3. Zenna Olfers zegt

  Goedemorgen, ik ben absoluut een leek in het bouwen van websites, dus hoop dat je mij verder kan helpen. Ik heb filezilla ingesteld met alle ftp gegevens en krijg vervolgens enkel de externe site map / te zien. Ik heb daaronder dus een map public_html aangemaakt en daarin alle wordpress bestanden geupload. Maar vraag me nu wel af of dit juist is en ik niet direct de map public_html had moeten zien.. Nu kan ik wordpress nl ook niet bereiken via http://www.mijnsite.nl/wp-admin.

  Enig idee?

  Mvrgr Zenna

 4. @Zenna: Normaal krijg je de map public_html of www te zien als je inlogd via FTP. Het kan echter zijn dat jouw hosting bedrijf dat anders ingesteld heeft.

  Kijk even op hun website of er extra informatie staat over FTP
  Zie bijvoorbeeld deze pagina waar staat dat je verbinding op Passive Mode moet zetten.
  http://www.budgetwebhosting.nl/site/vragen.html#UPLO

  Passive Mode stel je in bij de verbinding die je gemaakt hebt op het Tabblad Transfer Settings.

 5. Goedemorgen,

  ik ben bezig om de wordpress bestanden te publiceren via Filezilla. Ik heb een nieuwe map aangemaakt in de root directory. En sleep nu alle bestanden en mappen naar het rechtervenster in Filezilla. Nadat het uploaden is beëindigd, zou ik via mijn de browser op de weblog moeten komen om het dan vervolgens wordpress te kunnen installeren. Maar ik krijg steeds de melding dat de pagina niet gevonden kan worden.

  Ik heb in het bestand wp-config-sample.php de juiste gegevens voor de database ingevuld en opgeslagen als wp-config.php. Moet ik wp-config-sample.php ook publiceren of er tussen uithalen?

  En wat kan verder het probleem zijn?

  Gr Astrid.

 6. @Astrid: Je moet ook de wp-config-sample.php uploaden, dus beide bestanden moeten aanwezig zijn.

 7. Dat heb ik inmiddels gedaan. Ik had ook heel even “contact” met de website waar ik WordPress verder kon installeren. Heb zelfs een wachtwoord waarmee ik de instellingen veranderen kan. Maar toen ik wilde inloggen deed de link het niet meer.
  Dus alles opnieuw in Filezilla gezet en nu een foutmelding:

  Fatal error: Class ‘Twenty_Eleven_Ephemera_Widget’ not found in /home/loiusers/c101716095/html/weblog/wp-includes/widgets.php on line 324

  Ik weet niet wat ze hiermee bedoelen. Ik kan de bestanden van WordPress nogmaals in Filezilla zetten, maar dit gaat ook niet heel soepel.

  Weet jij wat ik kan doen?

  • @Astrid: Helaas moet in inderdaad alle wordpress bestanden weer opnieuw uploaden. Als dat problemen geeft kijk of vraag dan bij de support van je webhosting bedrijf of de ftp op een bepaalde manier of met een bepaalde instelling gedaan moet worden.

   Zie ook de reactie voor Zenna hierboven over passive mode.

 8. @Herbert-Jan: Bedankt voor je reactie.
  Ik heb alle bestanden weer opnieuw gepubliceerd in Filezilla en ik kan nu op de weblog.
  Nu wil ik de weblog aan mijn site koppelen. De link naar het weblog bevat geen html, maar hoe moet ik hem dan opslaan?

 9. @Astrid: Je kunt de link opnemen naar je site en vice versa met de basis HTML code a href= Zie ook https://www.handleidinghtml.nl/html/hyperlinks/hyperlinks02.html
  Je krijgt dan: Example.com (Maar dan met je eigen domen)

  Is dat wat je bedoelde?

 10. Hallo,

  Ik heb een website aangemaakt bij Filezilla in de sitebeheer. Alleen krijg ik nergens de map public.html te zien?

  • Hi Tim, Heb je de koppeling met je hosting provider aangemaakt en daar de map geopend? Bij sommige providers moeten de bestanden voor een site geupload worden naar de map www of httpdocs. Kijk even bij je hostingprovider of ze een help / support gedeelte hebben met veelgestelde vragen. Meestal geven ze zelf daar wel aan waar je de site bestanden neer moet zetten.

 11. Hoi!

  Ik probeer in te loggen met FTP filezilla, maar krijg telkens een incorrecte login. dus een error.
  Volgens mij heb ik alle gegevens correct ingevuld, maar verbinding maken lukt niet. Met name na het invoeren van het password, daarna krijg ik de incorrecte login.
  Enig idee wat ik verkeerd doe?

  Thanks!

 12. Ten eerste bedankt voor je duidelijke handleiding!

  Ben al aardig ver, blijf alleen hangen bij het publiceren.
  Na het aanpassen van de index.php in /** Loads the WordPress Environment and Template */require(./cms/wp-blog- header.php); blijf ik op mijn site de volgende foutmelding krijgen:

  Parse error: syntax error, unexpected ‘.’ in C:\domains\britesite.nl\subdomeinen\perfecteCV\wwwroot\index.php on line 17

  Een htaccess bestand heb ik trouwens ook niet in mijn WordPress map.

 13. Hi Herbert- Jan,

  Ik volg uw handleiding stap voor stap. Echter onder de kop “De website op je domein…Going Live!!!” gaat het bij mij fout. Ik zie bij het voorbeeld plaatje op jou website dat er voor .htacces en index.php een icoontje staat. Dat icoontje lijkt van ps pad te zijn. Nu heb ik dit programma ook gedownload, maar ik krijg in fileZilla niet zo’n icoontje ervoor maar een wit leeg blaadje (en ook bij heel veel andere bestandjes}. Ik denk dat hier ergens de fout ligt. Want als ik dan de costum instelingen verander in permalinks bij wordpress krijg ik in filezilla niet de .htaccess. Als ik wel de index.php wil uploaden in deze stap, krijg ik een venster met ‘doelbestand bestaat reeds’. Heb je misschien een tip hoe ik dit zou kunnen oplossen?

  Groet

 14. Beste Herbert-Jan (was net vergeten erachter tezetten, sorry)
  Dat met de index.php is geloof ik wel goed, maar ik heb nog steeds geen bestand htacces in het rijtje. Hoe kan ik dat op een andere manier vinden.
  Groet

  • @Jo: Geen probleem hoor! Heb je via Instellingen -> Permalinks een andere optie gezet, bijvoorbeeld postname, en dat opgeslagen? Dan zou WordPress het .htaccess bestand aan moeten maken. Zet daarna bij je FTP programma aan dat je de verborgen bestanden op de server wilt zien. Een .htaccess is namelijk een speciaal bestand dat verborgen staat.

   • Ja dat klopt dat had ik allemaal gedaan. Bij Permalinks heb ik het voorbeeld met postname gebruikt welke u in de handleiding heeft gebruikt. In Filezilla staat een vinkje bij tonen van verborgen bestanden forceren. WordPress lijkt nog steeds het .htaccess niet aan te maken.

 15. Hi Herbert-jan,

  Dank je voor je hulp Ik krijg hem inderdaad niet te zien. Ik neem even contact op met mijn hostprovider.

  Groet,
  Jo

 16. Beste Herbert-Jan,

  Het lijkt erop dat je al een hoop mensen hebt weten te helpen via deze post. Misschien dat je me ook met mijn probleem kan helpen? Ik lees op het internet al dat er veel problemen zijn met KPN. Ik heb zelf zojuist ook wordpress geinstalleerd op een domein dat bij KPN gehost wordt. Alles werkt prima en de site lijkt goed te functioneren.

  Nou is het probleem dat mijn collega, die zijn internet afneemt bij UPC, een timeout error krijgt als hij de site wil openen. Mijn eigen provider is tele2 en we hebben het ook nog ergens anders geprobeerd waar ze KPN als internetprovider hebben en daar werkt alles prima. Het lijkt erop dat de site alleen niet opent wanneer men UPC als provider heeft. Dit probleem deed zich voor de installatie van wordpress niet voor. Enig idee waar het aan kan liggen? Moet ik ergens in de instellingen iets aanvinken waardoor de site ook zichtbaar is voor gebruikers van een andere internetprovider?

  • @Sandra: Kun je me de links eens sturen via het contact formulier? https://wpsitebouw.nl/contact.html

   Ik ben bang dat het een probleem van UPC is, dus je collega zal eerst contact op moet nemen met UPC. Het kan zijn dat er een firewall in zijn router aanstaat die bepaalde IP adressen blokkeert.

   Jij kunt daar weinig aan veranderen, bij UPC zullen we moeten kijken of ze KPN ip-adressen blokkeren (is vorig jaar ook gebeurd met 31.x adressen) of dat hun DNS servers niet goed werken / updaten.

   Klinkt wel allemaal erg technisch, maar met die teksten kan je collega wel doorvragen voordat ze zijn Router gaan resetten. Jij kunt er helaas weinig aan doen :-(.

 17. dag,

  Ik krijg bij filezilla de melding ‘fout: fatale fout’
  ‘fout: kan niet verbinden met de server’

  wat doe ik verkeerd?

  • @Rik: Bekijk de informatie die je van je hosting provider gekregen hebt nog eens goed, daar staat naast de juiste servernaam voor je FTP toegang ook de gebruikersnaam en wachtwoord bij di je moet gebruiken.
   Deze gegevens zijn anders dan je inlog gegevens van je WordPress installatie.

 18. Beste Herbert-jan,

  Ik ben nog een leek op het gebied van het maken van website’s. Nu wil ik een vriendin helpen met het maken van een nieuwe site. Ik heb WP geupload maar nu staat de site onder http://www.amicar.nl/wordpress-site
  Hoe krijg ik deze nu in de root geplaatst zodat ik de wp site zie als ik http://www.amicar.nl bezoek?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Pascal

 19. Stefan van Kollenburg zegt

  Beste Herbert-Jan.

  Ik heb een beetje een apart probleem met Filezilla en WordPress waarover ik niks lees op internet. Wanneer ik de WordPress bestanden heb uitgepakt en ze in de juiste map upload via Filezilla wordt de verbinding iedere keer verbroken wanneer (links onder in de hoek) 2039 bestanden nog geüpload dienen te worden. Ik heb het met de nieuwste versie van WordPress en een iets oudere versie (waarbij het eerder al gewoon gelukt was) geprobeerd. Dat maakte geen verschil. Het maakt ook niet uit bij welke provider ik een website heb staan. En het meest vreemde is nog dat WordPress wel gewoon geïnstalleerd staat, ook al dienen er nog 2039 bestanden geüpload te worden. Maar voordat ik achteraf tot de conclusie kom dat er toch het e.e.a. ontbreekt aan de WordPress installatie wilde ik toch jouw deskundige visie hierop even vernemen. Ik hoor graag of jij een antwoord weet hierop. Alvast bedankt!

  • @Stefan van Kollenburg: Als dezelfde bestanden er steeds staan, dan lijkt het of er nog een oude overdracht wachtrij. Ga in filezilla eens naar die overdracht wachtrij, een tab onderin je scherm. Mocht je die tab niet zien, ga dan eerst in het menu bovenaan naar Beeld en zorg dan de de overdracht wachtrij actief is.

   Mocht je de overdracht wachtrij zien dan kun je daar de bestanden die de foutmelding geven selecteren met Ctrl+A en ze verwijderen uit die wachtrij.

   • Stefan van Kollenburg zegt

    Hoi Herbert-Jan,

    En ik maar denken dat niet alle bestanden geüpload worden… haha Heel erg bedankt! Ik heb ze verwijderd inderdaad.

Wat zijn jouw gedachten?

*